Η “Αθωνική Πολιτεία” του Μιχάλη Βασιλόπουλου στην Αθήνα
Συνεχίζεται σήμερα και αύριο στην Έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου
|> Με το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο «έχτισε» τα πιο βαριά μνημεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης ο Μιχάλης Βασιλόπουλος και παρουσιάζει ορισμένα από αυτά ( 3,4 και 5 Νοεμβρίου ) στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 6ης Έκθεσης Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου που διοργανώνεται από τις εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ.
Οι δημιουργίες του Μιχάλη Bασιλόπουλου, κατασκευασμένες από μικρά κομμάτια ξύλου μπάλσα, αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την αγιορείτικη αρχιτεκτονική κληρονομιά όπως σώζεται σήμερα. Οι μακέτες των Μονών προσφέρουν μια νοερή περιήγηση στα μοναστήρια της Αθωνικής Πολιτείας.
«Σε κάποια στιγμή της ζωής μου αποφάσισα ν’ασχοληθώ και ν’αφοσιωθώ, όχι στο Θεό, αλλά σε κατασκευές που λίγο ή πολύ σχετίζονται μαζί Του» γράφει ο καλλιτέχνης και προσθέτει: «Μιλώ για απεικονίσεις και μακέτες μοναστηριών, βυζαντινών εκκλησιών, μνημείων ιστορικών που ανακάλυψα ότι με συγκινούν. Με συγκινεί η αρχιτεκτονική ιστορία τους και βέβαια σε συνέχεια η αρχιτεκτονική τους τύχη».
Η έκθεση ορισμένων και όχι όλων των έργων του Μιχάλη Βασιλόπουλου συνδιοργανώνεται από τις Εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ και τις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού με την ευκαιρία της 6ης Έκθεσης Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.
Την 6η Έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος Β’ ο οποίος σε παλαιότερο μήνυμά του για την Έκθεση του Μιχάλη Βασιλόπουλου ανέφερε μεταξύ άλλων «… το Άγιον Όρος καθίσταται έως και σήμερα όχι μόνον τόπος ασκήσεως και αγιασμού, αλλά εστία πολιτισμού, γραμμάτων, καλλιτεχνικών επιτευγμάτων, κειμηλιοφύλακας αλλά και θεματοφύλακας της παράδοσης. Το καλλιτεχνικό τάλαντο του κ.Μιχάλη Βασιλόπουλου, τον οποίο συγχαίρω ολοθέρμως, συνυφασμένο με την αγάπη για την παράδοση και τον βυζαντινό πολιτισμό, που ίδρυσε τα ιερά οικοδομήματα της Αθωνικής Πολιτείας, μας προσφέρουν σήμερα ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα, όχι μόνο υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής ακρίβειας, αλλά, κυρίως, πνευματικότητας».
Ωράριο λειτουργίας : 10:00 πμ – 10:00 μμ. Είσοδος ελεύθερη.