Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Άκρη δεν έχει ο ουρανός, αρχή δεν έχει η δύση” για τον Νότη Μαυρουδή…

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 04/01/2023

Ο κορυφαίος κιθαρίστας και μεγάλος μουσικοσυνθέτης βρήκε τραγικό θάνατο χθες σε ηλικία 77 ετών – Ήταν στο εξοχικό του στο Πήλιο

|> Θλίψη στον κόσμο της μουσικής από τον ξαφνικό θάνατο του μεγάλου κιθαρίστα, μουσικοσυνθέτη και ραδιοφωνικού παραγωγού, Νότη Μαυρουδή, ο οποίος έχασε τη ζωή του χθες το βράδυ, ενώ προσπαθούσε να κάνει κάποια επισκευή στο εξοχικό του στην Κουκουράβα Πηλίου. Όπως είπε η σύζυγός του Βάσω, ο άτυχος Νότης Μαυρουδής, παραπάτησε, έπεσε κάτω από ύψος 3 μέτρων και χτύπησε το κεφάλι του σε πέτρα, Εκλήθη το ΕΚΑΒ, διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου οι γιατροί απλώς διαπίστωσαν τον θάνατό του. Ήταν 77 χρόνων…

Την τραγική είδηση γνωστοποίησε μέσω του Facebook ο γιος του, γνωστός ηθοποιός Χάρης Μαυρουδής, γράφοντας:

«Αν κάτι χαρακτήριζε τον πατέρα μας ως άνθρωπο, ήταν η καλοσύνη του, το ήθος και η σεμνότητά του. Με τον ίδιο σεμνό τρόπο σας ανακοινώνουμε τον ξαφνικό θάνατό του. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει στο Χαλάνδρι τις επόμενες ημέρες. Η γυναίκα του Βάσω, τα παιδιά του Ροδή και Χάρης και τα εγγόνια του Ιάσονας, Αριάδνη, Έλλη και Οδυσσέας».

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ…

Ο Νότης Μαυρουδής, είχε γεννηθεί το 1945. Τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στη φυλακή δίπλα στη μητέρα του, που ήταν πολιτική κρατούμενη. Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και πήρε το δίπλωμα το 1969 με Άριστα.

Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η έδρα κλασικής κιθάρας στη Scuola Ciciva di Milano, στην οποία δίδαξε ως το 1975. Το 1970 παρακολούθησε και τα μαθήματα της Ακαδημίας Santiago de Compostella στην Ισπανία με τον Jose Tomas.

Το 1975 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα και από αυτή τη χρονιά άρχισε να διδάσκει κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Τα έτη 1975, 1977 και 1979 έδωσε ρεσιτάλ στο Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας του Esztergom της Ουγγαρίας. Το 1978 πήρε μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ Πολιτικού Τραγουδιού στο Ανατολικό Βερολίνο και στο 11ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στην Αβάνα της Κούβας. Ως συνθέτης και σολίστ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα).

Ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας, είχε μαθητές αρκετούς δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, κ.ά.. Από το 1994 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 1995 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας.

Ο Νότης Μαυρουδής μπήκε στη δισκογραφία το 1964 με τα τραγούδια ”Άκρη δεν έχει ο ουρανός” και ”Τα γιορτινά σου φόρεσε”, σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο. Το 1966 έγραψε μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Το 1968 μελοποίησε το έργο του Οδυσσέα Ελύτη ”Άσμα Ηρωϊκό και Πένθιμο για τον Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας”, ένα λαϊκό ορατόριο για φωνή-χορωδία και ορχήστρα.

Το 1976 κυκλοφορεί ο δίσκος ”Ζωγραφιές απ’ τον Θεόφιλο” σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου, εμπνευσμένους από τις ζωγραφιές του Θεόφιλου. Το 1977, μελοποιεί ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι στον δίσκο ”Παιδί της Γης”.

Το 1985 κυκλοφορεί ο δίσκος ”Έρως ανίκατε μάχαν” σε ποίηση του Ηλία Πετρόπουλου.

Από το 1990 έχει γράψει τραγούδια για Παιδική Χορωδία, και συνεργάζεται με την Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου.

Το 1998 κυκλοφόρησαν οι δίσκοι με μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις ”Όλιβερ Τουίστ” (με μουσική και τραγούδια του για την παράσταση του ”Θιάσου 81”), και ”Ιφιγένεια εν Αυλίδι” (με μουσική και 3 τραγούδια, για την παράσταση της ομώνυμης τραγωδίας από τον Θίασο ”Θυμέλη”).

Μεταξύ 1999-2008 ηχογράφησε μαζί με τον μαθητή του Παναγιώτη Μάργαρη τη βραβευμένη σειρά Cafe de l’ art, στην οποία διασκεύαζαν γνωστά τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο, για δύο κιθάρες.

Στο ίδιο πνεύμα, το 2018 ξεκίνησε τη σειρά Café Latino με τον Γιώργο Τοσσικιάν.

Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις IANOS το έργο “Άγρυπνο φεγγάρι”, Μελοποιημένοι Έλληνες ποιητές από τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

Το 1999 κυκλοφορεί ο δίσκος ”Λούνα Παρκ”, με την Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα.

Το 2002 γράφει τραγούδια για γυναικείες φωνές, στον δίσκο ”Στην ηχώ του έρωτα”, στον οποίον συμμετέχουν μεγάλα ονόματα όπως η Χάρις Αλεξίου, η Γλυκερία, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Έλλη Πασπαλά.

Το 2006 γράφουν με τον Ηλία Κατσούλη τραγούδια που αφηγούνται τις ιστορίες μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών (Γρ. Μπιθικώτσης, Στ. Χασκήλ, Ρόζα Εσκενάζυ, Μαρίνα Νίνου, Φλέρυ Νταντωνάκη, Σωτηρία Μπέλλου κ.ά.) και κυκλοφορούν στον δίσκο ”Carte Postale”.

Ο Νότης Μαυρουδής έχει συνεργαστεί με ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο Άκος Δασκαλόπουλος, ο Μάνος Χατζιδάκις, και τραγουδιστές όπως Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γιώργο Ζωγράφο, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη, Ελένη Βιτάλη, Γιώργος Μουφλουζέλης, Γιάννης Σαμσιάρης, Νένα Βενετσάνου, Πέτρος Πανδής, Κώστας Θωμαΐδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλης Μητσιάς, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Έλλη Πασπαλά, Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά..

Ένα τραγούδι με ιστορία…

Ένα από τα αξιόλογα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή, που έχει… ιστορία, είναι το “Πρωινό Τσιγάρο” σε στίχους του Άλκη Αλκαίου. Οι στίχοι είχαν γραφτεί από τον Άλκη Αλκαίο το 1980 και ήθελε να γίνει η μελοποίηση από τον Μάνο Λοΐζο, ο οποίος το είχε δει και του το είχε υποσχεθεί. Όμως δεν πρόλαβε… Έτσι, το τραγούδι μελοποίησε και ερμήνευσε ο Νότης Μαυρουδής και το Αφιέρωσε στον Μάνο Λοΐζο. Όμως, χωρίς την άδεια του Άλκη Αλκαίου, ο οποίος έδωσε την άδειά του, μετά από μεσολάβηση του Θάνου Μικρούτσικου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: