Ο κάπταιν Φου μιλάει στο Spiegel για την Cosco τού… Μάο Τσε Τουνγκ
Δεν έχουμε στείλει ούτε ένα ευρώ στην Κίνα!
Στις 27 Απριλίου 1961 χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά ο δρόμος ανάμεσα στην Κίνα και τον Πειραιά. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο Μάο Τσε Τουνγκ ίδρυσε την Cosco. Μπορεί το πλάνο των εκβιομηχάνισης του «Μεγάλου Κυβερνήτη» της Κίνας να αποδείχθηκε μια καταστροφή και να άφησε πίσω του πολλές χιλιάδες πεινασμένων και νεκρών ανθρώπων, αλλά τώρα, 54 χρόνια μετά, η εταιρεία ετοιμάζεται για το μεγάλο βήμα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετές παλινωδίες η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και η κινεζική εταιρεία προβάλει ως το μεγάλο φαβορί.
Το αφεντικό της Cosco, Φου Τσενγκ Κούι, ή αλλιώς «Κάπταιν Φου», παραχώρησε συνέντευξη στο Spiegel όπου αποκαλύπτει τα πλάνα της εταιρείας για τον Πειραιά και τη στρατηγική σημασία της επένδυσης.
Ο 65χρονος Φου είναι στην πραγματικότητα ο ελεγκτής της κινεζικής εξόδου προς την Ευρώπη και η Ελλάδα είναι ένας σημαντικό κόμβος στο σχέδιο. «Από τότε που ήρθαμε στην Ελλάδα έχει αλλάξει τέσσερις φορές κυβέρνηση. Υπήρχαν πάντα πολλές συζητήσεις, αλλά ξέρετε τι μετράει; Οι πράξεις μετρούν. Οι πράξεις. Μόνο οι πράξεις!».
Μια εταιρεία, δύο κόσμοι
Έμπλεος εμπιστοσύνης για τις δυνατότητες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, λέει: «Τώρα είμαστε δύο φορές πιο γρήγοροι. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε 36 κοντέινερς ανά ώρα. Ο χρόνος είναι χρήμα». Αναφέρει πως από τη στιγμή που η εταιρεία ανέλαβε δράση στον Πειραιά, οι δραστηριότητες έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο. Παράλληλα, όμως, δημιούργησε και μια κατάσταση που πήγαινε από τη συμφωνία στην πλήρη διαφωνία.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Πειραιάς έγινε η ιστορία δύο κόσμων. Ο ένας είχε να κάνει με τον καπιταλισμό που δουλεύει σε ρυθμούς υπερταχείας -έτσι όπως θα το ήθελε ο Μάο- και της οικονομίας της αγοράς που κινείται με τους ρυθμούς του σοσιαλισμού. Κάποιοι βλέπουν το λιμάνι ως ένα σύμβολο του μέλλοντος της χώρας. Για άλλους -ειδικά για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ- είναι μια τρομακτική εικόνα.
Cosco Go Home
Το γραφείο του Φου στην Αθήνα είναι γεμάτο από ελληνικά σύμβολα: κλαδιά ελιάς, ένας αρχαίος πολεμιστής, ένα άγαλμα του Ποσειδώνα, καθώς και μινιατούρες του Παρθενώνα και του Αυτοκρατορικού Παλατιού στο Πεκίνο. Οι δύο πολιτισμοί συνυπάρχουν μέσα στο γραφείο του και όπως λέει ο ίδιος: «Είμαστε δύο αρχαίοι πολιτισμοί. Έχουμε καλή συνεργασία μέχρι τώρα, δεν είμαστε εχθροί. Οι ναυτικές γνώσεις μου λένε πως αν ένα πλοίο πλεύσει γρήγορα, το κατάρτι του θα σπάσει».
Αναφέρει, πάντως, πως υπήρξαν αντιδράσεις στην Ελλάδα με την παρουσία της Cosco και την προσπάθεια ανάπτυξής της στην Προβλήτα 2, τον Οκτώβριο του 2009. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των λιμενεργατών είχαν αναρτήσει πλακάτ που έγραφαν «Cosco Go Home», κατέβηκαν σε απεργία και κάποιοι εξ αυτών τώρα είναι μέλη της κυβέρνησης.
Ο Φου δεν παραξενεύεται. «Δούλεψα επί 15 χρόνια στη Νάπολη και εκεί συνέβησαν επίσης απεργίες. Είμαι σοσιαλιστής. Μπορώ να καταλάβω απολύτως τους εργάτες, αλλά δυστυχώς εκείνοι δεν μπορούσαν στην αρχή να καταλάβουν εμάς».
Η εταιρεία είναι δική σας
Κατά τον Φου, αυτό που τους είπε για να τους πείσει ήταν το εξής: «Τους είπα πως αυτή η εταιρεία είναι δική τους. Εμείς ήρθαμε στην Ελλάδα με μόνο επτά μάνατζερς, όλα τα κατασκευαστικά συμβόλαια πήγαν στις ελληνικές εταιρείες. Εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουμε στείλει ούτε ένα ευρώ στην Κίνα. Όλα έχουν επενδυθεί σε έργα». Μόνο που η Cosco ασχολείται, ήδη, με τις μελλοντικές της επεκτάσεις στο λιμάνι. Μέσω του Πειραιά η Κίνα βλέπει μια πολύ καλή έξοδο προς την Ευρώπη – αυτό είχε παραδεχθεί και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ στην επίσκεψή του στην Αθήνα τον προηγούμενο Ιούνιο.
To Grexit
Κατά τον Φου, τα πλάνα της εταιρείας δεν πρόκειται να αλλάξουν αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ. Ούτε θεωρεί πως αυτό το γεγονός θα την βλάψει, καθώς αναφέρει πως οι δουλειές της Cosco είναι τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωζώνης.
Τι ζητάνε οι εργαζόμενοι
Όταν η κουβέντα πηγαίνει στους μισθούς που δίνει η Cosco και τις συνθήκες εργασίας, ο Φου λέει πως «αυτά που ζητάνε τα συνδικάτα είναι περιττά. Κάθε εργαζόμενος είναι σαν μέλος της οικογένειας. Ο καθένας δουλεύει με σεβασμό για τον άλλον. Ακούμε τι λένε οι εργαζόμενοι, είμαστε όλοι αδέλφια και όλοι είμαστε ευχαριστημένοι. Είναι βλακείες αυτά που λένε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάνε ούτε στην τουαλέτα.
Τα σωματεία υπόσχονται στα μέλη τους ότι θα λαμβάνουν περισσότερα χρήματα με λιγότερη δουλειά. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Εάν θέλεις μεγαλύτερο μισθό, θα πρέπει να δουλέψεις και περισσότερο. Το να ξαπλώνεις στη θάλασσα και να πίνεις μπύρες δεν γίνεται. Πρέπει να μάθουν από τους Γερμανούς. Σκληρή δουλειά, καμία τεμπελιά και πάντα σοβαρή δουλειά. Η σκληρή δουλειά οδηγεί σε χαρούμενη ζωή».
Ο «Κάπταιν Φου»
Η αλλαγή της στάσης για την πώληση του ΟΛΠ έχει πέσει πλέον στο τραπέζι μετά και την επίσκεψη του Γιάννη Δραγασάκη στο Πεκίνο και η Cosco επιθυμεί να μπει γερά στο παιχνίδι της διεκδίκησης. Αν και υπήρξαν αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη εκείνη του αρμόδιου υπουργού Θοδωρή Δρίτσα.
«Είναι δύσκολο να έχεις μια καθαρή εικόνα, καθώς αυτό είναι καθαρά πολιτικό θέμα. Μπορούμε να περιμένουμε πίνοντας τσάι ή καφέ. Όπως και να έχεις εμείς τον θέλουμε τον Πειραιά», λέει ο Φου.
Όσο για το Spiegel, σημειώνει πως δεν ήταν αυτή ακριβώς η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και ο Τσίπρας βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα. Να βάλει στο παιχνίδι την Κίνα και με ποιο τρόπο; Ειδικά όταν ξέρει πως οι Κινέζοι δεν συμφωνούν με την αριστερή, ριζοσπαστική πολιτική του.