Συμμετοχή των Κωνσταντινουπολιτών στην ευρωπαϊκή συνάντηση του ΟΑΣΕ
Θέμα: “Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση και προστασία της ανεκτικότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων”
|> Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, συνεχίζοντας την αδιάλειπτη επί πολλές δεκαετίες ενεργό παρουσία του σε Διεθνείς Οργανισμούς, συμμετείχε δια του εκπροσώπου του, του τ. προέδρου του Λεωνίδα Κουμάκη, στην 3η Συμπληρωματική Συνάντηση Ανθρώπινης Διάστασης (SHDM- IΙI) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με θέμα “The Role of Civil Society in the Promotion and Protection of Tolerance and Non-Discrimination – Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση και προστασία της ανεκτικότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων”, η οποία διεξήχθη στη Βιέννη, στις 26 – 27 Ιουνίου 2023.
Αναπτύχθηκαν προφορικώς και κατατέθηκαν γραπτώς οι πρακτικές διακρίσεων και μισαλλοδοξίας την οποία εφαρμόζει η Τουρκική κυβέρνηση απέναντι στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης. Ειδικότερα:
Οι μεθοδευμένες τουρκικές πολιτικές των ετών 1914 – 1922 είχαν ως αποτέλεσμα την βίαιη εκδίωξη 1.300.000 Ελλήνων από την γενέτειρά τους. Το πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 και οι απελάσεις Ελλήνων πολιτών το 1964 οδήγησαν στη μείωση του ελληνικού πληθυσμού της Τουρκίας από 130.000 άτομα μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης σε λιγότερα από 2.000 σήμερα. Αντίθετα, η ακμάζουσα μουσουλμανική μειονότητα στην Ελληνική Θράκη αριθμεί σήμερα περίπου 120.000 μέλη, ενώ οι δύο μειονότητες ήταν ίσες σε αριθμό κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Να σημειωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Ελληνική Μειονότητα ως εκθεσιακό είδος για πολιτική εκμετάλλευση.
Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, ως οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, καλεί την Τουρκία:
– να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τους κανόνες δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των πολιτών που ανήκουν σε μειονότητες
– να αποκαταστήσει τα παραβιασθέντα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών ιδρυμάτων ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη
– να αναγνωρίσει το νομικό καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ώστε αυτό να απολαμβάνει δικαιώματα ιδιοκτησίας διοίκησης και διαχείρισης της περιουσίας του. Ο κύριος στόχος της εισαγωγής νέων ρυθμίσεων σχετικά με τα ζητήματα των μη μουσουλμανικών ιδρυμάτων πρέπει να είναι η προστασία της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου
– να επιτρέψει την άμεση επαναλειτουργία και χωρίς προαπαιτούμενα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με το ίδιο ακριβώς καθεστώς που είχε πριν από το 1971
– να θέσει οριστικό τέρμα στα εγκλήματα και τη ρητορική μίσους κατά των μειονοτήτων.
Οι Εισηγήσεις και Συστάσεις του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν στις Ετήσιες Εκθέσεις περί Τουρκίας, τις οποίες συντάσσουν ο ΟΑΣΕ και ευρωπαϊκά όσο και διεθνή θεσμικά όργανα.