Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με τρία μετάλλια η Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 17/02/2022

Μαθητές ηλικίας 14-18 χρόνων έφτιαξαν το ρομπότ “Πανάκεια”, που απολυμαίνει ένα μικρό χώρο,  παρακολουθεί πίεση, θερμοκρασία, οξυγόνο πολλών ασθενών συγχρόνως κ.ά.

|> Τη βούληση της Περιφέρειας Αττικής να στηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειες των παιδιών της Ελληνική Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής “First Global Challenge Team Greece“ με στόχο την ενδυνάμωση δράσεων καινοτομίας στη χώρα μας, διατύπωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας την τελετή βράβευσής τους από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας.

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέτα Μακρή και Άγγελος Συρίγος. Παρόντες ήταν επίσης ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Αλ. Κόπτσης, ο γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης Απ. Δημητρόπουλος και ο Πρέσβης του Καναδά Μαρκ Άλεν.

Oι μαθητές-μέλη της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής “First Global Challenge Team Greece“, κέρδισαν τρία μετάλλια στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge “Discover and Recover 2021”, η οποία πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή εθνικών ομάδων από 191 χώρες. Η Ελληνική Εθνική Ομάδα ξεκίνησε ύστερα από πρωτοβουλία του Φιλεκπαιδευτικού Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση.

Η Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής “First Global Challenge Team Greece, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία FIRST Global Challenge Award στον τομέα της Υγείας, το ασημένιο μετάλλιο για το project “Πανάκεια” στην κατηγορία FIRST Global Challenge Award και το χάλκινο μετάλλιο καθώς και την 3η θέση στην γενική κατάταξη της Ολυμπιάδας.

Ειδικότερα η ελληνική ομάδα, που αποτελείται από 30 παιδιά από όλη την Ελλάδα ηλικίας 14 – 18 χρόνων έφτιαξε το ρομπότ “Πανάκεια”, το οποίο έχει τη δυνατότητα να απολυμαίνει ένα μικρό χώρο, να παρακολουθεί την πίεση, τη θερμοκρασία, το οξυγόνο πολλών ασθενών συγχρόνως, να υπενθυμίζει τη λήψη και τη δοσολογία φαρμάκων, να λαμβάνει φωτογραφίες, να μπορεί να παρέχει οξυγόνο σε ένα ασθενή και μέσω μιας εφαρμογής να ενημερώνει τον θεράποντα ιατρό για την πορεία του ασθενή.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Παράλληλα ενσωμάτωσαν στο ρομπότ τους την πλατφόρμα για να επικοινωνεί και με τους συγγενείς του, την οποία έφτιαξε η ομάδα του Καναδά. Έτσι κατέκτησαν την 3η θέση στη γενική κατάταξη, την οποία έλαβαν σε συνεργασία με την εθνική ομάδα του Καναδά ανάμεσα σε 170 χώρες.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης αφού συνεχάρη τα μέλη της Εθνικής Ομάδας για τις σημαντικές αυτές διακρίσεις, επισήμανε μεταξύ άλλων: « Η Εθνική Ομάδα Ρομποτικής έδωσε τις εξετάσεις της με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που αφενός μας κάνει όλους πολύ περήφανους και αφετέρου αισιόδοξους ότι το μέλλον στα χέρια αυτών των παιδιών μόνο ευοίωνο, μπορεί να είναι. Με ενότητα, πνεύμα  σύνθεσης και ομαδικότητας κατάφεραν να αποδείξουν πως το όραμα για την Ελλάδα της ανάπτυξης και της καινοτομίας στην οποία όλοι πιστεύουμε μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ως γιατρός μάλιστα τους συγχαίρω διπλά που φέτος, με δεδομένη την υγειονομική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη, πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που διευκολύνει τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της προάσπισης της υγείας και  της ζωής».

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης, επικαλούμενος τόσο την επιτυχή διοργάνωση του Μαραθωνίου Καινοτομίας με θέμα την πανδημία, όσο και τις πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης περίπου 253 υπηρεσιών της Περιφέρειας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, επισήμανε πως η Περιφέρεια Αττικής επενδύει έμπρακτα στην καινοτομία. Και τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό αυτών των παιδιών που με τις προσπάθειες τους σηματοδοτούν την Ελλάδα που προχωράει, εξελίσσεται, εκσυγχρονίζεται. Είναι το μέλλον, το αύριο της χώρας και εμείς  είμαστε εδώ για να ενθαρρύνουμε και να συμβάλλουμε στην επίτευξη των στόχων τους».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: