Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Φορείς της ανάπτυξης, η πολιτιστική κληρονομιά, η δημόσια περιουσία, οι απόδημοι και η ναυτιλία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 05/01/2015

Τις όψεις της νέας Ελλάδας που θα μπορούσε να «ανατείλει» το 2015 με τις κατάλληλες ενέργειες και να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας που είναι το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα, περιγράφει σε μελέτη του το ΚΕΠΕ για το αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.

Οι δυνατότητες που προσφέρονται, πέραν της παραγωγής, ξεκινούν από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ως την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη συμβολή του απόδημου Ελληνισμού και των εφοπλιστών.

Πολιτιστική κληρονομιά

Η αρχαία ελληνική ιστορία, η πολιτιστική κληρονομιά και η νεοελληνική παράδοση αποτελούν διαχρονικούς αναπτυξιακούς πόρους για την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα διαθέτει εκατοντάδες αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και παραδοσιακούς οικισμούς που μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα ενισχύοντας έτσι τον ρόλο τους στην προσέλκυση τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η προβολή της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, με αιχμή του δόρατος και τα 98 αναγνωρισμένα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, μπορεί στο πλαίσιο της αυξημένης διεθνούς αναγνώρισης του μεσογειακού προτύπου διατροφής να συμβάλει τόσο στον τουρισμό όσο και στην ενίσχυση των εξαγωγών ελληνικών τροφίμων και ποτών στο εξωτερικό.

Απόδημος Ελληνισμός

Οι Έλληνες της Διασποράς ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια, με τις πολυπληθέστερες κοινότητες να εντοπίζονται στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο απόδημος Ελληνισμός συνιστά καίριο εν δυνάμει αναπτυξιακό πόρο καθώς μπορεί να αποτελέσει πηγή κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, πηγή ζήτησης για τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα, πεδίο προσέλκυσης τουριστών, σπουδαστών και επιχειρηματιών και δεξαμενή άντλησης τεχνογνωσίας μέσω της συνεργασίας ή του επαναπατρισμού ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού.

Εφοπλιστές και ναυτιλία

Στις πλέον δυναμικές τάξεις του Ελληνισμού συγκαταλέγονται οι έλληνες εφοπλιστές, με τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο από άποψη χωρητικότητας. Η μεταφορά υφισταμένων δραστηριοτήτων της ποντοπόρου ναυτιλίας στην Ελλάδα συνιστά προοπτική που μπορεί να ενισχύσει καθοριστικά τις εξαγωγές υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα εν γένει (συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης) αναδεικνύοντας τη χώρα σε διεθνή κόμβο ναυτιλιακών δραστηριοτήτων (maritimecluster με βάση τον λιμένα του Πειραιά).

Αξιοποίηση περιουσίας

Μέρος της αναπτυξιακής εξίσωσης είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Στη δημόσια περιουσία συγκαταλέγονται μοναδικά ακίνητα και εκτάσεις, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τον τουρισμό, τη βελτίωση των υποδομών, την αστική ανάπλαση και την απασχόληση. Πλέον εμβληματική περίπτωση η έκταση 5.500 στρεμμάτων στον πρώην Αερολιμένα Αθηνών, για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διαγωνιστική διαδικασία» λέει το ΚΕΠΕ.

Πηγή: tovima.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: