Σίμος Κεδίκογλου: Άφησαν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού χωρίς καθηγητές
Ερώτηση στη Βουλή
Στα οξυμένα προβλήματα τα οποία υποβαθμίζουν τη ναυτική εκπαίδευση αναφέρεται σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρο Δρίτσα, ο βουλευτής Σίμος Κεδίκογλου, υπεύθυνος τομέα Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας.
Στην ερώτηση την οποία συνυπογράφουν 30 βουλευτές της ΝΔ, υπογραμμίζεται, ότι η εφαρμογή του “νόμου Κατρούγκαλου” έχει ως αποτέλεσμα τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ που προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο υποχρεώνονται να προχωρήσουν σε αναστολή της σύνταξής τους και όπως ήταν αναμενόμενο αρνήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις. Αποτέλεσμα ήταν να προκύψουν δυσαναπλήρωτα κενά για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
Ενδεικτική δε, είναι η περίπτωση της ΑΕΝ/Πλοιάρχων Οινουσών όπου πάνω από το 65% των μαθημάτων δεν μπορούν να γίνουν.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
Η αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που υποβαθμίζουν τη ναυτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς δεν έχουν ικανοποιηθεί βασικά αιτήματα του κλάδου και δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για πλήρη κάλυψη των αναγκών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν).
Την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας να δώσει λύσεις καταδεικνύει και το γεγονός, ότι παρόλο που γνώριζαν, πως το νομικό καθεστώς βάσει του οποίου λειτουργούν οι Α.Ε.Ν θα έχει ως αποτέλεσμα τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, εντούτοις, άφησαν τις Α.Ε.Ν της χώρας χωρίς καθηγητές ναυτικών μαθημάτων.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν προσλήψεις γνωρίζοντας, πως δεν θα υπογραφούν συμβάσεις, καθώς με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) υποχρεώνονται οι συνταξιούχοι του Ν.Α.Τ., οι οποίοι προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο στις Α.Ε.Ν, να προχωρήσουν σε αναστολή της σύνταξής τους.
Όπως ήταν αναμενόμενο προέκυψαν μεγάλα και δυσαναπλήρωτα κενά στο προσωπικό των Α.Ε.Ν. για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 από τη στιγμή που μεγάλο μέρος των θέσεων καθηγητών ναυτικών μαθημάτων καλύπτουν συνταξιούχοι καπετάνιοι και μηχανικοί, οι οποίοι δεν δέχτηκαν να αρκεστούν στο εισόδημα του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού. Συνεπώς, χιλιάδες σπουδαστές που φοιτούν στις Α.Ε.Ν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο παράτασης του εκπαιδευτικού εξαμήνου και άρα επιμήκυνσης των σπουδών τους με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας.
Ενδεικτικό είναι το ζήτημα της στελέχωσης της ΑΕΝ/Πλοιάρχων Οινουσσών, όπου πάνω από το 65% των μαθημάτων δεν μπορούν να γίνουν, γιατί αρνήθηκαν να υπογράψουν τις συμβάσεις οι συνταξιούχοι καπετάνιοι, προκειμένου να μη στερηθούν τη σύνταξή τους από την 1η Ιανουαρίου. Παράλληλα, εκπαιδευτικά κενά παρουσιάζονται και στο μάθημα της πληροφορικής, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τους συνταξιούχους μηχανικούς που απασχολούνταν στην Α.Ε.Ν Μηχανικών Χίου. Παρόμοια δε είναι τα προβλήματα σε όλες τις Α.Ε.Ν της χώρας.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Σε τι ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ικανοποιηθεί το καθολικό αίτημα τροποποίησης του Ν.4387/2016 έτσι ώστε να εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, που απασχολούνται ως εκπαιδευτικοί στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, της αναστολής της σύνταξής τους, όπως ίσχυε έως και την ψήφιση του προαναφερόμενου νόμου;
- Ποια είναι τα πραγματικά κενά οργανικών θέσεων μόνιμου και επί θητεία εκπαιδευτικού προσωπικού σε κάθε μία από τις Α.Ε.Ν;
- Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υποστελέχωσης των Α.Ε.Ν και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών με μόνιμους καθηγητές;