Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Πειραιάς του ‘22 και τα τεκμήρια προσφυγιάς στην Πινακοθήκη

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 13/12/2022

Σημαντική έκθεση αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με φωτογραφίες, χάρτες, ντοκουμέντα

|> Το Ιστορικό Αρχείο σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Δημοτική Πινακοθήκη της διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά παρουσιάζει την έκθεση ‘’Πειραιάς, 1922: τεκμήρια προσφυγιάς’’.

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται σήμερα Τρίτη 13/12, είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, έχει ως επίκεντρο τον Πειραιά και αφηγείται τις ιστορικές συνθήκες της εποχής μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, χάρτες και άλλα τεκμήρια, καθώς επίσης και μαρτυρίες.

Ο Πειραιάς άλλωστε, ήταν το λιμάνι στο οποίο έφτασε ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων Μικρασιατών αλλά και άλλων, από τους 1.200.000 συνολικά που κατέφυγαν στην Ελλάδα.

Η πρώτη βιομηχανική πόλη της χώρας εκείνη την περίοδο, αποτέλεσε για κάποιους ενδιάμεσο σταθμό, ενώ για κάποιους άλλους τον τελικό τους προορισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός της πόλης από 120.000 κατοίκους, το 1921, να ξεπεράσει τους 200.000 περίπου, το 1928. Οι νέοι προσφυγικοί συνοικισμοί που αναπτύχθηκαν γύρω από τον Πειραιά οδήγησαν, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, στη δημιουργία νέων δήμων.

Η ιστορικός και διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά Ευαγγελία Μπαφούνη, γράφει: «Η έλευση των προσφύγων στον Πειραιά αποτελεί γεγονός κομβικής σημασίας στη νεότερη ιστορία της πόλης, όχι μόνο γιατί την αναδιατάσσουν, αλλά κυρίως γιατί αναδιατάσσουν τις οικονομικές και τις κοινωνικές της δομές».

Έμφαση δίνεται στις αιτήσεις πολιτογράφησης που φυλάσσει το Ιστορικό Αρχείο Δήμου Πειραιά. Οι αιτήσεις υπογράφονταν υποχρεωτικά από συλλόγους προσφύγων που δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο και οι οποίοι ήταν αρμόδιοι να βεβαιώσουν την πραγματική ταυτότητα του ατόμου, ελλείψει άλλων πιστοποιητικών προκειμένου να πολιτογραφηθεί.

Πρόκειται για μία περίπτωση αυτοργάνωσης με στόχο τόσο την αποκατάσταση και την κοινωνική ένταξη, όσο και τη διατήρηση της μνήμης και της πολιτισμικής ταυτότητας.

Σημαντική είναι η συνεισφορά αρχειακού υλικού και προσωπικών κειμηλίων από τον εξωραϊστικό και πολιτιστικό σύλλογο κατοίκων Μικρολίμανου Πειραιώς ‘’Απόγονοι Μικρασιατών Προσφύγων-1922’’ και οπτικοακουστικού υλικού από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: