Το μεγάλο δίλημμα ενός ρομαντικού αρθρογράφου
Κλείνω την τηλεόραση, κλείνω το αιρκοντίσιον γιατί η ενέργεια στοιχίζει πανάκριβα και ρίχνομαι στη μελέτη όσων αφορούν την καθημερινότητα
Δημ. Κωνσταντάρας |> Η ζέστη ανυπόφορη. Αεράκι πουθενά. Έβαλα για πρώτη μέρα μια βερμούδα και ένα Τ- Shirt και βγήκα γύρω στις 11:30 σαν… τουρίστας στη Φωκίωνος Νέγρη για μια βολτίτσα, όπως τόσα και τόσα χρόνια. Εκτός από πέρυσι και πρόπερσι που ήμασταν κλεισμένοι μέσα. Μέχρι ο λαχειοπώλης στη γωνία χαμογελούσε που με είδε.
Γύρισα κάθιδρος σπίτι σε μια ώρα. Σωριάστηκα στον καναπέ, έβαλα το αιρκοντίσιον και άνοιξα την τηλεόραση ν’ ακούσω ένα δελτίο ειδήσεων, διαβάζοντας ταυτόχρονα στο laptop την επικαιρότητα στα sites.
Πρώτη είδηση, οι πυρκαγιές. Δεύτερη είδηση, η «έκρηξη» κρουσμάτων από τον κορωνοϊό. Τρίτη είδηση, η δευτερολογία του Μητσοτάκη. Και στη συνέχεια… όλες οι εξελίξεις στην Υπόθεση Πισπιρίγκου τώρα που έχουν μπει στο «κάδρο» και οι ιατροδικαστές. Και αμέσως μετά, 2-3 ρεπόρτερς να μιλάνε με καταστηματάρχες, εμπόρους , υπαλλήλους, σερβιτόρους, απλούς καταναλωτές και εργαζόμενους γενικά που μιλούσαν – σχεδόν με δάκρυα στα μάτια – για την «παλιοκατάσταση», την ακρίβεια, τις τιμές, τα προβλήματα στα μαγαζιά, την απότομη φτωχοποίηση, την τιμή της βενζίνης, την «στάση εμπορίου» και την «άδεια τσέπη».
Μα αυτό δεν είναι και το σοβαρότερο θέμα για όλους αυτούς τους υπαλλήλους, τους οικογενειάρχες, τους μαγαζάτορες; Ό,τι κι αν λένε οι «άλλοι», οι απλοί άνθρωποι της γειτονιάς κλαίνε.
Ποιο είναι το κορυφαίο θέμα της επικαιρότητας; Πώς το κρίνουμε εμείς οι δημοσιογράφοι; Τι αναδεικνύουμε; Ναι, οι πυρκαγιές καταστρέφουν τη φύση και τις περιουσίες και απειλούν ζωές. Ο κορωνοϊός ξαναδείχνει τα δόντια του και μας απειλεί όλους. Ο Μητσοτάκης ορθώς λέει ότι «είναι δικαίωμα κάθε ευρωπαϊκού κράτους-μέλους να προστατέψει τα σύνορα του με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων». Οι δικηγόροι και οι ιατροδικαστές λένε αυτά που πιστεύουν για την τραγωδία της Πάτρας. Αλλά ο «μικρομεσαίος» πού είναι; Πού στέκεται σ’ αυτή την κατάσταση;
Κλείνω την τηλεόραση -που κι αυτή τη δουλειά της κάνει- κλείνω το αιρκοντίσιον γιατί η ενέργεια στοιχίζει πανάκριβα και ρίχνομαι στη μελέτη όσων γράφονται για την καθημερινότητα.
Ο “Economist Intelligence Unit” μιλά για την «Αμετάβλητη πρόβλεψη για σταθερή ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022». Το σημειώνω.
Ψάχνω κι άλλο. Και ψάχνοντας ανάμεσα σε πάρα πολλά, βρίσκω το bankingnews.gr και διαβάζω ότι: «Το τελευταίο 3μηνο του 2022 και κυρίως το 2023 θα είναι χειρότερο από ό,τι έχει εκτιμηθεί για την ελληνική οικονομία».
Τρελαίνομαι. Μα… τι κάνουμε, τι λέμε, τι γράφουμε και πού πάμε; Τι ακριβώς «αναλύουμε»; Θα μου πεις ότι ο μικρομεσαίος καταναλωτής και μαγαζάτορας «δεν διαβάζει ούτε Economist, ούτε Bankingnews. gr». Ναι αλλά τα διαβάζουν κι αυτά –και άλλα πολλά εξειδικευμένα ΜΜΕ – τα κόμματα, οι πολιτικοί, οι τραπεζίτες, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οι λογογράφοι, τα επιτελεία των πολιτικών αρχηγών, οι βουλευτές, τα κανάλια (ίσως) και τα ραδιόφωνα (ίσως) και έτσι προωθούν αυτά που λέγονται και γράφονται και επηρεάζουν και «διαμορφώνουν κλίμα».
Εγώ ποιον να πιστέψω ώστε να ενημερώσω αυτούς – τους λίγους έστω- που με διαβάζουν; Τι να γράψω;
- Το “Economist Intelligence Unit” είναι το τμήμα έρευνας και ανάλυσης του μεγάλου, παραδοσιακού Ομίλου “Economist” της Αγγλίας , το οποίο παρέχει υπηρεσίες προβλέψεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών μέσω έρευνας και ανάλυσης,.
- Το Bankingnews.gr , είναι μια ελληνική «ηλεκτρονική εφημερίδα», ένα οικονομικό μέσο μαζικής ενημέρωσης που παρουσιάζει και αναλύει τις οικονομικές, τραπεζικές, επιχειρηματικές και πολιτικές εξελίξεις.
Επαγγελματίες αναλυτές και ειδικοί περί τα οικονομικά και τραπεζικά γράφουν και στα δυο. Το πρώτο είναι πολύ παλαιότερο, παραδοσιακό και αγγλικό. Το δεύτερο είναι πολύ πιο σύγχρονο και ελληνικό. Αλλά αυτό, πλέον, δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα. Μέσα στην κορύφωση της παγκοσμιοποίησης.
Εγώ πρέπει να διαλέξω τι θα πιστέψω: ότι -όπως γράφει το “Economist”- «αναθεωρήθηκαν προς τα… κάτω οι προβλέψεις για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία» αλλά το “Economist Intelligence Unit” (EIU) διατήρησε αμετάβλητη στο 4% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022.
Ή ότι –=όπως γράφει το Bankingnews.gr – «Από ό,τι φαίνεται το μείγμα πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση θα επιδράσουν στην προβληματική ελληνική οικονομία στο τελευταίο 3μηνο του 2022 και κυρίως το 2023 όπου θα καταγραφεί σε τριμηνιαία βάση και ύφεση…».
Θα μπορούσα βέβαια να πιστέψω και αυτό που γράφει η “Ναυτεμπορική” , ότι δηλαδή: «Ο ΟΟΣΑ κατεβάζει τον πήχυ για την Ελλάδα. Αναμένεται επιβράδυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,8% φέτος και 2,5% το 2023. Ο πληθωρισμός το 2022 θα κυμανθεί στο 8,8% για να υποχωρήσει στο 3,4% το επόμενο έτος όπως προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)».
Λέω να μην επεκταθώ άλλο. Όσο διαβάζω, τόσο μπερδεύομαι. Και σας μπερδεύω κι εσάς. Θα ξανανοίξω το αιρκοντίσιον -κι ας πάει στο διάολο ο λογαριασμός της ΔΕΗ-, θα ξανανοίξω την τηλεόραση στο αθλητικό κανάλι και θα δω ό,τι κι αν παίζει. Ακόμα και το ματς του Τσιτσιπά με τον Κύργιο στο τένις. Έπεσε πολύ γέλιο.