Ημερίδα για ένα βιώσιμο πλαίσιο ανακαίνισης πειραϊκών κτιρίων
Ο δήμος Πειραιά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών πραγματοποίησε Ανοικτή Ημερίδα στο ΕΒΕΠ με θέμα: “Δείκτες Ενεργειακής Απόδοσης και Μέθοδοι για Ένα Βιώσιμο Πλαίσιο Ανακαίνισης Κτιρίων” στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών έργων REPUBLIC-MED και GRASP, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς πόρους.
Σε αυτά τα προγράμματα ο Δήμος Πειραιά έχει εντάξει πιλοτικές δράσεις που αφορούν:
– το κτίριο του 1ου Γυμνασίου Πειραιά ( Αφεντούλη 5)
– το κτίριο του 27ου Δημοτικού Σχολείου (Αγχιάλου 177)
-το κτίριο επί της Καλλέργη 142 στην Αγία Σοφία που στεγάζεται η Ε΄ Δημοτική Κοινότητα.
– η Πλατεία Καρπάθου ( Ανδριανοπούλου, Καρπάθου και Κλεισόβης)
– ο Πεζόδρομος Σωτήρος Διός
Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων καθώς και Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Πέτρος Κόκκαλης, τόνισε:
«Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην ημερίδα με θέμα «Δείκτες Ενεργειακής Απόδοσης και Μέθοδοι για ένα Βιώσιμο Πλαίσιο Ανακαίνισης Κτιρίων, την οποία συνδιοργανώνει ο Δήμος Πειραιά με το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών έργων REPUBLIC-MED, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος και GRASP-MED, στο οποίο συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους και υλοποιούνται στο πλαίσιο του Διακρατικού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «ΜED». Το πρόγραμμα MED αποτελεί εργαλείο της περιφερειακής πολιτικής της Ένωσης και η διακρατική του οργάνωση επιτρέπει την αντιμετώπιση των εδαφικών προκλήσεων που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα, όπως είναι η διαχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων, αλλά και η «εκμετάλλευση» των ευκαιριών από την κλιματική αλλαγή.
Το REPUBLIC-MED αφορά στην αναβάθμιση των δημόσιων χώρων σε ευφυείς πόλεις της Μεσογείου και εντάσσεται στον άξονα 2 του Προγράμματος «Προστασία του Περιβάλλοντος και προώθηση μιας βιώσιμης εδαφικής ανάπτυξης». Βασικός στόχος του έργου, είναι η ανάπτυξη μιας νέας μεθοδολογίας για τη βελτίωση των τεχνοοικονομικών μελετών που σχετίζονται με την καταγραφή της κατανάλωσης ενέργειας – το βασικό ίσως ζητούμενο στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα – και της επιβάρυνσης στο κλίμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η δυνατότητα να μετρήσουμε κάτι για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.
Σίγουρα είστε όλοι άνθρωποι που ασχολείσθε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή θα είναι η συζήτηση που θα γίνει στο Παρίσι το Δεκέμβριο 2015 σε διακρατικό επίπεδο. Αυτή η συζήτηση θα βασιστεί σε μετρήσεις της κατανάλωσης και της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με την πιθανότητα που ακόμη έχουμε να «συλλάβουμε» την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και να τη συγκρατήσουμε σε επίπεδα που θα επιτρέψουν στις οικονομίες και στις κοινωνίες μας να ζουν με ένα βαθμό ευημερίας και σε όρια που ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να λειτουργεί και να ευημερεί. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι δεδομένο. Αντιθέτως, οι περισσότεροι άνθρωποι που μετράνε ανάλογους δείκτες της αύξησης της θερμοκρασίας στην αλλαγή του κλίματος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι δεν θα προλάβουμε να συλλάβουμε αυτή την αύξηση της θερμοκρασίας. Υπάρχουν επίσης και εκείνοι στην Αμερική που χρησιμοποιούν τους ίδιους δείκτες για να αποδείξουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι το οποίο δεν συμβαίνει ή εάν συμβαίνει δεν είναι ανθρωπογενές.
Το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων και των ανοιχτών χώρων υλοποιείται με τη συνεργασία 10 εταίρων από 5 χώρες της Μεσογείου (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Κροατία). Στην Ελλάδα ο Δήμος Πειραιά συνεργάζεται με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 1,5 εκ. ευρώ και ο Δήμος Πειραιά από αυτά διαχειρίζεται 148.000 ευρώ.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ το τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία και την ικανότητα να διαχειρίζεται με επιτυχία τέτοια προγράμματα όπως βλέπουμε από τα αποτελέσματα προηγούμενων προγραμμάτων και αυτό για την πόλη μας δυστυχώς δεν ήταν κάτι αυτονόητο.
Από εδώ και στο εξής ο Πειραιάς θα συμμετέχει στοχευμένα μόνο σε έργα που εμπίπτουν στο σχεδιασμό του για μια ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη, ούτως ώστε να μπορέσει να πλησιάσει αυτό που τόσο εμείς από τη Δημοτική Αρχή όσο και όλη η κοινωνία του Πειραιά καταλαβαίνει ότι είναι ο φυσικός του δρόμος.
Ως νέα δημοτική αρχή οραματιζόμαστε τον Πειραιά ως ένα σύγχρονο Διεθνές Ναυτιλιακό και Τουριστικό Κέντρο που να δημιουργεί θέσεις εργασίας, πλούτο και ευημερία για τους Πειραιώτες. Είναι αρκετά παράδοξο που στην πόλη μας συναντούμε δύο συγκεντρώσεις: Η μία συγκέντρωση είναι αυτή του σχεδόν μεγαλύτερου ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα είμαστε και το Κέντρο των δύο κλάδων της οικονομίας οι οποίες εισφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό του Α.Ε.Π. της χώρας μας: του τουρισμού και της ναυτιλίας. Πιστεύω ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να συναντηθούν αυτά τα δύο και να καταφέρουμε να γίνει ο Πειραιάς το Κέντρο Ανάπτυξης μιας ισχυρής θαλάσσιας οικονομίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να δημιουργήσουμε έτσι μια έξυπνη πόλη, μια ελκυστική πόλη με παγκόσμια απήχηση, όπως παγκόσμιας εμβέλειας είναι το λιμάνι που είναι δίπλα μας.
Εργαζόμαστε εντατικά λοιπόν για να πετύχουμε το στόχο μας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη της πόλης μας μέσω στρατηγικών που καθορίζουν ολοκληρωμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών, περιβαλλοντικών, κλιματικών, δημογραφικών και κοινωνικών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας.
Όπως αντιλαμβάνεστε, για να υλοποιηθεί μια τέτοιου τύπου ολοκληρωμένη προσέγγιση απαιτείται χρηματοδότηση από διαφορετικά επιχειρησιακά προγράμματα και το εργαλείο που δημιούργησε και προκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τέτοιου είδους επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, λέγεται Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, το οποίο για πρώτη φορά θα λειτουργήσει από το καλοκαίρι και εμείς προετοιμαζόμαστε για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ούτως ώστε ο Πειραιάς να μπορέσει να αντλήσει πόρους τόσο από το ΠΕΠ Αττικής όσο και από Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα της χώρας, αλλά και από προγράμματα της ΕΕ, όπως το HORIZON, το ERASMUS+ κλπ.
Το ζητούμενο δηλαδή είναι να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τη χρηματοδοτική δυνατότητα για την αναπτυξιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έναν τρόπο ο οποίος να προτείνει μια ολοκληρωμένη λύση για την πόλη του Πειραιά και τα περίχωρά της και ότι σημαίνει αυτό για να μπορέσουμε να εργαζόμαστε για τέτοιου είδους προγράμματα, με τέτοιου είδους εταίρους με έναν τρόπο που θα μας αποφέρει μια απτή αλλαγή στο επίπεδο ζωής αυτής της πόλης, η οποία δεν μπορεί να έχει άλλο στόχο από τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα η δυνατότητα που δίνουν τέτοιου είδους νέες μεθοδολογίες και μετρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Νομίζω ότι η αναβάθμιση των δεκάδων δημοσίων κτιρίων στον Πειραιά, αλλά και σε όλη τη χώρα, πόσο μάλλον των δημοσίων χώρων, προσφέρει τη δυνατότητα για τη δημιουργία μιας νέας εξειδίκευσης, ενός νέου κλάδου, αυτού ακριβώς που φροντίζει, προβλέπει και εγκαθιστά τέτοια συστήματα, που επιτρέπουν την μείωση της κατανάλωσης, που επιτρέπουν την καλύτερη απόδοση ηλεκτρικής κατανάλωσης και την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας».
Οι θεματικές ενότητες της σημερινής ημερίδας είναι:
ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΡΓΩΝ
Συντονιστής της ενότητας: Ι. Πίττας, προϊστάμενος του τμήματος ηλεκτρολογικού, Δ/νση Μηχανολογικού-Ηλεκτρολογικού του Δήμου Πειραιά.
Παρουσίαση Ενεργειών Έργων:
REPUBLIC–MED – δρ. Γεώργιος Σταυρακάκης / COEFFICIENT– Maršenka Marksel / MARIE – Τάσος Σιδηρόπουλος / REMIDA – Θεόδωρος Πατσουλές / BIOFOSS – Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος / PEEBPE – καθ. Δημήτριος Στημονιάρης / GRASP – καθ. Γεώργιος Στεφανίδης
ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΛΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ
Πλαίσιο προτεινόμενου σχεδίου στο νέο πρόγραμμα MED.
Εισαγωγή στο πλαίσιο, Ανάγκες χρηστών, Στόχοι πλαισίου, Στόχοι του προγράμματος MED σχετικοί με το πλαίσιο. Συνοχή μεταξύ του προτεινόμενου πλαισίου και των στόχων του νέου προγράμματος MED.
Καθ. Γεώργιος Στεφανίδης.
Πλαίσιο συνέργειας: Προτείνοντας νέους δείκτες και μεθόδους για αποτελεσματικά και προσιτά έργα αναβάθμισης στο δημόσιο τομέα δρ. Γεώργιος Σταυρακάκης Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, Βιοκλιματική αναβάθμιση εξωτερικών χώρων.
Βέλτιστες πρακτικές στη βιοκλιματική αναβάθμιση αστικών ανοικτών χώρων:
Η περίπτωση του Περιστερίου, δρ. Ιωάννης Παππάς
Ενδεικτική στρατηγική/επιχειρηματικός σχεδιασμός για συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε Δήμους – Βέλτιστη λήψη αποφάσεων, δρ. Παναγιώτης Ζέρβας
Εκτίμηση ενσωματωμένης ενέργειας και ενσωματωμένου CO2 στις ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις των αστικών ελληνικών κατοικιών, επίκουρος καθηγητής Δημήτριος Κουμπογιάννης – ΤΕΙ Αθήνας
Διαγνωστικές επιθεωρήσεις κτιρίων για την λήψη αποφάσεων και Διαδικασίες παρακολούθησης των δεικτών ενεργειακής αποδοτικότητας για την συνεχή βελτιστοποίηση των ανακαινίσεων του κτιριακού αποθέματος κατοικιών, δρ. Κωνσταντίνος Μπαλαράς
Βελτιώσεις στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών σε έξυπνες πόλεις, δρ. Giovanni Scaramuzzo, Ivan Simic
Ενεργειακή αποκατάσταση κτιρίων σε έξυπνες πόλεις, κος Diego Broock Hijar – CCS
Ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων έργων σε μια έξυπνη πρότυπη προκήρυξη
Βασικοί δείκτες απόδοσης (KPIs) και στόχοι ενός έργου αναβάθμισης, δρ. Γεώργιος Σταυρακάκης & καθ. Γεώργιος Στεφανίδης
Παραδείγματα μεθόδων μελέτης για την εκτίμηση των KPIs και εντοπισμός βέλτιστων λύσεων αναβάθμισης, δρ. Γεώργιος Σταυρακάκης& καθ. Γεώργιος Στεφανίδης
Supporting SMEs in energy efficiency and RES market in MED, καθ. Katja Hanzic
Project monitoring: Εκ των προτέρων και εκ των υστέρων παρακολούθηση των KPIs, Δημήτρης Τσιαμήτρος
ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Συμμετέχοντες: Καθ. Γεώργιος Στεφανίδης, δρ. Γεώργιος Σταυρακάκης, καθ. Katja Hanzic, Δημήτριος Τσιαμήτρος, Τάσος Σιδηρόπουλος, Δημήτριος Κουμπογιάννης, καθ. Δημήτριος Στημονιάρης, Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, δρ. Κωνσταντίνος Μπαλαράς, δρ. Giovanni Scaramuzzo, Ivan Simic, Diego Broock Hijar.