Έκκληση προς ομογενείς για επενδύσεις από Παπαδημητρίου, Σταθάκη και Χαρίτση
Δηλώσεις από Ν. Υόρκη
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Νέα Υόρκη, για το 18ο Ετήσιο Capital Link Invest in GreeceForum, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σε εκπροσώπους των ΜΜΕ της Ομογένειας της Νέας Υόρκης, καθώς και της δημόσιας τηλεόρασης.
Ο κ. Παπαδημητρίου ερωτηθείς για το κείμενο που δημοσίευσε το στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν, εξέφρασε τη διαφωνία του και κάλεσε το ΔΝΤ να υπερασπιστεί την άποψή του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%. Ο υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για επενδύσεις και ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, με βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού της. Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επισήμανε ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια επαναφοράς του θεσμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης των όρων εργασίας ευθυγραμμίζεται με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πρακτικών.
Ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τις θεσμικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και παραγωγής από ανανεώσιμης ενέργειας. Υποστήριξε ότι διαμορφώνουν το κατάλληλο πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς Τόμσεν ότι το ΔΝΤ δεν είναι αυτό που θέλει τη λιτότητα και ότι αν η Ελλάδα συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για πιο φιλόδοξα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να νομοθετήσει ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Οι απαντήσεις είναι δεδομένες. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ένα πλαίσιο με τους Ευρωπαίους. Συνεχίζουμε να συζητάμε. Αυτό το πλαίσιο έχει ως βάση το 2018 που έχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η θέση της κυβέρνησης είναι απόλυτα σαφής. Δεν πρόκειται να νομοθετήσει κανένα επιπρόσθετο μέτρο. Άρα από εκεί και πέρα είναι θέμα του νέο κύκλου των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο».
Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε σχετικά: «Οι υποψήφιοι επενδυτές θέλουν κυρίως να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο περιβάλλον ως προς τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν για να υλοποιήσουν την επένδυσή τους. Αυτοί έχουν να κάνουν τόσο με το φορολογικό πλαίσιο όσο και με τη χωροταξική νομοθεσία, αλλά και με τους κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Συνολικά, οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται στη διαμόρφωση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει μακροπρόθεσμες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν σταθερές θέσεις εργασίας, καθώς και τη σύσταση και ανάπτυξη δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ο κ. Χαρίτσης, επίσης, ανέφερε ότι έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας ειδική αναφορά στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος προβλέπει 12ετές σταθερό φορολογικό καθεστώς.
Παπαδημητρίου στο Bloomberg
Εξ άλλου, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μίλησε και στην εκπομπή “Bloomberg Markets: European Close” με τον δημοσιογράφο Μάικλ ΜακΚι. Και…
Ο υπουργός ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος εντός του 2016. Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα της Ελλάδας είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, διότι μόλις αυτή ολοκληρωθεί τότε φυσικά τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση και η Ελλάδα θα διαπραγματευθεί με καλή πίστη για να είναι σε θέση να την ολοκληρώσει.
Σε ερώτηση για το ότι ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν είναι ότι οι θεσμοί απαιτούν επιπλέον μέτρα ώστε να υπάρχουν πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο, ο Υπουργός συμφώνησε ότι το 3,5% δεν είναι βιώσιμο και εντόπισε το πρόβλημα στην ασυμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων ηγετών. Ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι στο δρόμο της ανάκαμψης και τα τελευταία στατιστικά στοιχεία στηρίζουν αυτή την άποψη. Δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα το 2018 και θα μπορέσει να βγει στις αγορές από τη στιγμή που θα συμμετέχει και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη και πιστεύει ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα. Ο Υπουργός δήλωσε ότι «ζούμε σε έναν ασταθή κόσμο και το να παίρνουμε αποφάσεις το 2016 για το 2019 και πέρα δεν είναι αυτό που θα περίμενε ο καθένας. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ μέχρι στιγμής υπήρξαν λανθασμένες, εντυπωσιακά λανθασμένες».
Η επόμενη ερώτηση αφορούσε το εάν η κυβέρνηση Τσίπρα θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι θεσμοί και αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει το πολιτικό κεφάλαιο για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Ο Υπουργός τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε περισσότερες αλλαγές σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ σε σύγκριση με οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση. Χαρακτήρισε ορισμένες από τις προτάσεις του ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις δογματικές, οι οποίες έχουν αποτύχει εντυπωσιακά σε άλλες χώρες. Ανέφερε πως χρειάζονται ακόμα μεταρρυθμίσεις αλλά χρειάζεται πολύ προσοχή ώστε οι μεταρρυθμίσεις αυτές να οδηγούν σε ανάπτυξη και ευημερία. Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που είναι σωστό για τους πολίτες και την οικονομία.
Ρωτήθηκε για τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε και αν το 2,7% ανάπτυξη είναι εφικτό. Ο Υπουργός απάντησε ότι το 2,7% βασίζεται στα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί και είναι εφικτό. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να χαμηλώσει την φορολογία και να κάνει τη χώρα πιο ελκυστική για επενδύσεις. Ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και περιέχει ανάπτυξη ύψους 2,7% που δεν αποτελεί μόνο πρόβλεψη της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τέλος, ο υπουργός ρωτήθηκε για τα ελληνικά ομόλογα, δεδομένου του γεγονότος της συνολικής ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς και απάντησε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ειδικά έχουν πέσει, σε σχετική βάση, και αυτό είναι ένα θετικό δείγμα.