Ο Δεκαπενταύγουστος της “Ελληνίδας” Παναγιάς και της Ρωμιοσύνης
ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ημέρα γιορτής για τον απανταχού Ελληνισμό – Χιλιάδες οι εκκλησιές, τα ξωκλήσια και τα μοναστήρια με τ’ όνομά Της!
T/Π |> Δεκαπενταύγουστος και “Πάσχα του καλοκαιριού” σήμερα. Η Ρωμιοσύνη, γιορτάζει τη Μάνα της, την χιλιοτραγουδισμένη και μυριολατρεμένη Παναγιά. Αυτό το ιερό πρόσωπο της Χριστιανοσύνης, που σε καιρούς ειρήνης και πολέμου, ο Ελληνισμός ακουμπά τις ελπίδες και τους καημούς του…
Η λατρεία στο πρόσωπο της Θεοτόκου, είναι τεράστια και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σήμερα γιορτάζει η… μισή Ελλάδα και πως η Παναγία “εμφανίζεται” στην Ελλάδα με χίλια πρόσωπα!
Η ημέρα της Κοίμησής Της είναι μέρα γιορτής για την Ελλάδα, αλλά και όπου αλλού χτυπά η καρδιά τής Ρωμιοσύνης!
Εκατομμύρια τα εικονίσματα, χιλιάδες οι εκκλησίες, τα ξωκλήσια και τα μοναστήρια, εκατοντάδες τα προσωνύμια για την Παναγιά – μερικές φορές κάπως… περίεργα, αλλά που το καθένα κρύβει τη δική του ιστορία, όπως από Κυρία των Αγγέλων, μέχρι και… Κουφή!
Υπάρχουν Παναγίες “διάσημες” και “άσημες”, “περιώνυμες’” και μη! Παναγίες με πολλά και με λίγα θαύματα. Παναγίες χαρούμενες και θλιμμένες…
Ένα από τα πρώιμα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) τότε που ακολουθούσε τη ρωμαίϊκή (μετέπειτα “βυζαντινή”) αγιογραφία. Την φιλοτέχνησε μεταξύ του 1562 και του 1564, όταν ακόμα βρισκόταν στην Κρήτη. Η πραγματική ταυτότητα του έργου αποκαλύφθηκε το 1983 από τον αρχαιολόγο (ΥΠΠΟ), Γιώργο Μαστορόπουλο, ο οποίος ανακάλυψε στην εικόνα την υπογραφή «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο δείξας»! Η “Κοίμηση της Θεοτόκου”, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, κοσμεί σήμερα τον ομώνυμο ορθόδοξο Ιερό Ναό στην Ερμούπολη της Σύρου.
Απ’ άκρη σ’ άκρη, όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη από ναούς για την Θεοτόκο και οι πιό “διάσημες” Παναγιές είναι αυτή της Τήνου και εκείνη της Σουμελά. Δυό Παναγιές που κάθε Δεκαπενταύγουστο προσελκύουν πλήθη πιστών, πολιτικών και καναλιών…
Υπάρχουν όμως και άλλες Παναγιές και υπολογίζεται ότι είναι πάνω από οκτακόσιες και άλλοι μιλάνε για χιλιάδες τα προσωνύμια!
Εκτός από τις Παναγίες της Μητρόπολης, της Καπνικαρέας, της Καισαριανής, του Δαφνιού, ή την Χρυσοσπηλιώτισσα, την Χρυσοβαλάντου, τη Νερατζιώτισσα, την Καστριανή ή την Αθηνιώτισσα, την Ευαγγελίστρια, την Ελευθερώτρια και την Μυρτιδιώτισσα, υπάρχουν και άλλες Παναγίες, που έχουν να δείξουν θαύματα, όπως είναι η Τριχερούσα και η Βρεφοκρατούσα, η Τρουλακιανή και η Προυσιώτισσα, η Ελεούσα και η Οδηγήτρια, η Τρυπητή και η Εγγυήτρια, η Καμουχαρέα (δηλαδή που κάνει χαρές) και η… Γουρλομάτα!
Είναι η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, η Παντάνασσα, η Ζωοδόχος Πηγή, η Υψηλοτέρα των Ουρανών, η Κυρία των Αγγέλων και η Μητέρα του Θεού. Η Γλυκοφιλούσα και η Γαλακτοτροφούσα, η Πορταΐτισσα και η Τουρλιανή, η Άσπιλος, η Περίβλεπτος, η Μεγάλη και το Ρόδον Αμάραντον. Η Δακρυρροούσα, η Γιάτρισσα, η Διακονούσα, η Θαλασσομάχισσα, η Κοσμοσώτειρα και η Παράκλητος. Η Πάναγνη, η Ηλιόκαλη, η Σεργιανή, η Ζωοδότρα, η Χρυσοπηγή, η Χρυσαυγή και η Ψυχοσώστρα. Η Πάντων Χαρά και η Γαλήνη, η Γλυκιά και η Βέβαιη Ελπίδα, η Κεχαριτωμένη και η Φανερωμένη.
Η Τήνος μπορεί να θεωρείται το νησί της Παναγιάς αλλά και τα άλλα νησιά έχουν να δείξουν τις δικές ‘τους’ Παναγίες. Όπως…
- Η Πάρος, με την Εκατονταπυλιανή (ή Καταπολιανή), την Λογγοβάρδα, την Πέρα Παναγιά, την Κοντιανή, την Ξεχωριανή κ.ά.
- Η Άνδρος, με την Θεοσκέπαστη την Πανάχραντου, την Αγριδιώτισσα, την Θαλασσινή κ.ά.
- Η Κύθνος, με την Παναγιά την Κανάλα, την Κυρά Λεούσα κ.ά.
- Η Σύρος, με 150 καθολικές εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία και αρκετές ορθόδοξες.
- Η Μύκονος, με την Τουρλιανή, την Παραπορτιανή, την Αλευρούσα, την Πυλαργιανή κ.ά.
- Η Νάξος που έχει να δείξει περίπου 500 εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία, με την πρωτόθρονο, τη Θεοσκέπαστη, την Παντάνασσα, την Ατταλιώτισσα, την Ορφανή κ.ά.
- Η Κρήτη, με την Αρκουδιώτισσα, την Θυμιανή, την Βρυσανή, την Γρυλλού, την Περδικολόγισσα, την Κρουσταλλένια κ.ά.
- Η Ρόδος, με την Πορταρίτσα, τη Σκιαδενή, την Τσαμπίκα κ.ά.
- Η Κάλυμνος, με την Γαλατζιανή και την Χωστή.
- Η Πάτμος, με την Διασώζουσα, την Απακοή, την Βροντούσα, την Γερανού, την Εψιανή κ.ά.
- Η Λέσβος με την Γοργόνα κ.ά, η Χίος με την Νιαμονίτισσα κ.ά, η Σάμος με την Σπηλθιανή κ.ά., η Ικαρία με την Αντιφωνήτρια κ.ά.
- Στη Ζάκυνθο, η Πικριδιώτισσα, η Βαρκιώτισσα, η Μουρακλόζα κ.ά. Στην Κεφαλλονιά, η Φιδού κ.ά.
- Στα Κύθηρα η Κακοπετριανή κ.ά.
Δεκαπενταύγουστος σήμερα και κάθε ελληνική οικογένεια, έχει να δείξει κάποιο μέλος της με όνομα προς τιμή της Παναγίας! Πού να πρωτοπείς “Χρόνια Πολλά”; Να μερικά ονόματα, άλλα γνωστά και κάποια που ίσως οι περισσότεροι δεν το… φαντάζονται ότι γιορτάζουν σήμερα! Ιδού:
Γεθσημανή, Γεσθημανή, Γιούλα, Γιώτα, Γιώτης, Δέσποινα, Δεσποινιώ, Δεσποίνου, Δέσπω, Ελλώνα, Ελόνα, Ελώνα, Ζέπω, Ηλιοστάλακτη, Θεοτόκης, Θεοτοκία, Ιεθσημανή, Ιεσθημανή, Καθολική, Κρίστι, Κρουσταλένια, Κρουστάλλω, Κρουστάλω, Κρύστα, Κρυσταλία, Κρυσταλλία, Κρυστάλλω, Μάνια, Μανιώ, Μαργέτα, Μαργετίνα, Μαργκώ, Μαρία, Μαριγούλα, Μαριγώ, Μαριέττα, Μαρίκα, Μαρινίκη, Μάριος, Μαρίτσα, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρούλα, Μαρούσα, Μάρσια, Μάρω, Μιρέϊγ, Μιρέλλα, Μυρέλλα, Ντέπη, Παναγής, Παναγιούλα, Παναγιώτα, Παναγιώτης, Πανάγος, Παναγούλα, Πάνη, Πανίκος, Πάνος, Πανούσος, Πένυ, Πέπη, Πιπίνα, Πότης, Πρεσβεία, Πρέσβεια, Σιμέλα, Σουμελά, Συμέλα, Τάκης, Τότα, Τούλα κ.ά.