Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Σεμνή” τελετή μνήμης για τα θύματα της 11ης Ιανουαρίου 1944

Χωρίς κατηγορία στις 12/01/2022

Ο Δήμος Πειραιά τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του βομβαρδισμού εν απουσία πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και παρουσία αντιδημάρχου και τριών βουλευτών, ίσως λόγω των μέτρων για covid-19…

|> Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε χθες στην Ανάσταση από τον Δήμο Πειραιά για να τιμηθεί η μνήμη των τόσων θυμάτων από τον αδικαιολόγητο βομβαρδισμό της πόλης από τους Συμμάχους, την 11η Ιανουαρίου του 1944.

Η τελετή η οποία δεν έτυχε της δέουσας επισημότητας, πραγματοποιήθηκε παρουσία περιορισμένου αριθμού παρευρισκομένων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Συμμετείχε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Α΄ Πειραιώς και Νήσων Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος και Θεόδωρος Δρίτσας, ο διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων υποναύαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, αντιπλοίαρχος Νικόλαος Ακουμιανάκης και συγγενείς των θυμάτων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τον δήμαρχο Πειραιά εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, η οποία κατέθεσε στεφάνι και στον χαιρετισμό της, είπε:

«Όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, έτσι και εφέτος, ο Δήμος Πειραιά τιμά τη μνήμη των συμπολιτών μας που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Πειραιά την 11η Ιανουαρίου 1944. Πρόκειται για ένα γεγονός, το οποίο σημάδεψε βαθιά την πόλη μας. Αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως πλήγμα στη σύγχρονη ιστορία της. Άφησε πίσω του πάρα πολλούς νεκρούς, κάθε ηλικίας, αλλά και ανυπολόγιστες καταστροφές στο κέντρο και τις συνοικίες, στο λιμάνι και στα δημόσια κτήρια. Έπρεπε να περάσουν πάρα πολλά χρόνια, ώστε να μπορέσει η πόλη να ανοικοδομηθεί και να αναδιοργανωθεί, να μπορέσουν να φτιαχτούν και πάλι το λιμάνι και οι υπόλοιπες υποδομές, αλλά και να βελτιωθεί η ψυχολογία των ανθρώπων μετά τον πόλεμο.

Παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλες τις ανθρώπινες απώλειες και την καταστροφή που υπέστη ο Πειραιάς σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, κατάφερε να ορθοποδήσει, χάρη στη θέση του και το λιμάνι του και φυσικά, χάρη στους ανθρώπους του. Με πολλή δουλειά, αλλά και δύναμη ψυχής οι Πειραιώτες, άφησαν πίσω τους την καταστροφή και συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί εκ νέου ο σύγχρονος Πειραιάς.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας. Είναι χρέος μας απέναντι στους δημότες και ειδικά στους νεότερους, να διατηρούμε στη μνήμη μας αυτά τα γεγονότα που έχουν καθορίσει και σημαδέψει τη ζωή μας. Ορθώς ο Δήμος Πειραιά τελεί κάθε χρόνο αυτό το μνημόσυνο, όπως και θα συνεχίζει να το κάνει και τα επόμενα χρόνια. Η υπενθύμιση αυτού του τραγικού για την πόλη μας γεγονότος, μπορεί να αποτελέσει για όλους εμάς σήμερα ένα μήνυμα, ότι ακόμα και μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να προχωράμε μπροστά με σκληρή δουλειά και ψυχική δύναμη. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ, αυτήν την ημέρα τιμής και μνήμης για την πόλη μας. Αιωνία τους η μνήμη».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: