Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τασούλας για Καραμανλή: ‘’Ήταν υπόδειγμα πολιτικού, δημιουργικού ηγέτη’’

ΕΛΛΑΔΑ στις 27/09/2024

Εκδήλωση για παρουσίαση του συλλογικού τόμου ‘’Καραμανλής – Η πολιτική ως δημιουργία’’, του Ιδρύματος Καραμανλή

|> Την ιστορική πορεία που σφράγισε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, την δημιουργική του διαδρομή και κυρίως το πολιτικό υπόδειγμα του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, όπως αποτυπώνεται στην έκδοση ‘Καραμανλής – Η πολιτική ως δημιουργία’’ σκιαγράφησε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του συλλογικού τόμου που εξέδωσε το ‘’Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής’’ σε συνεργασία με τις εκδόσεις ‘’Ευρασία’’.

«Ολιγόλογος, βαρύς, επιβλητικός και σοβαρός. Με αυτές τις τέσσερις λέξεις τον περιγράφει ο Κωνσταντίνος Τσάτσος στο βιβλίο του ‘’Ο άλλος Καραμανλής’’», ανέφερε ο κ. Τασούλας προσθέτοντας:

«Αυτός ο ολιγόλογος άνθρωπος περιγράφει τα κύρια σημεία του έργου του με μια τετράδα επιτυχιών. Πρώτη επιτυχία το ότι κατάφερε να ξεμπλοκάρει τη χώρα από τη μάστιγα της Ψωροκώσταινας. Το ότι έλυσε το θέμα της οικονομικής υπανάπτυξης της χώρας. Παρέλαβε την Ελλάδα στα 400 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα – ίσως και λιγότερα το 1955- και την παρέδωσε στις 4.300 δολάρια το 1980. Το δεύτερο επίτευγμά του ήταν η αποκατάσταση της Δημοκρατίας με αυτόν τον υποδειγματικό τρόπο που έγινε το 1974, τον μισό αιώνα της οποίας και γιορτάζουμε αυτές τις μέρες, αυτό το έτος. Το τρίτο ήταν η ανεξαρτησία της Κύπρου, ένα θέμα για το οποίο επικρίθηκε και αδικήθηκε, αλλά ήταν επίτευγμα η ανεξαρτησία της Κύπρου. Μια δεύτερη Ελλάδα δημιουργήθηκε χάρη στη Συμφωνία Ανεξαρτησίας της Κύπρου και αυτό δεν μειώνεται από καμία μεταγενέστερη εξέλιξη. Το τέταρτο επίτευγμα ήταν η είσοδος της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Μια είσοδος η οποία σημάδεψε τη μοίρα του τόπου και έδωσε στον τόπο μια μοναδική, απαράμιλλη ευκαιρία προκοπής η οποία και σήμερα ακόμη μας συνέχει. Αυτά τα τέσσερα επιτεύγματα είναι χειροπιαστά και έχουν διεθνή αναγνώριση» τόνισε ο Κων. Τασούλας υπογραμμίζοντας επίσης ότι στον συλλογικό τόμο στον οποίο καταθέτουν τις επιστημονικές τους απόψεις δύο γενιές επιστημόνων, ξεδιπλώνεται το υπόδειγμα της ζωής, της σκέψης και της δράσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Το υπόδειγμα του Καραμανλή ως πολιτικού, ως δημιουργικού ανθρώπου, ως ανθρώπου του χρέους», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας,  «επηρεάζει έστω και λίγο εμάς, τη σημερινή γενιά πολιτικών, για τους οποίους είχα την τύχη να πω όταν ανέλαβα τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής το εξής: ‘’Τώρα που γίναμε αυτό που θαυμάζαμε, θαυμάζει κανείς αυτό που γίναμε;’’».

O Πρόεδρος της Βουλής τόνισε, ότι ο Κ. Καραμανλής, όπως προκύπτει από το βιβλίο, είχε τόσο επίγνωση του προβλήματος της χώρας, όσο και επίγνωση της λύσεως και των μέσων για να λυθεί το πρόβλημα:

«Το πρόβλημα της χώρας ήταν πολιτικό, η πολιτική κακοδαιμονία, η αστάθεια, το ευμετάβολο της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα. Η λύση του πολιτικού προβλήματος ήταν η οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα τόνωνε την ψυχολογία των Ελλήνων και θα καταπολεμούσε βασικά στοιχεία κακά του χαρακτήρος μας τα οποία δημιουργούσαν εν συνεχεία παρενέργειες στην πολιτική, τον φθόνο, την φιλονικία, την έλλειψη συναινέσεως. Τα μέσα να λύσει αυτό το πολιτικό πρόβλημα και να πετύχει την ανάπτυξη, η οποία θα άφηνε πίσω όλα τα κακά στοιχεία του χαρακτήρος μας, ήταν η ισχυρή εκτελεστική εξουσία, η αλήθεια στο λαό και η αξιοποίηση σημαντικών ανθρώπων προκειμένου να έρθουν στην πολιτική κάτι που και σήμερα είναι ζητούμενο: Το πολιτικό προσωπικό.  Ήθελε τους καλύτερους για την πολιτική», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Κ. Τασούλας. Και συνέχισε:

«Τα μέσα λοιπόν, οι άνθρωποι αξιόλογοι που πάση θυσία και με αυστηρότητα τους συγκέντρωνε και τους έβαζε στο κόμμα του. Και με αυτούς τους ανθρώπους συνέχισε να κυβερνά τη χώρα και μετά τη Μεταπολίτευση. Μετά τη μεταπολίτευση που αντιμετώπισε ένα χάος, το έβαλε σε τάξη, αποκατέστησε τη Δημοκρατία, αποκατέστησε το κομματικό σύστημα, νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα και προσπάθησε να κάνει την Ελλάδα έστω και ως μειοψηφία, έστω και ως κοντραριζόμενος με το κλίμα της εποχής μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πέτυχε. Επίσπευσε τις εκλογές του 1977 γιατί έβλεπε ότι τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν δυσάρεστα και πέτυχε τους στόχους του», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Συμπλήρωσε δε, ότι ο Κ. Καραμανλής δεν υπήρχε κόλαξ προς τους πολίτες, ούτε αναζητούσε τις επιθυμίες του λαού για να τις προσφέρει:

«Ήταν αυστηρός με τον κόσμο, γιατί ήταν πρώτα αυστηρός με τον εαυτό του. Συχνά νουθετούσε τον κόσμο τολμώ να πω ότι μερικές φορές τον μάλωνε σε δημόσιες ομιλίες. Υπέταξε τη ζωή του σε αυτή την υψηλή αντίληψη για τους σκοπούς της Ελλάδος. Έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Σήμερα αυτό το αποτέλεσμα ξεδιπλώνεται στα μάτια μας και μας διδάσκει» ανέφερε κι ακολούθως ανέγνωσε μια επιστολή που του απέστειλε ο ίδιος στις 10 Μαρτίου 1995, με την ιδιότητα του ως δήμαρχος Κηφισιάς, όταν μετά και την δεύτερη θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας εγκαταστάθηκε στην οικία του στην Πολιτεία:

«…Εκείνο για το οποίο θα μου επιτρέψετε να σας ευχαριστήσω πέραν όλων των άλλων είναι γιατί προσφέρατε και προσφέρετε σε ανθρώπους της δικής μου γενιάς που σας έζησαν μετά το 1974 και σας εμελέτησαν πολύ ένα στέρεο παράδειγμα ενός βίου αφιερωμένου στην υπηρεσία της πατρίδος. Ενός βίου και μια στάσεως ζωής που ενώ απαιτεί ιδιοσυγκρασία αυταπαρνήσεως, μαρτυρεί τελικώς μια απέραντη ευαισθησία από τις πιο ευγενικές. Την ευαισθησία του ανθρώπου που έταξε ως  προορισμό της ζωής του να υπηρετήσει τον τόπο του και τον λαό του και να δικαιώσει στο πέρασμά του από τη ζωή. Μια δικαίωση σπάνια ζηλευτή που ασφαλώς σήμερα θα έκανε εξόχως υπερήφανο τον πατέρα σας, με τον οποίο είχατε πολύ νωρίς κάνει εκείνο τον διάλογο για την σκοπιμότητα αναμείξεως στα κοινά. Για αυτό το υπόδειγμα για αυτή σας την συμβολή στη διαμόρφωση των αξιών μας. Για αυτή σας την συμβολή που χάραξε και χαράζει με τρόπο υπερήφανο και πολύτιμο τη ζωή μας τη ζωή μου, σας ευχαριστώ από βάθους καρδίας κύριε Πρόεδρε. Ο δήμαρχος Κηφισιάς Κωνσταντίνος Τασούλας».

Στον επίλογο του ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε: «Αυτό το υπόδειγμα δεν είναι κτήμα μόνο όσον θα αποκτήσουν αυτό το σπουδαίο βιβλίο. Είναι κτήμα όλης της Νέας Δημοκρατίας, του ιστορικού κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Γι’ αυτό και σε αυτό το κόμμα, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ‘’είμαστε όλοι Καραμανλικοί’’».

Προλογίζοντας την νέα έκδοση ο επιμελητής του βιβλίου και διευθυντής του Ιδρύματος ‘’Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής’’, καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος  τόνισε ότι ο συλλογικός τόμος, προστίθεται σε μια πλούσια, ούτως ή άλλως, βιβλιογραφία και επικεντρώνεται στα τρία αφηγήματα, που περιέχονται στον συλλογικό τόμο.

«Πρώτο αφήγημα, τα ίδια τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που μιλά στο δημοσιογράφο Βάσο Βασιλείου, σε μια αδημοσίευτη συνέντευξη. Το δεύτερο αφήγημα κατατίθεται από τη γενιά των επιστημόνων που τον έζησαν. Και το τρίτο αφήγημα, από τους νεότερους ιστορικούς και άλλους επιστήμονες που μελέτησαν το έργο του, στη σκέψη και τον τρόπο πολιτικής δράσης» είπε.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν: ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές, πρώην υπουργοί και πρώην βουλευτές καθώς και πλήθος κόσμου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: