Το Μετάλλιο της Πόλης του Πειραιά, απονεμήθηκε στον Θοδωρή Δρίτσα
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τίμησε τον αν. υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα για την πολυετή προσφορά του από τη θέση του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Το Λιμάνι της Αγωνίας» και δημοτικού συμβούλου Πειραιά και του απονεμήθηκε το Μετάλλιο της Πόλης.
Μιλώντας για τους λόγους της τιμής που έγινε στον κ. Δρίτσα, ο δήμαρχος κ. Μώραλης, είπε: “Η προσφορά του κ. Δρίτσα στην πόλη είναι γνωστή σε όλους. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα, η οποία ήταν παραγωγική και θετική παρά τις όποιες διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις. Θεωρώ ότι από τη θέση του Υπουργού αλλά και ως μέλος της κυβέρνησης, σίγουρα θα επιχειρήσει να βοηθήσει την πόλη του Πειραιά. Θα ήθελα να ευχηθώ στον κ. Δρίτσα καλή επιτυχία στο έργο του, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Να τον ευχαριστήσω ως Δήμαρχος για την παρουσία και την προσφορά του στην πόλη, η οποία δεν σταματά και θα συνεχιστεί. Η τιμητική διάκριση στον κ. Δρίτσα είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για έναν άνθρωπο που έχει αναλώσει τόσες δεκαετίες στην υπηρεσία των δημοτών του Πειραιά”.
Από την πλευρά του ο Θοδωρής Δρίτσας, δήλωσε: “Είχα ενημερωθεί γι αυτήν την ευγενική πρόθεσή σας να μου αποδώσετε αυτήν την εξαιρετική τιμή. Να μου απονείμετε μία τιμητική πλακέτα. Το Μετάλλιο της πόλης που μόλις άκουσα ότι προτίθεσθε να μου απονείμετε, οφείλω να σας πω ότι μου «κόβει λίγο τα πόδια» . Είναι πολύ βαρύ, θέλω να το σηκώσω, θα το σηκώσω γιατί και στο συμβολισμό του και στην ουσία του είναι μια εξαιρετική τιμή , που όχι μόνο με συγκινεί ιδιαίτερα, αλλά μου δίνει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνέχεια.
Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, για πολλά πράγματα αλλά και για κάτι ιδιαίτερο, γιατί ξέρω ότι σε όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων μηνών που αναγκαζόμουν να λείπω από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου – αν και κάθε φορά προγραμμάτιζα να είμαι – αντιμετωπίστηκα με την κατανόησή σας και με τη διακριτικότητά σας.
Δεν νομίζω ότι πρέπει να μιλήσω για συγκίνηση, αλλά οφείλω να σας πω, ότι μιλώντας από αυτό το βήμα και καθήμενος σε αυτά τα έδρανα, πρέπει να συνδεθώ στην ουσία, με την αφετηρία της παρουσίας μου στο δημόσιο βίο της χώρας ως αιρετός. Από 15 χρονών είμαι κοινωνικά και πολιτικά παρών και στην πόλη και σε όλα τα πεδία δράσεων για τη δημοκρατία, για τις ελευθερίες και για τα δικαιώματα, για την πρόοδο. Αλλά η θεσμική εκπροσώπηση ως αιρετός, οφείλεται στην εκλογή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά και εξακολουθεί αυτή μου η ιδιότητα να αποτελεί τον πρώτο τίτλο τιμής, από άποψη ουσίας και περιεχομένου. Γιατί πιστεύω ακράδαντα και θα συνεχίσω όσο αντέχω την προσπάθεια, ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένας συμπληρωματικός θεσμός, δεν είναι μια παράπλευρη εξουσία. Είναι ο κεντρικός θεμελιακός θεσμός, για τη δημοκρατία. Δυστυχώς και στις μέρες μας, η Αυτοδιοίκηση υποβαθμίζεται. Νομίζω, ότι πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες από κάθε πλευρά, να αποκαταστήσουμε το κύρος της Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα τώρα, που και η δημοκρατία στον τόπο μας περνάει δύσκολες μέρες. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει η πρώτη και αυτοτελής εξουσία, που εκπροσωπεί τους πολίτες. Και αν αυτό μπορέσουμε να το προχωρήσουμε, τότε είμαι βέβαιος, ότι και οι συνολικές εξελίξεις, όχι μόνο σε κάθε πόλη και στην πόλη μας, στον Πειραιά, αλλά συνολικότερα στον τόπο, θα είναι πολύ διαφορετικές.
Από εδώ λοιπόν που ξεκίνησε η διαδρομή μου ως αιρετός, θέλω σήμερα να σας μιλήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Συμμετέχω σε μια κυβέρνηση που έχει δώσει, στο όνομα του Ελληνικού λαού, όχι αυθαίρετα, μια μεγάλη μάχη, όλο αυτό το διάστημα, όχι απλά και μόνο για να πετύχει τη μια ή την άλλη συμφωνία, αλλά για να μπορέσει να επανακαθορίσει τη θέση της χώρας μας στο ευρωπαϊκό ή αν θέλετε και στο παγκόσμιο περιβάλλον. Μεγαλεπήβολος στόχος, πολύ φιλόδοξος, γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολύ δύσκολη, που κλονίζεται η βασιμότητα αυτού του στόχου. Όμως, αυτός είναι ένας στόχος, που δεν πρέπει να τον εγκαταλείψουμε και πρέπει να συνεργήσουμε από κάθε μεριά ο καθένας, ώστε αυτό να μείνει στην επικαιρότητα, γιατί η χώρα μας πρωτοστάτησε όλο αυτό το διάστημα, σε μια προσπάθεια αλλαγής των δεδομένων στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Εάν δεν αλλάξει, οι συνέπειες θα είναι πολύ δραματικές και προς αυτήν την κατεύθυνση, έτυχε στην Ελληνική κοινωνία, στον Ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση, που με αυτόν τον στόχο εξελέγη το Γενάρη, να δώσει τη μάχη. Δεν πέτυχε αυτή η μάχη. Έχουμε μία ήττα. Δε μπορούμε να μη βλέπουμε τα πράγματα κατάματα. Αλλά από αυτές τις ήττες, αισθανόμαστε ότι μπορούμε να ατσαλωθούμε και μπορούμε να βάλουμε σε μια νέα σειρά τα πράγματα, γιατί ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν μόνη της και ποτέ δεν πρέπει να είναι μόνη της. Έχουμε λοιπόν όλο το δρόμο μπροστά μας.
Δεν θα ήθελα να απασχολήσω τις εργασίες του Σώματος επί πολύ. Οφείλω, όμως, να δώσω σε δύο – τρία σημαντικά ζητήματα κάποιες εξηγήσεις πριν κατέβω από το βήμα, τιμώντας την τιμή που μου κάνετε. Λιμάνι του Πειραιά, που δεν είναι απλώς λιμάνι, είναι λιμάνι – πόλη και αφορά το μέλλον του Πειραιά στην ολότητά του: έχουμε μπροστά μας εξελίξεις. Η πιεστική επιμονή των δανειστών για εξασφάλιση σίγουρων πόρων εξόφλησης των δανείων, είναι η μία αιτία για τις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά. Το τεράστιο ενδιαφέρον ισχυρότατων συγκροτημάτων που ασχολούνται με τη λιμενική βιομηχανία, είτε πρόκειται για χώρες σαν την Κίνα, είτε πρόκειται για χώρες σαν τη Δανία ή άλλες χώρες ,είναι η δεύτερη αιτία. Η πώληση του λιμανιού παραμένει λάθος κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν πρέπει να γίνει. Σε κάθε περίπτωση η δική μου θέση είναι γνωστή. Εγώ δίνω τη μάχη μου από τη θέση που βρίσκομαι, για να πείσω ότι αυτό είναι ένα λάθος. Το ερώτημα είναι, ποιος πρέπει να πεισθεί. Και εκεί υπάρχει μια τεράστια δυσκολία. Όμως, είναι μπροστά μας ένα πεδίο, πέραν από την τελική κατάληξη, που και ο Δήμος Πειραιά και το Δημοτικό Συμβούλιο, πιστεύω ότι πρέπει να έχουν συμμετοχή.
Η σύμβαση παραχώρησης του δημοσίου προς τον ΟΛΠ: Η παλιά δεν μπορεί να έχει εφαρμογή. Μια νέα σύμβαση παραχώρησης προετοιμάζεται, για να επικυρωθεί και για να γίνει και νόμος του κράτους. Αυτό είναι ένα πεδίο οριοθέτησης και της πόλης και των πλουτοπαραγωγικών της πηγών και των παραγωγικών της δραστηριοτήτων κάθε είδους, σε όλο το μήκος από τη Σαλαμίνα μέχρι την πόλη του Πειραιά. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεργήσει και η κοινωνία του Πειραιά και ο Δήμος Πειραιά. Και στα ζητήματα της αρχής λιμένων ή του master plan που πρέπει να γίνει για το λιμάνι του Πειραιά και που αυτά πρέπει να γίνουν είτε έτσι είτε αλλιώς, όποια κατάληξη και αν έχουν τα πράγματα, νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό πεδίο που δεν πρέπει να μείνει σε κλειστά γραφεία.
Το δεύτερο είναι το ΤΡΑΜ. Επειδή τελευταία δημοσιεύτηκαν και κάποιες πληροφορίες, που διαφοροποιούν την πραγματική θέση μου. Ναι, εγώ ήμουν πάντα υπέρ ενός ΤΡΑΜ διαφορετικού από αυτό που εξελίσσεται, αλλά γενικώς με τα μέσα σταθερής τροχιάς παραμένω ένθερμος υποστηρικτής και προωθητής κάθε πρωτοβουλίας, που θα μπορούσε να αποφύγει τις αρνητικότερες εκδοχές και να πετύχει τις βέλτιστες. Νομίζω, ότι με ένα ανεξήγητο αυθαίρετο τρόπο και θα έλεγα και πραξικοπηματικό, πήραν πίσω από την πόλη του Πειραιά, ενώ ήταν κατακτημένο, την υπογείωση των γραμμών του ΗΣΑΠ. Αυτήν τουλάχιστον, δεν πρέπει να την εγκαταλείψουμε. Δεν είναι ένα περιορισμένο ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα που αφορά, όχι μόνο ευρύτατο τμήμα των περιοχών της πόλης, αλλά αφορά και το μέλλον της πόλης τις επόμενες δεκαετίες.
Τέλος, επειδή λίγο πριν ανέβω στο βήμα δέχθηκα από μια ευγενική κυρία -συμπολίτισσά μας- ένα σχετικό ερέθισμα, αναφορικά με το ζήτημα των παρόδιων ιδιοκτητών που ταλανίζουν κάποιες γειτονιές και κάποιες οικογένειες συμπολιτών μας, νομίζω ότι όσο δύσκολη και αν είναι η επίλυση – και είναι δύσκολη γιατί έχει περιπλακεί η όλη διαδικασία – θα πρέπει να επιμείνουμε. Από τη μεριά μου, σας βεβαιώνω ότι θα επιμένω. Είχα στο προηγούμενο διάστημα μια πολύ καλή συνεργασία και με τον κύριο Δήμαρχο και με το Γενικό Γραμματέα του Δήμου και αντίστοιχα προώθησα και τις δικές μου πρωτοβουλίες στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Γενικό Γραμματέα κύριο Πουλάκη και στον Υπουργό τον κύριο Βούτση. Θέλω να πιστεύω, ότι η προετοιμασία που κάνουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, θα διαμορφώσουν ένα πεδίο που θα μπορέσει να αναζητήσει και να επικυρώσει κάποιες θετικές λύσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε όλοι.
Θέλω να σας πω, για μια ακόμη φορά, ότι αισθάνομαι ξεχωριστή τιμή για τη σημερινή σας πρωτοβουλία και αισθάνομαι ότι ποτέ όταν βρέθηκα στο Κοινοβούλιο και έλεγα τη λέξη «συνάδελφος», απευθυνόμενος στους άλλους βουλευτές -γυναίκες και άνδρες- δεν είχα μέσα μου την επικύρωση αυτής της κυριολεξίας, όσο την έχω όταν αποκαλώ συναδέλφους εσάς, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το «Λιμάνι της Αγωνίας», να ευχηθώ -γιατί είναι μια άξια συνέχεια- στη νυν επικεφαλής Μαρία Σταθάκη, στο Νίκο Αγγελόπουλο στη Βάνα Μελά, στο Δημήτρη Γκερλέ και στη βουλευτή Πειραιά, που σήμερα παρίσταται εδώ, που ήταν η ψυχή όλης αυτής της πολύχρονης προσπάθειας με το «Λιμάνι της Αγωνίας», την κυρία Ελένη Σταματάκη, θέλω να ευχηθώ, η συνέχεια να είναι πολύ καλύτερη και νέες δεκαετίες δημιουργικής πορείας, να χαράξουν με την παρουσία τους στο Δήμο Πειραιά. Σας ευχαριστώ όλες και όλους”.