Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η επένδυση του Ελληνικού

ΕU,ΕΛΛΑΔΑ στις 15/10/2016

Παρέμβαση Μ. Κύρκου

Συζήτηση σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού διεξήχθη προ ημερών (11/10) στην Επιτροπή Αναφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της σχετικής αναφοράς για σειρά παραβιάσεων του δικαίου της ΕΕ κατά την ανάθεση σύμβασης αξιοποίησης. Για το θέμα τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του “Ποταμιού” και μέλος της Επιτροπής Αναφορών Μ. Κύρκος. Είπε:

«Δίπλα στις δικαιολογημένες ανησυχίες για ιδιαίτερη μεταχείριση του ενός και μόνου επενδυτή, ακούσαμε τις ανησυχίες για καταστροφή της ακτής και των ποσειδωνίων λιβαδιών (φύκια), παρόλο που στο σχέδιο δεν προβλέπεται καμία δράση σε ακτή ή βυθό. Και μαζί με την αγωνία για το τι τελικά θα περιλαμβάνει το τελικό master plan, όταν κάποτε κατατεθεί προς έγκριση, είχαμε τη γνωστή κακοφωνία περί υπεράσπισης του δημόσιου χώρου από τους “ενεργούς πολίτες” που ονειρεύονται κομματικά κέρδη.

Θα ήθελα να εκφράσω μια σειρά από ανησυχίες: Θα εξυπηρετήσει η διοίκηση τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης επένδυσης; Ή θα αποτελέσει μοχλό είτε εξυπηρετήσεων προς τον επενδυτή, είτε δημιουργίας βαριδιών στην ολοκλήρωση του έργου; Θα σταθεί η κυβέρνηση συνεπής με την υπογραφή της; Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα περιλαμβάνει το τελικό master plan, όταν κάποτε κατατεθεί προς έγκριση. Για να ολοκληρωθεί στη συνέχεια το master plan πρέπει να συνταχθεί και να εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Που σημαίνει ότι η μελέτη αυτή πρέπει να δημοσιευθεί, να βγει σε διαβούλευση, να εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, να υιοθετηθεί από το Υπ. Περιβάλλοντος και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Γνωρίζοντας την προσφιλή στην κυβέρνηση τακτική να επιζητά καθυστερήσεις (με πρόσφατη αυτή του Αυγούστου με χαρακτηρισμό από το υπ. Πολιτισμού ολόκληρης της έκτασης του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου), αυτή η σειρά πράξεων θα απειλεί σε κάθε στάδιό της τη συνέχιση του έργου. Και μπορεί με την επιμονή και σωστή διαχείριση του Στ. Πιτσιόρλα, διευθ. του ΤΑΙΠΕΔ να ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επένδυσης, αλλά ο δρόμος θα είναι μακρύς. Για να μπορέσει να αξιοποιηθεί η επένδυση χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, πολιτική σταθερότητα και διοικητική ικανότητα, τα οποία, δυστυχώς, δεν συντρέχουν. Μένει τελικά σε εμάς, τους πολίτες και τα κόμματα, να ελέγξουμε με κάθε τρόπο τη λειτουργία της διοίκησης και του μεγάλου ασθενούς, του πελατειακού κράτους, που δρα ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών και την οικονομία».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών δεν υπήρξαν παρατυπίες στο σχέδιο σύμβασης. Η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε να αφήσει ανοιχτή την αναφορά και να ζητήσει από  την Lamda Development A.E. και το υπουργείο Περιβάλλοντος να τοποθετηθούν στις επικαλούμενες παραβιάσεις των διαφόρων ενωσιακών νομικών πράξεων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: