Πρεμιέρα πολιτισμού στο Αττικό Άλσος με τον ‘’Πλάτωνα’’ του Θεοδόση Πελεγρίνη
Αύριο στις 9 μμ η πρώτη του δρώμενου στο θέατρο ‘’Κατίνα Παξινού’’, σε σκηνοθεσία Νίκου Παροίκου – Είσοδος είναι ελεύθερη
|> Με τη δραματοποιημένη διάλεξη «Πλάτων» του Θεοδόση Πελεγρίνη ανοίγει, αύριο Πέμπτη 8/6, η αυλαία για το πολιτιστικό καλοκαίρι της Περιφέρειας Αττικής στο καθιερωμένο ραντεβού με τους πολίτες στο Αττικό Άλσος.
Η πρεμιέρα δίνεται στις 21:00 στο θέατρο «Κατίνα Παξινού», όπου ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης (φωτό) θα παρουσιάσει μέσα από ένα πρωτότυπο θεατρικό δρώμενο τις βασικές αρχές του μείζονος αυτού φιλοσόφου, που καθόρισε με το φιλοσοφικό και επιστημονικό έργο του την πορεία της ανθρώπινης διανόησης στο πέρας των αιώνων.
Μαζί του επί σκηνής θα βρεθεί ο ηθοποιός Σπύρος Ξένος. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Παρίκος, ενώ τη διεύθυνση φωτογραφίας και τον ήχο επιμελείται ο Γιώργος Αποστολόπουλος. Μετά την πρεμιέρα της στο Αττικό Άλσος, η δραματοποιημένη διάλεξη αναμένεται να μεταφερθεί και σε άλλους εμβληματικούς χώρους πολιτισμού της Αττικής.
> Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ο Πλάτων, ο μεγαλύτερος, κατά πολλούς, φιλόσοφος όλων των εποχών, γεννήθηκε το 427 π.Χ. στην Αττική. Τόσο η φιλοσοφία του, η οποία καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα του φιλοσοφικού στοχασμού, όσο και η έρευνά του στον τομέα των μαθηματικών, η οποία εξακολουθεί να διεγείρει το έντονο ενδιαφέρον κορυφαίων μαθηματικών του καιρού μας, επέδρασαν καταλυτικά στη διαμόρφωση του πνεύματος του λεγόμενου Δυτικού Κόσμου.
«Για μια ακόμα χρονιά, η Περιφέρεια Αττικής τιμά τον πολιτισμό και την τέχνη, με το καθιερωμένο πια Φεστιβάλ της Περιφέρειας, ανοικτό σε όλους τους πολίτες και επισκέπτες» σχολίασε σχετικά ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε: «Το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι ανοίγει με μια ξεχωριστή παράσταση για τον Πλάτωνα, από τη γραφίδα ενός διακεκριμένου επιστήμονα, του αγαπημένου φίλου Θεοδόση Πελεγρίνη. Με αφορμή τη συμπλήρωση 2.450 ετών από την γέννηση του Πλάτωνα, με σεβασμό στην ιστορία του ελληνικού πολιτισμού αλλά και το βλέμμα στραμμένο συγχρόνως προς το μέλλον της παιδείας, έχουμε στόχο να αναδείξουμε το 2023-2024 ως ‘’Έτος Πλάτωνα’’. Η δραματοποιημένη διάλεξη που θα απολαύσουμε στο Αττικό Άλσος, είναι η εκκίνηση της πρωτοβουλίας που θα αναλάβουμε, με την συνδρομή φορέων της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της πολιτικής και της τέχνης, για να οργανωθούν εκδηλώσεις γύρω από την ζωή και την διανόηση του άξιου τέκνου της Αττικής γης».