Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στο ‘’Βεάκειο’’ στις 21 Σεπτεμβρίου το μουσικό έργο ‘’Ιωνία – Πύλη στον Χρόνο’’

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 13/09/2024

Συναυλία των Γεωργούλα – Τερζάκη με 23 νέα ακούσματα που ερμηνεύουν οι:  Αλκαίου, Γαϊτάνος, Κούτρας, Σταθοπούλου, Λάφης κ.ά.

|> Μία  πρωτότυπη, συγκλονιστική και συναρπαστική συναυλία ενός έργου που γράφει ιστορία, παρουσιάζεται το Σαββατόβραδο της 21ης Σεπτεμβρίου στο ‘’Βεάκειο’’.

Πρόκειται για το βραβευμένο μουσικό έργο ‘’Ιωνία- Πύλη στον Χρόνο’’, που πρωτοπαρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Ηρώδειο, σε σύνθεση, ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας Θάνου Γεωργούλα και στίχους, κείμενα και αφήγηση του Κώστα Τερζάκη.

Ερμηνευτές του έργου – με τη συνοδεία 7μελούς ορχήστρας θα είναι οι: Λένα Αλκαίου, Πέτρος Γαϊτάνος, Γιάννης Κούτρας, Δήμητρα Σταθοπούλου, Ανδρέας Λάφης, ενώ θα συμμετάσχουν η Δημοτική Χορωδία Ν. Σμύρνης και η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η μουσική παράσταση ‘’Ιωνία- Πύλη στον Χρόνο’’, πρόκειται για μια συγκλονιστική, ιστορική, συναισθηματική διαδρομή που ξεκινάει από την Μικρασία του 1922 με την καταστροφή και τις καταλυτικές αλλαγές της χώρας μας και καταλήγει στο σήμερα της σύγχρονης Ελλάδας. Ενα ξεχωριστό, πρωτότυπο μουσικό ταξίδι με 23 νέα τραγούδια, που με εμβόλιμα μικρά αφηγηματικά κείμενα, μας μεταφέρουν από το δράμα και την καταστροφή των προγόνων μας, στα επιτεύγματα και τις δημιουργίες τους και στην διαμόρφωση της πατρίδας μας. Με δυό λόγια είναι ένα μοντέρνο, διαφορετικό, αντιπολεμικό μουσικό έργο – φορέας ιστορικής γνώσης, ρωμιοσύνης και συναισθημάτων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σε σημείωμα των δημιουργών, αναφέρεται:

«Ο Πειραιάς με το υπέροχο ‘’Βεάκειό’’ του, αποτελεί σημαντικό και απαραίτητο σταθμό για το καινούργιο μουσικό έργο ΙΩΝΙΑ, αφού ο Πειραιάς υπήρξε η βασική θαλάσσια πύλη εισόδου εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Και στον ίδιο τον Πειραιά αλλά και σε πολύ κοντινές του περιοχές, δημιουργήθηκαν συνοικίες και ολόκληρα προάστεια όπου κατοίκησαν και μεγαλούργησαν οι πρόγονοί μας. Δραπετσώνα, Νίκαια, Κερατσίνι, Αγ. Ιωάννης Ρέντη, Πέραμα, Κορυδαλλός… Είναι τιμή μας και χρέος μας να παρουσιάσουμε στο ‘’Βεάκειο’’ αυτήν την δυναμική συναυλία σταθμό για την μνήμη, την υπερηφάνεια και τις θυσίες εκατομμυρίων ξεριζωμένων Ελλήνων. Έναν ύμνο για την αξία της ζωής, της ειρήνης, της αγάπης και την δύναμη της επιβίωσης και της αλληλεγγύης».

Το ‘’Ιωνία – Πύλη στον Χρόνο’’ αποτελείται από τέσσερα μέρη.

  • Στο πρώτο μέρος αναφέρεται ο τρόπος ζωής που είχε αναπτυχθεί στην Μικρασία, στις πολιτιστικές και οικονομικές επιτυχίες.
  • Στο δεύτερο μέρος ζούμε και νοιώθουμε τον πόλεμο, την ήττα ,την καταστροφή, τις ολέθριες συνέπειες για εκατομμύρια Έλληνες.
  • Στο τρίτο μέρος ακολουθούμε την οδυνηρή πορεία και τα συναισθήματα των προσφύγων, τον αγώνα για να βρεθεί τρόπος και τόπος επιβίωσης.
  • Στο τέταρτο μέρος περιγράφεται η ενσωμάτωση των κατατρεγμένων στην ντόπια κοινωνία, οι προσπάθειες, τα προβλήματα και η δημιουργία της νέας Ελλάδας.

>>> Η συναυλία στο ‘’Βεάκειο’’ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και της ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ, ενώ τα έσοδα θα θα παραχωρηθούν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: