Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δίκαιη κατανομή ευθυνών στην ΕΕ, από το νέο “Δουβλίνο” για τους μετανάστες που ζητούν άσυλο

ΕU στις 17/11/2017

Αρχίζουν διαπραγματεύσεις

|> Η ευρεία πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ενέκρινε χθες Πέμπτη 16/11, την απόφαση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών για έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο (390 ψήφους υπέρ, 175 κατά και 44 αποχές). Το Κοινοβούλιο μπορεί τώρα να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, μόλις τα κράτη μέλη συμφωνήσουν επί της δικής τους διαπραγματευτικής εντολής.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στον κανονισμό του Δουβλίνου αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των αδυναμιών του σημερινού συστήματος ασύλου και στο να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Βάσει της προτεινόμενης μεταρρύθμισης οι χώρες πρώτης γραμμής (χώρες άφιξης) δεν θα είναι πλέον αυτόματα υπεύθυνες για τους αιτούντες άσυλο. Αντίθετα, οι αιτούντες άσυλο θα μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και για το σκοπό αυτό θα μπορούν να μεταφέρονται αυτόματα σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη που δεν ακολουθούν τους κανόνες θα έρχονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο περιορισμού της πρόσβασής τους στα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Εισήγηση

Η εισηγήτρια του ΕΚ για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, Cecilia Wikström (Φιλελεύθεροι, Σουηδία) δήλωσε: «Με το Κοινοβούλιο έτοιμο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, καλώ το Συμβούλιο των υπουργών να υιοθετήσει μια κοινή θέση το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ξεκινήσουν οι τριμερείς διαπραγματεύσεις και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ένα λειτουργικό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου».

Ιστορικό

Ο κανονισμός του Δουβλίνου καθορίζει ποια χώρα της ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση μιας αίτησης διεθνούς προστασίας. Το δικαίωμα υποβολής αίτησης για άσυλο περιλαμβάνεται στη συνθήκη της Γενεύης την οποία έχουν υπογράψει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η οποία έχει ενσωματωθεί στις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Η απόφαση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών να ξεκινήσει συνομιλίες με το Συμβούλιο ανακοινώθηκε κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας του Στρασβούργου την περασμένη Δευτέρα 13/11. Το κείμενο της διαπραγματευτικής εντολής έπρεπε να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη της ολομέλειας για ψηφοφορία, καθότι περισσότεροι από 76 ευρωβουλευτές εξέφρασαν αντιρρήσεις.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: