Άρχισε το 11ο Athens Democracy Forum και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή
Η πρεμιέρα έγινε στον λόφο της Πνύκας για τη νέα «δημοκρατική Οδύσσεια» με τη δημιουργία μιας διακρατικής συνέλευσης πολιτών
|> Μια νέα σημαντική πρωτοβουλία, η οποία αφορά τη σύσταση μιας μόνιμης διακρατικής συνέλευσης πολιτών για την Ευρώπη, έγινε γνωστή στο κοινό του 11ου Athens Democracy Forum το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα από σήμερα 27 έως και αύριο Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Συγκεκριμένα, η Καλυψώ Νικολαΐδη, επικεφαλής, School of Transnational Governance, European University Institute έκανε γνωστό ότι την Τρίτη (26/9) ξεκίνησε στον λόφο της Πνύκας μια «δημοκρατική Οδύσσεια», για τη δημιουργία μιας διακρατικής συνέλευσης πολιτών. Όπως πρόσθεσε, πρόκειται για μια δημοκρατική καινοτομία, η οποία χρειάζεται τη συμμετοχή των πολιτών.
Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο James Mackay, επιστημονικός συνεργάτης, School of Transnational Governance, European University Institute, εξήγησε ότι στόχος είναι σε έναν χρόνο από τώρα, τον Σεπτέμβριο του 2024, οι πολίτες να έχουν αλληλεπιδράσει με την διακρατική συνέλευση με έναν τρόπο, ο οποίος δεν θα συνδέεται απευθείας με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από δημόσιες συζητήσεις και συλλογική εκπαίδευση. Μάλιστα, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το εγχείρημα της «δημοκρατικής Οδύσσειας» μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, καθώς υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, τους δημοσιογράφους, καθώς και εκπροσώπους από την πολιτική σκηνή.
Με τη σειρά του, ο διευθυντής της European Alternatives, Niccolò Milanese, υπογράμμισε ότι ο επόμενος χρόνος είναι κρίσιμος για την Ευρώπη, δεδομένου ότι το 2024 αποτελεί χρονιά εκλογών για την ανάδειξη νέου Ευρωκοινοβουλίου και νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο σημείο αυτό τόνισε τη σημασία της σύστασης της διακρατικής συνέλευσης πολιτών, η οποία με τη φωνή της -όπως σημείωσε- μπορεί να επηρεάσει την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η νέα Κομισιόν θα αναλάβει έργο σε έναν χρόνο από τώρα. «Στη συνέλευση δεν θέλουμε να εντάξουμε μόνο όσους γεννήθηκαν στην Ευρώπη, αλλά και όλους όσους ζουν στην Ευρώπη ή σε κοντινή απόσταση», συνέχισε ο Niccolò Milanese για να συμπληρώσει ότι στόχος είναι η επανεργοποίηση των ευρωπαϊκών αξιών.
Τέλος, η Camille Dobler, επικεφαλής Ερευνών στη Missions Publiques πρόσθεσε ότι «πρέπει να θυμίζουμε στον εαυτός μας ότι δεν είμαστε εδώ για να αντικαταστήσουμε το Ευρωκοινοβούλιο και τους θεσμούς». Ο κόσμος, διευκρίνισε, πρέπει να υποδεχθεί τη συνέλευση των πολιτών ως κάτι κοινό, κάτι «mainstream» που στοχεύει στη συμπληρωματικότητα. Ολοκληρώνοντας η Camille Dobler εξήρε τη σημασία της μονιμότητας της συνέλευσης και όχι των πολιτών. Όπως είπε, οι θεσμοί είναι μόνιμοι και όχι οι πολίτες.
>>> Περισσότερες πληροφορίες για παρακολούθηση των συζητήσεων του συνεδρίου >>> Ε Δ Ω
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Athens Democracy Forum:
Νούμερο ένα πρόκληση για τη Δημοκρατία η Κλιματική Αλλαγή
|> Ως η νούμερο ένα πρόκληση για τη Δημοκρατία χαρακτήρισε την Κλιματική Αλλαγή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο του 11ου Athens Democracy Forum.
Κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων χαιρετισμών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στις δυσκολίες της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι η Κλιματική Κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. «Είναι η σημαντικότερη απειλή ασφαλείας του αιώνα», τόνισε, χαρακτηριστικά. «Θέλουμε γρήγορα “πράσινες” και “βιώσιμες” λύσεις», πρόσθεσε, καθώς η Κλιματική Αλλαγή ήδη συμβαίνει.
Προειδοποιώντας για το κόστος της ελλιπούς προετοιμασίας και της αδράνειας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην «Πράσινη Συμφωνία» της Ε.Ε., η εφαρμογή της οποίας -όπως είπε- εξαρτάται από τη θέληση των εθνικών κυβερνήσεων και τα κίνητρα για την «πράσινη» μετάβαση.
Επανέλαβε δε, ότι η Μεσόγειος αποτελεί hotspot της Κλιματικής Αλλαγής, η αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να ανακτήσει το momentum που χάθηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.
«Η Κλιματική Κρίση θέτει σε δοκιμασία την ίδια τη Δημοκρατία», επεσήμανε, θεωρώντας άκρως σημαντικό οι πολίτες να καταστούν μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης του προβλήματος. Πρέπει να συμμετέχουν όλοι», συνέχισε, σημειώνοντας την ανάγκη βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ επιστημόνων και κοινωνίας των πολιτών.
Ταυτόχρονα, βέβαια, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποστήριξε ότι «έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία για να μετασχηματίσουμε την κοινωνία», καθώς «το δημοκρατικό πλαίσιο παρέχει λύσεις σε όλα τα προβλήματα». «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Πρέπει άμεσα να αναλάβουμε δράση, αλλιώς η δημοκρατία θα αποδυναμωθεί. Εάν όμως, επιτύχουμε, τότε ας τολμήσουμε να ελπίσουμε», κατέληξε.
Κατά τον δικό του χαιρετισμό, ο Αχιλλέας Τσάλτας, επικεφαλής του Ιδρύματος Democracy & Culture Foundation, επέλεξε να αναφερθεί στη φιλελεύθερη δυτική Δημοκρατία, τμήματα της οποίας έχουν εισαχθεί σε όλο τον κόσμο, όπως την Κίνα και τη Ρωσία. «Πολλές δυτικές αξίες έχουν πλέον γίνει παγκόσμιες», αναγνώρισε. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σεβόμαστε το διαφορετικό, γι’ αυτό και η συμπεριληπτικότητα θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος, συμπλήρωσε.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της Δημοκρατίας, χωρίς να βρούμε κοινό έδαφος εντός των πολιτισμικών κρατών», υποστήριξε επιπλέον, στέλνοντας το μήνυμα ότι «παρά τις προκλήσεις, τολμάμε να ελπίσουμε». Ας βοηθήσουμε, συνέχισε, τη Δημοκρατία να εξελιχθεί, με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών και καλύτερη διακυβερνησιμότητα.
Στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, διεξήχθη και μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, υπό τον τίτλο «Η Σύγκρουση των Πολιτισμικών Κρατών», η οποία έγινε υπό τον συντονισμό του Roger Cohen, επικεφαλής του Γραφείου των «Τhe New York Times» στο Παρίσι και οικοδεσπότη του Athens Democracy Forum.
Η Jutta Urpilainen, Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις μεταξύ άλλων, εξέφρασε την άποψη ότι η Δημοκρατία χρειάζεται συμμάχους. Και οι καλύτεροι σύμμαχοι είναι οι νέοι άνθρωποι, πρόσθεσε. «Εάν θέλουμε να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, πρέπει να ενισχύσουμε και να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους, να τους εκπαιδευσουμε και να τους κάνουμε μέλος της κοινωνίας».
Στη συνέχεια, παραδέχθηκε ότι η Δημοκρατία απειλείται από αυταρχικά καθεστώτα, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ενδεχομένως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και ορισμένων πραξικοπημάτων στην Αφρική. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι σχέσεις είναι στενές, αλλά σε επίπεδο οικονομίας υπάρχει ανταγωνισμός, ενώ σχετικά με την Ουκρανία ξεκαθάρισε ότι το Κίεβο μάχεται και για την υπεράσπιση της Ευρώπης και γι’ αυτό η Ευρώπη παρέχει χρήματα και όπλα.
Από την πλευρά του, ο Bruno Maçães, senior advisor στο Flint Global και πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, εστίασε στην ανάγκη αντίληψης του πλουραλισμού στον σύγχρονο κόσμο, ο οποίος πλέον δεν ευθυγραμμίζεται προς την ίδια κατεύθυνση. «Έχουμε εκπροσώπους από διάφορους πολιτισμούς». Σ’ αυτό το σημείο έσπευσε να αναφερθεί στη διαφορά μεταξύ ενός πολιτισμικού κράτους και ενός κράτους που βασίζεται στο έθνος ή τη θρησκεία. Το πρώτο, όπως διευκρίνισε, εδράζεται σε έναν συγκεκριμένο τρόπο που βλέπει τον κόσμο, σε μια συγκεκριμένη πολιτική. Παράλληλα, σημείωσε ότι ενώ στις επιμέρους χώρες υπάρχει Δημοκρατία, την ίδια στιγμή δεν υπάρχει μια παγκόσμια Δημοκρατία, καθώς η ανισότητα ανάμεσα στα κράτη είναι κυρίαρχη. Σ’ αυτό το πλαίσιο, παρατήρησε επίσης ότι αυτό που τελεί υπό κρίση είναι το δυτικό μοντέλο Δημοκρατίας και όχι η ίδια η Δημοκρατία.
Την ίδια στιγμή, ο Simon Reid-Henry, co-founder and chair, Global Public Investment Network and executive director, Public Interest, επεσήμανε ότι το πρώτο που πρέπει να κατανοήσουμε είναι το πώς αλλάζει η Δημοκρατία με τον καιρό. Στη συνέχεια, αφού έκανε μια αναδρομή στα οφέλη του φιλελευθερισμού, διαπίστωσε ότι τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται μια αντιστροφή αυτών των ωφελειών.
Τέλος, ο Dingxin Zhao, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αφού εξέφρασε την ελπίδα αυτό να μην συμβεί, υπενθύμισε ότι η Δημοκρατία κυρίως αντιμετωπίζει εσωτερικούς εχθρούς. «Και ο Τραμπ είναι οπωσδήποτε ένας εχθρός. Η αμερικανική Δημοκρατία θα έχει μεγάλο πρόβλημα», κατέληξε.
*******
Tο Φόρουμ υποστηρίζεται από: Microsoft, Climate Democracy Initiative, Arizona State University, Google, Taejae Future Consensus Institute, Taejae University, Council of Europe, Council of Europe , EBRD, Libra Philanthropies, Lamda Development, Costa Navarino, National Bank of Greece, SolidarityNow, Athens Development & Destination Management Agency, Cosmote, Aegean Airlines, Grand Bretagne Hotel, Berggruen Institute, Capital Product Partners, Club de Madrid, Tsomokos Communications, Kathimerini, The American College of Greece and the Global Liberal Arts Alliance.
Σχετικά με το Democracy & Culture Foundation
Το Democracy & Culture Foundation ιδρύθηκε το 2019. Αποστολή του είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας μέσω της ενθάρρυνσης της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και της βελτίωσης της ποιότητας της διακυβέρνησης. Φιλοδοξεί να καταστεί η κορυφαία παγκόσμια πλατφόρμα προαγωγής διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων για ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Οι δύο σημαντικότερες εκδηλώσεις που υλοποιεί κάθε χρόνο, το Athens Democracy Forum —που διοργανώνεται σε συνεργασία με τους The New York Times—και το Art for Tomorrow, έχουν ως στόχο τη διασύνδεση και την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα σε διακεκριμένες προσωπικότητες και νέες φωνές για την υποστήριξη της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Το Ίδρυμα σχεδιάζει και υλοποιεί επίσης σειρά πρωτοβουλιών σε όλο τον κόσμο με τους εταίρους του, μεταξύ αυτών το Teens for Democracy και το Building Blocks for Democracy.
Πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Φόρουμ https://www.democracyculturefoundation.org/ ή και εγγραφή στους λογαριασμούς του Φόρουμ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για κάθε ερώτηση στο info@athensdemocracy.org.