Ακίνδυνος… για τους Κινέζους ο νέος ιός hMPV, αλλά υπάρχει ανησυχία στην Υφήλιο!
Λένε ότι έχει συμπτώματα σαν της γρίπης ή του κορωνοϊού – Xρήσιμες απαντήσεις για ενημέρωση προς κάθε ενδιαφερόμενο
|> Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η εξάπλωση του ‘’Ανθρώπινου Μετα-πνευμονοϊού’’ (hMPV) στην Κίνα. Πρόκειται για μία αναπνευστική ασθένεια που έχει συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης ή του κορωνοϊού (Covid-19).
Παρά την ταραχή που έχει προκληθεί διεθνώς οι Κινέζοι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για μία φυσιολογική, για την εποχή, αύξηση των κρουσμάτων. Και υποσημειώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και πως μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την Κίνα χωρίς φόβο…
Χωρίς φόβο… οι επισκέψεις στη Κίνα, αλλά ο φίλος μου, ο Τάκης Ν., έστειλε στον Τ/Π κάποιες ενδιαφέρουσες ερωταποκρίσεις για τον hMPV, όπως…
- Είναι καινούργιος ιός;
Εμείς τον ανακαλύψαμε το 2001 από δείγμα ασθενή στην Ολλανδία. Σίγουρα υπάρχει και πριν τον ανακαλύψουμε, είναι κι αυτός RNA ιός και προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις με κύρια συμπτώματα από τα πνευμόνια σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και γενικά ανοσοκατασταλμένους.
- Υπάρχει εμβόλιο για αυτόν τον ιό;
Όχι δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για αυτό τον ιό και ο μόνος τρόπος προφύλαξης είναι οι συνήθεις οδηγίες για όλους τους αναπνευστικούς ιούς. Το αντίστοιχο εμβόλιο για τον αδερφό ιό RSV (που και οι δύο ανήκουν στους παραμυξοιούς) δεν παρέχει προστασία για αυτόν.
- Υπάρχει τεστ για να δω αν έχω μετά-πνευμονοϊό;
Σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και σε ιστοσελίδες που παρέχουν ιατρικά προϊόντα στο εξωτερικό έχω δει rapid tests για τον hMPV αλλά η μέθοδο PCR εξακολουθεί ακόμη να είναι η πιο συχνή μέθοδος ανίχνευσης. Δεν έχω πετύχει κάπου στην Ελλάδα να πωλούνται τέτοια τεστ και από reports από πέρσι δεν υπάρχουν αναλυτικές καταγραφές για ένα ιό που σε άλλες χώρες είναι υπεύθυνος για το 10% των περιπτώσεων στα μικρά παιδιά.
- Ποιοι κινδυνεύουν από αυτό τον ιό;
Κινδυνεύουν κυρίως τα παιδιά 6-12 μηνών και γενικότερα κάτω των 5 ετών και οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών. Επίσης ανεξαρτήτως ηλικίας όσοι βρίσκονται σε βαριά ανοσοκαταστολή ανεξαρτήτως αιτιολογίας.
- Πώς θα καταλάβω αν έχω τέτοιο ιό;
Όπως φάνηκε και από το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, ήταν μία περίπτωση που προήλθε από πρόσωπο που ταξίδεψε στο εξωτερικό. Δεν είναι κάτι σύνηθες στη χώρα μας. Πιο συχνά δίνει συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό: Τρέχει η μύτη μας, είμαστε μπουκωμένοι, βήχουμε και μας ενοχλεί ο λαιμός μας. Μπορεί επίσης να κάνει δύσπνοια, φλέγματα, και συριγμό στην αναπνοή μας. Περνάει μόνος του σε 3-5 ημέρες. Η άσχημη επιπλοκή που μπορεί να κάνει είναι να έχουμε μια πνευμονία.
- Αν πάρω αντιβίωση δεν θα γίνω καλά;
Όπως είπαμε είναι ιός, συνεπώς ΚΑΜΙΑ αντιβίωση δεν θα βοηθήσει και αυτό είναι και το πρόβλημα μας στις ηλικίες που θα κάνει πνευμονία. Επίσης, δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντι-ικό φάρμακο να βοηθήσει. Βασιζόμαστε στην άμυνα του οργανισμού και υποστηρίζουμε αυτό που θα βρεθεί σε αυτή τη δύσκολη θέση.
- Πώς θα γίνει να μην κολλήσω;
Μεταδίδεται με σταγονίδια που θα εισπνεύσουμε από τον βήχα αυτού που είναι άρρωστος, και εφόσον ακουμπήσουμε κάπου που είναι μολυσμένα και χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας, φάμε ή ακουμπήσουμε το στόμα, τα μάτια ή την μύτη μας. Σε κλειστούς χώρους η καλύτερη λύση παραμένει η μάσκα για να μην κολλήσουμε και να πλένουμε τα χέρια μας όταν πιάνουμε εκτεθειμένα αντικείμενα. Ένα μεγάλο θέμα για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις είναι η υπευθυνότητα μας όταν αρρωστήσουμε: Δεν πάμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις να κολλήσουμε κι άλλους, φοράμε μάσκα για να περιορίσουμε τα σταγονίδια από το βήχα και το φτάρνισμα μας, αερίζουμε συχνά και καλά το χώρο αν συγκατοικούμε με άλλους, και τέλος είμαστε προσεκτικοί με ότι πιάνουμε. Για όποιους ταξιδεύουν, καλό είναι να βάζουν τον εαυτό τους σε κάποιο είδος καραντίνας στην επιστροφή.
- Κι αν είμαι άτυχος και κολλήσω; Τι θα κάνω;
Για τους περισσότερους είναι μια γριπώδης κατάσταση που περνάει μόνη της. Σωστός και επαρκής ύπνος, αρκετά υγρά, αντιπυρετικά, καλή καθαριότητα, ισορροπημένη διατροφή και όλα θα πάνε καλά. Περιορισμός επίσης στις μετακινήσεις μας και στις επαφές μας με άλλους για να μην τους κολλήσουμε, και χρήση μάσκας. Αν δούμε ότι έχουμε δύσπνοια, και αδυναμία να πούμε μια ολόκληρη φράση χωρίς να κόβεται από την ανάσα μας ή ο βήχας είναι έντονος και με απόχρεμψη καλύτερα να μας εξετάσει ένας ιατρός. Δεν έχει αποδειχτεί ότι ωφελούν τα σκευάσματα βιταμίνης C και γενικότερα οι βιταμίνες, ούτε κάνουν πιο δυνατό το ανοσοποιητικό μας. Στις ιώσεις αντιμετωπίζουμε το σύμπτωμα, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε την αιτία.
- Θα κλειστούμε πάλι μέσα όπως με τον Covid;
Δεν θα χρειαστεί να κλείσουν τα πάντα, ούτε περιμένουμε κάποιο ιδιαίτερο πανικό. Αυτό που φοβόμαστε γενικότερα είναι ότι αν σε ένα αδύναμο οργανισμό βρεθούν δύο διαφορετικοί ιοί ταυτόχρονα και ανταλλάξουν “πληροφορίες” μπορεί ο ένας από τους δύο να γίνει χειρότερος και πιο μολυσματικός. Αυτός είναι και ο λόγος που για ότι υπάρχει εμβόλιο (όπως πχ η γρίπη) επιμένουμε να γίνεται εκεί που πρέπει και δεν θέλουμε αυτός που έχει ήδη αρρωστήσει να κυκλοφορεί σε κόσμο και να κινδυνεύει και να κολλήσει και κάτι δεύτερο.