
Φιλόδοξο “Σχέδιο Δράσης της Ηπείρου για την ΤΝ”, ξεκίνησε χθες από την Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαράσσει πορεία για την ανάληψη ηγετικού ρόλου της Ευρώπης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης
|> Ο στόχος του Σχεδίου Δράσης της Ηπείρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) που δρομολογήθηκε χθες είναι η Ευρώπη να αποκτήσει ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της ΤΝ. Όπως όρισε η Πρόεδρος της ΕΕ φον ντερ Λάιεν στη Διάσκεψη Κορυφής με θέμα τη δράση για την ΤΝ τον Φεβρουάριο του 2025 στο Παρίσι, αυτή η φιλόδοξη πρωτοβουλία πρόκειται να μετατρέψει τις κραταιές παραδοσιακές βιομηχανίες της Ευρώπης και το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό της σε ισχυρές κινητήριες δυνάμεις για την καινοτομία και την επιτάχυνση της ΤΝ.
Ο αγώνας για την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης μόλις ξεκίνησε. Είτε πρόκειται για πρωτοποριακά μοντέλα γενικού σκοπού, είτε για εξειδικευμένες εφαρμογές, το τοπίο της ΤΝ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαιτέρως δυναμικό. Στον πυρήνα του έχει την έρευνα, τις αναδυόμενες τεχνολογίες και ένα ζωντανό οικοσύστημα νεοφυών και επεκτεινόμενων επιχειρήσεων. Το Σχέδιο Δράσης της Ηπείρου για την ΤΝ θα ενισχύσει τις ικανότητες καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ΤΝ με δράσεις και πολιτικές.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος για την Τεχνολογική Κυριαρχία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία Χένα Βίρκουνεν, δήλωσε σχετικά:
«Η Tεχνητή Nοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της ανταγωνιστικότητας, της ασφάλειας και της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης. Η παγκόσμια κούρσα για την ΤΝ μόλις άρχισε. Η ώρα για δράση είναι τώρα. Το Σχέδιο Δράσης προσδιορίζει τους βασικούς τομείς στους οποίους πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να αποκτήσει η Ευρώπη ηγετική θέση ως μια Ήπειρος Τεχνητής Νοημοσύνης. Εργαζόμαστε για ένα μέλλον όπου η τεχνολογική καινοτομία θα προωθεί τη βιομηχανία και τις δημόσιες υπηρεσίες, αποφέροντας απτά οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας μέσω μιας αξιόπιστης ΤΝ. Αυτό σημαίνει ισχυρότερη οικονομία, επιτεύγματα στον τομέα της υγείας, νέες θέσεις εργασίας, αύξηση της παραγωγικότητας, καλύτερες μεταφορές και καλύτερη εκπαίδευση, μεγαλύτερη προστασία από κυβερνοαπειλές και στήριξη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».