‘’Στοπ καρέ’’ για τον Μανούσο Μανουσάκη – τον μεγάλο Έλληνα της 7ης Τέχνης
Μεγάλη η απώλεια για τον Κινηματογράφο και απέραντη η θλίψη στον κόσμο της Τέχνης – Το ‘’ύστατο χαίρε’’ αύριο στη 1 μμ στο Α’ Κοιμητήριο
|> Αύριο Σάββατο στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών στη 1 το μεσημέρι, κηδεύεται ο Μανούσος Μανουσάκης, που έφυγε από τη ζωή από λευχαιμία προχθές Πέμπτη, σε ηλικία 74 ετών.
Ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας, ξεχώριζε για την ποιότητά του, για το ήθος του και την αγάπη του για την μεγάλη και την μικρή οθόνη.
Η θλίψη ιδιαίτερα των κινηματογραφιστών και των ηθοποιών, για την απώλεια του Μανούσου Μανουσάκη του ‘’πρίγκηπα της 7η Τέχνης’’ δικαιολογημένα είναι μεγάλη, καθώς ήταν άψογη η συμπεριφορά του και υποδειγματική η ευγένειά του απέναντι στον κάθε συνεργάτη, στον κάθε άνθρωπο.
Ο Μανούσος Μανουσάκης ήταν παντρεμένος από το 1975 με την παραγωγό Μαρία Μανουσάκη με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Μανώλη και την Κλεώνη-Δέσποινα.
Αν και ανηψιός της Ειρήνης Παπά, ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε την διασημότητα της αδελφής της μητέρας του Δέσποινας Λελέκου-Τατάκη. Η άλλη αδελφή της μητέρας του ήταν η Ευαγγελία Λελέκου-Μανθοπούλου, μητέρα του αξέχαστου Αίαντα Μανθόπουλου και η Λήδα Μανθοπούλου -κόρη του Αίαντα- ήταν ανηψιά του.
Ο Μανούσος Μανουσάκης (14/1/1950 – 20/11/2024) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη London Film School. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 επέστρεψε στην Ελλάδα και αρχικά ξεκίνησε να εργάζεται στον Κινηματογράφο.
Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η ταινία ‘’Βαρθολομαίος’’ το 1973. Στην ταινία αυτή είχε τριπλό ρόλο καθώς έγραψε το σενάριο και έκανε την σκηνοθεσία και την παραγωγή. Η ταινία απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Ρέμο το 1973, αλλά στην Ελλάδα… απαγορεύτηκε από τη χούντα! Την ίδια χρονιά προβλήθηκε μόνο σε κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης, ενώ στην είσοδο του κινηματογράφου υπήρχε αστυνομικός! Σημειώνεται ότι σχεδόν όλοι οι ηθοποιοί ήταν κάτοικοι του χωριού Χιλιομόδι Κορίνθιας.
Ακολούθησαν κι άλλες κινηματογραφικές παραγωγές όπως: ‘’Άρχοντες’’ το 1978, ‘’Η σκιάχτρα’’ το 1985 ενώ συμμετείχε στις ταινίες ‘’Σουβλίστε τους!’’, ‘’ Έτσι θα πάρουμε το κουραδόκαστρο’’ και ‘’Το τραγούδι της επιστροφής’’, όπου είχε παρουσία ως ηθοποιός.
Επίσης είχε σκηνοθετήσει τις ταινίες ‘’Παραλάβατε διορισμόν ‘’το 1996, ‘’Κόκκινος δράκος’’ το 1998 και ‘’Ουζερί Τσιτσάνης’’ το 2015.
Στα μέσα τις δεκαετίας του 1980 έκανε τα πρώτα του βήματα ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών. Συγκεκριμένα ανέλαβε την σκηνοθεσία των σειρών: ‘’Καλλικαντζαροδουλειές’’ (1985-1986), ‘’Μικρογραφίες’’ (1986-1987) και ‘’Τα καλύτερά τους χρόνια’’ (1989).
Το όνομά του έχει συνδυαστεί με τη σκηνοθεσία και παραγωγή ελληνικών τηλεοπτικών σειρών στην ιδιωτική τηλεόραση από τις αρχές του 1990. Οι δραματικές σειρές οι οποίες σκηνοθέτησε βασίζονται σεναριακά σε απαγορευμένους έρωτες, ενώ κάποιες από αυτές (‘’Ψίθυροι καρδιάς’’, ‘’Άγγιγμα ψυχής’’, ‘’Μη μου λες αντίο’’, ‘’Η αγάπη ήρθε από μακριά’’) θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.