Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Σόφια οδηγεί την ΕΕ σε νέα στρατηγική για τα δυτικά Βαλκάνια

ΕU στις 03/02/2018
Επειδή η περιοχή αποτελεί προτεραιότητα για την βουλγαρική προεδρία 

|> Η νέα στρατηγική της ΕΕ για τα δυτικά Βαλκάνια θα παρουσιαστεί από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι (ένθετη φωτό), και θα συζητηθεί από τους ευρωβουλευτές την ερχόμενη Τρίτη.

Συγκεκριμένα τα Δυτικά Βαλκάνια θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ το 2018, καθώς η περιοχή αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ΕΚ στηρίζει τις προσπάθειες ένταξης της περιοχής στην ΕΕ, υπογραμμίζει ωστόσο τα προβλήματά της στα ζητήματα του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 6 Φεβρουαρίου τη στρατηγική της για τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ αναμένεται να δημοσιεύσει τις ετήσιες εκθέσεις προόδου των χωρών αυτών τον Απρίλιο.

Η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι πιο κοντά στην προσχώρηση στην ΕΕ, καθώς οι ενταξιακές συνομιλίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αντίθετα, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι διαπραγματεύσεις για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο απέχουν ακόμη περισσότερο από την ένταξη, αλλά έχουν το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: