Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μειωμένες οι τιμές στα θαλασσινά, αλλά απλησίαστη η αγορά λόγω της ανέχειας

Χωρίς κατηγορία στις 11/03/2016

Εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ

Εν όψει της Καθαρής Δευτέρας, η ΕΣΕΕ δημοσιοποιεί τις εκτιμήσεις της για το κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού, οι οποίες εκπονήθηκαν από το ΙΝΕΜΥ. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Οι δειγματοληπτικές έρευνες του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ στις ιχθυαγορές, κατέδειξαν μία μεσοσταθμική πτωτική πορεία των τιμών στα θαλασσινά, κυρίως των κατεψυγμένων, της τάξεως του 2,7%. Στα υπόλοιπα προϊόντα που συνθέτουν το Σαρακοστιανό τραπέζι υπάρχουν αυξομειώσεις των τιμών, με καταγεγραμμένες υποχωρήσεις και ανοδικές τάσεις, με συνέπεια η μεσοσταθμική μείωση του συνολικού κόστους του σαρακοστιανού τραπεζιού να κυμαίνεται στο 2,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα».

Οι εκτιμήσεις ΕΣΕΕ για το κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού 

Πίνακας 1 : Σύγκριση σαρακοστιανού τραπεζιού 2016/2015
          Προϊόντα      Ποσότητα Κατώτατες & ανώτατες τιμές 2016

(τιμές σε €)

Κατώτατες & ανώτατες τιμές 2015

(τιμές σε €)

Μέση Μεταβολή     2016/2015

 

Καλαμάρια φρέσκα Κιλό 8,0 – 18,0 8,0 – 18,0  0,0%
Καλαμάρια κατεψυγμένα Κιλό 4,0 – 7,0 5,0 – 7,0 8,3%
Χταπόδι φρέσκο Κιλό 9,8 – 13,8 9,8 – 13,8  0,0%
Χταπόδι κατεψυγμένο Κιλό 5,0 – 10,0 6,0 – 10,0  -6,3%
Μύδια Κιλό 2,8 – 3,0 2,8 – 3,0   0,0%
Γαρίδες μεσαίες κατεψυγμένες Κιλό 8,0 – 20,0 9,0 – 20,0 3,4%
Κόστος Θαλασσινών

(Πηγή : Κεντρική ιχθυαγορά Αθηνών)

Από 37,6 € έως 71,8 € Από 40,6 € έως 71,8 € -2,7%
Ταραμάς (φθηνός) Κιλό 5,5 – 6,4 5,0 – 6,0  8,2%
Λαγάνα  (εκτίμηση) Τεμάχιο 2,7 – 3,0 2,6 – 3,0  1,8%
Ελιές Καλαμών Κιλό 3,7 – 4,3 4,0 – 4,2 -2,4%
Χαλβάς (μη συσκευασμένος) Κιλό 6,6 – 7,2        7,4 – 7,8 -9,2%
Ντολμαδάκια κονσέρβα 250-280 γρ. 1,6 – 2,4        2,0 – 2,4 -9,1%
Τουρσί χύμα Μισό κιλό 1,3 -1,7        1,2 – 1,5 11,1%
Κόστος λοιπών προϊόντων Από 21,4 € έως  25,0 € Από 22,2 € έως 24,9 €    -1,7%
Συνολικό κόστος Σαρακοστιανού τραπεζιού Μεσοσταθμική προσέγγιση 77,9 € 79,8 € -2,4%

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: