28 Ιανουαρίου: Ημέρα Προστασίας Δεδομένων
Κοινή δήλωση αντιπροέδρου Βιέρα Γιούροβα και επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς
|> Εν όψει της αυριανής “Ημέρας Προστασίας Δεδομένων», η αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, Βιέρα Γιούροβα, και ο επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρεντέρς, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η προστασία της ιδιωτικής μας ζωής αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού DNA: η φετινή ημέρα προστασίας δεδομένων, στις 28 Ιανουαρίου, σηματοδοτεί την 40ή επέτειο της “Σύμβασης 108” του Συμβουλίου της Ευρώπης, της μόνης διεθνούς συνθήκης για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Σήμερα, οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία των δεδομένων έχουν καταστεί το χρυσό πρότυπο και ένα μοντέλο που ακολουθείται σε πολλά μέρη του κόσμου.
Η αξία ενός αποτελεσματικού καθεστώτος προστασίας των δεδομένων κατέστη ακόμη πιο σαφής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Νέες ψηφιακές λύσεις, όπως οι εφαρμογές ιχνηλάτησης, μπορούν να λειτουργήσουν μόνο αν οι άνθρωποι αισθάνονται επαρκώς προστατευμένοι και σίγουροι ότι δεν θα γίνει κατάχρηση των δεδομένων τους. Ο ΓΚΠΔ αποτελεί ένα βήμα στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Ευρώπης όσον αφορά τις ψηφιακές τεχνολογίες· υποστηρίζει και ενδυναμώνει τους πολίτες.
Η ελεύθερη και ασφαλής ροή δεδομένων αποτελεί επίσης προϋπόθεση για τη συνέχιση των κυβερνητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής και η διευκόλυνση των ροών δεδομένων πρέπει να συμβαδίζουν. Χάρη στο καινοτόμο καθεστώς της για την προστασία των δεδομένων, η ΕΕ είναι σε θέση να προωθήσει ασφαλείς και αξιόπιστες ροές δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα εντείνει τη συνεργασία της με ομοφρονούντες εταίρους σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, με βάση την όλο και μεγαλύτερη τάση για υψηλότερα επίπεδα προτύπων προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Με την απόφασή του σχετικά με την ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής ΕΕ-ΗΠΑ, στην υπόθεση Schrems II τον Ιούλιο του 2020, το Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, κατά την έξοδό τους από την Ευρώπη στο εξωτερικό, πρέπει να παραμένουν ασφαλή. Αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας της νέας διοίκησης των ΗΠΑ ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάζονται πέραν του Ατλαντικού, σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου.
Επιπλέον, είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συνομιλιών περί επάρκειας με τη Νότια Κορέα και έχουμε ξεκινήσει διάλογο περί επάρκειας με ορισμένους άλλους διεθνείς εταίρους. Επιπλέον, συμβάλλουμε ενεργά στο έργο διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, με σκοπό την ανάπτυξη παγκόσμιων προτύπων και διασφαλίσεων για την πρόσβαση των κυβερνήσεων σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, γεγονός που αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία για τις ροές δεδομένων. Συνεργαζόμαστε επίσης με τις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας δεδομένων για να διασφαλίσουμε την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων μας.
Οι αυστηροί κανόνες για την προστασία των δεδομένων αποτελούν μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα μας ωφελήσουν, επίσης, καθώς επιταχύνεται ακόμη περισσότερο η μετάβαση σε κοινωνίες και οικονομίες που βασίζονται σε δεδομένα. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι σίγουροι: στην ΕΕ, τα προσωπικά δεδομένα σας ανήκουν σε εσάς.»
Ιστορικό
Το 2006 το Συμβούλιο της Ευρώπης εγκαινίασε την ημέρα προστασίας των δεδομένων, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου.
Τον Ιανουάριο του 2017 η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις διεθνείς πτυχές της ιδιωτικής ζωής, στην οποία καθορίζεται η στρατηγική της ΕΕ στον τομέα των διεθνών ροών δεδομένων και της προστασίας των δεδομένων. Η έκδοση της αμοιβαίας απόφασης περί επάρκειας ΕΕ-Ιαπωνίας είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής. Δημιούργησε τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων και ασφαλών ροών δεδομένων στον κόσμο. Οι διαπραγματεύσεις της Επιτροπής με τη Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με αποφάσεις περί επάρκειας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Επιπλέον, η Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης εκσυγχρονισμένων τυποποιημένων συμβατικών ρητρών που αποτελούν τον μηχανισμό διαβίβασης που χρησιμοποιείται περισσότερο από τις εταιρείες της ΕΕ.
Ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη από την 25η Μαΐου 2018. Τον Ιούνιο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση αξιολόγησης σχετικά με τον ΓΚΠΔ, στην οποία καταδεικνύεται ότι έχει επιτύχει τους περισσότερους από τους στόχους του, ιδίως προσφέροντας στους πολίτες ένα ισχυρό σύνολο εκτελεστών δικαιωμάτων, παρέχοντας στις επιχειρήσεις ευκαιρίες να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ψηφιακή επανάσταση και δημιουργώντας ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα διακυβέρνησης και επιβολής.