Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Αρχή Προστασίας για απόκρυψη προσωπικών δεδομένων οφειλετών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 17/04/2025

Παρέμβαση για απόκρυψη στοιχείων από τα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμού, όταν παύει να υφίσταται ο λόγος

|> Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων εξέτασε υπόθεση που αφορούσε στην ανάρτηση προσωπικών δεδομένων οφειλετών στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμού (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. – www.eauction.gr). Σε συνέχεια της παρέμβασής της, προς συμμόρφωση με τις αρχές της ελαχιστοποίησης των δεδομένων (άρθρο 5 παρ. 1. γ) του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ)) και της προστασίας των δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού (προστασία “by design” και “by default” – άρθρο 25 ΓΚΠΔ), ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ως υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων, προχώρησε στη δημιουργία εφαρμογής απόκρυψης προσωπικών δεδομένων οφειλετών από το ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. που ενεργοποιείται όταν παύει να υφίσταται ο λόγος εμφάνισής τους στους δημοσιευμένους πλειστηριασμούς.

Η Αρχή ενημερώθηκε από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσου πως η ανωτέρω εφαρμογή ενεργοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 10/4/25 και η έναρξή της γνωστοποιήθηκε σε όλους τους συμβολαιογράφους – υπαλλήλους πλειστηριασμών πανελλαδικά με την υπ’ αρ. πρωτ. 94/10-4-2025 ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Με την ευκαιρία αυτή, η Αρχή υπενθυμίζει σε όλους τους υπευθύνους επεξεργασίας δεδομένων ότι οφείλουν – ήδη κατά τον σχεδιασμό των δραστηριοτήτων επεξεργασίας – να διασφαλίζουν ότι, σε κάθε στάδιο, υφίστανται επεξεργασία μόνο τα προσωπικά δεδομένα που είναι απαραίτητα εν όψει του επιδιωκόμενου σκοπού και να ελέγχουν, κατά περίπτωση, εάν ενδείκνυται η λήψη κατάλληλων τεχνικών μέτρων (λ.χ. ψευδωνυμοποίηση). Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, εφ’ όσον ο σκοπός μπορεί να επιτευχθεί με ηπιότερα μέσα, τα οποία συνεπάγονται μικρότερη προσβολή του δικαιώματος των υποκειμένων στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, τα μέσα αυτά θα πρέπει να προτιμώνται.

> Πληροφορίες για τη συμμόρφωση με τον ΓΚΠΔ είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Αρχής (κλικ ΕΔΩ).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: