Οι έμποροι του Πειραιά ζητούν ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα
Τι αναφέρει η ανοιχτή επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη
«Στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου με φορείς της αγοράς και μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της εφαρμογής του νόμου 5073/2023, θεωρούμε υποχρέωσή μας να επανέλθουμε.
Εξ ορισμού θεωρούμε άδικο να πιστεύει κανείς ότι το επιχειρείν, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής αστάθειας, έχει μόνο κερδοφόρες χρήσεις και γι αυτό κρίνουμε ότι τουλάχιστον το πλήρως διασυνδεδεμένο εμπόριο με την ΑΑΔΕ, θα πρέπει να εξαιρείται από τον νόμο, καθώς μπορεί να ελεγχθεί με πλήθος διασταυρώσεων.
Εάν το Υπουργείο, εν όψει και της προετοιμασίας του επόμενου προϋπολογισμού δεν δύναται να ανταποκριθεί άμεσα, παρακαλούμε να εξετάσετε τις παρακάτω προτάσεις βελτίωσης του νόμου, ώστε και η ΑΑΔΕ να προετοιμάσει έγκαιρα τα συστήματά της:
- Θεωρούμε κοινωνικά άδικο ο έμπορος να φορολογείται με βάσει τον κατώτατο μισθό, χωρίς να έχει τα ίδια δικαιώματα που έχουν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι, όπως π.χ. το αφορολόγητο όριο.
- Να συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, εκείνο από άλλες πηγές, όπως εισόδημα συζύγου, ενοίκια, πώληση ακινήτων, μερίσματα κ.λπ.
- Το κριτήριο του τζίρου, καθώς δεν είναι σωστό η επιχείρηση που δηλώνει μεγαλύτερο τζίρο από τον μέσο όρο του ΚΑΔ της, «να τιμωρείται» φορολογικά.
- Να αποσυνδεθεί το τεκμαρτό εισόδημα με τυχόν αυξήσεις του κατώτατου μισθού.
- Το κόστος μισθοδοσίας, καθώς υπάρχουν πολλές μικρές ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους για πολλά έτη με αποτέλεσμα να ανεβαίνει αρκετά το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος.
- Να βελτιωθεί η διαδικασία και η ταχύτητα αμφισβήτησης από τον φορολογούμενο και να αφορά το συγκεκριμένο έτος χρήσης και όχι σε βάθος πενταετίας, καθώς αφορά και τα χρόνια κρίσης, πανδημίας.
Επιπλέον, θεωρούμε απαραίτητο να συνδυαστούν τα ανωτέρω με εντατικοποίηση της προσπάθειας για περιορισμό του παρεμπορίου, ψηφιακού και φυσικού, που αποτελεί μεγάλη πληγή αθέμιτου ανταγωνισμού και απώλειας εσόδων για τις επιχειρήσεις και το κράτος.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προτάσεις μας θα συμβάλουν στην επίτευξη ενός πιο δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, το οποίο θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας».