Σαντορινιός: “Ο Ζίγδης θήτευσε με αξιοπρέπεια και οραματίστηκε μια δυνατή νησιωτική Ελλάδα”
Τι είπε για τον αείμνηστο πολιτικό
|> Στην ειδική συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών η οποία ήταν αφιερωμένη στην Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, στη μνήμη του Ιωάννη Ζίγδη χαιρέτησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός, τονίζοντας ιδιαίτερα την παρουσία του αείμνηστου προέδρου της ΕΔΗΚ, που “οραματίστηκε μια δυνατή νησιωτική Ελλάδα“.
Συγκεκριμένα ο Νεκτάριος Σαντορινιός, μεταξύ άλλων, είπε για τον μεγάλο πολιτικό:
- «Είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων να τιμήσουν τον Ιωάννη Ζίγδη, έναν επιστήμονα, οραματιστή, δημοκράτη και μαχητή σε όλους τους αγώνες της γενιάς του, με ενεργό δράση στα χρόνια πάλης για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. Ο Ιωάννης Ζίγδης, γέννημα-θρέμμα της Δωδεκανήσου, της Ρόδου και της Λίνδου, ήταν σταθερά προσανατολισμένος στην προσπάθεια δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου που θα έθετε τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενήργησε καταλυτικά στην υλοποίηση καίριων υποδομών και πάσχισε για την εφαρμογή μιας καλά μελετημένης πολιτικής για την περιφερειακή ανάπτυξη».
- «Ο Ζίγδης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των πρώτων νησιωτικών πολιτικών: Το μεγάλο πρόγραμμα για τον εξηλεκτρισμό της υπαίθρου, όπου ουσιαστικά έφερε το ρεύμα σε όλα τα χωριά και τα νησιά της χώρας, στήριξε το τοπικό δασμολόγιο και έθεσε τα θεμέλια για την ανάδειξη της Δωδεκανήσου σε πρώτο τουριστικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου, συνέστησε τον Οργανισμό Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου της Δωδεκανήσου, στον οποίον ουσιαστικά μεταβιβάστηκε όλη η ακίνητη περιουσία της ιταλικής κατοχής».
- «Με τιμητικό τρόπο για το ήθος και το πολιτικό του στίγμα, όμως, έχει μείνει στην Ιστορία, ο Ι. Ζίγδης. Κρίνοντάς τον στο πνεύμα και τις ανάγκες του καιρού του, ο Ζίγδης έχει μείνει στην πολιτική μας ιστορία σαν τον πολιτικό εκείνον, που θήτευσε με αξιοπρέπεια, πίστη και τόλμη. Πάλεψε για την ανασύσταση μιας Ελλάδας, βάσει των δυτικοευρωπαϊκών προτύπων, κατέκρινε με παρρησία την πρόταση για μονοδιάστατη ανάπτυξη της χώρας, δεν παρασύρθηκε από τις πολιτικές σειρήνες της εποχής του και πλήρωσε το τίμημα αυτό, της απομόνωσης, μένοντας πιστός στο κόμμα του. Είναι τιμή, για εμάς τους Δωδεκανήσιους, η καταγωγή του. Ήταν ευτύχημα η παρουσία του στα κέντρα αποφάσεων, εκείνη την περίοδο, καθώς ο Ζίγδης πίστεψε στις δυνατότητες των νησιών, εφάρμοσε ρεαλιστικές πολιτικές, που ακόμα και σήμερα αποτελούν πρότυπο για τους συγχρόνους του».
- «Σήμερα, εμείς, οι σύγχρονοι του, αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις με εκείνον και το όραμά του για μια οικονομικά δυνατή νησιωτική χώρα και κατά επέκταση Ελλάδα, είναι ζωντανό και πιο επίκαιρο, παρά ποτέ».
Στη συνέχεια ο υφυπουργός Ναυτιλίας, αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν το σήμερα της Δωδεκανήσου. Μεταξύ άλλων, είπε:
- «Αυτή η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έθεσε ψηλά στην ατζέντα την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών. Πολιτικός μας στόχος ήταν και είναι η εξάλειψη των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, η ανάπτυξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής και η στήριξη αυτών, με σκοπό τη δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση, προς όφελος του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις από το 2015 μέχρι σήμερα, κατά γενική ομολογία, έχουν βελτιωθεί σημαντικά, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για τουριστική ανάπτυξη και την εμπορική άνοδο των νησιών, ενώ το μεταφορικό ισοδύναμο, από την άλλη, έτσι όπως το ονειρεύτηκαν οι νησιώτες μας, είναι μια ανάσα πριν από την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του, κάνοντας πιο εύκολη και δίκαιη τη μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων από και προς τα νησιά».
- «Στις μέρες μας, για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, δίνονται γενναίες χρηματοδοτήσεις από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, για τη δημιουργία υποδομών, που στερήθηκαν και στερούνται τα νησιά μας. Η αντίθεση είναι ότι ενώ και τα προηγούμενα χρόνια είχαμε εφαρμογή Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος στο Ν. Αιγαίο, με ποσό 250 εκατ. ευρώ. Ξέρετε πόσα απορροφήθηκαν; 10 εκ ευρώ μέχρι σήμερα. Εμείς ανακοινώσαμε 25 εκατ. ευρώ, ενώ θα είναι ευχάριστη η προσεχής ημέρα που θα ανακοινωθούν τα έργα και η χρηματοδότηση θα είναι πολλαπλάσια της αρχικής ανακοίνωσης».
- «Το Νότιο Αιγαίου βρίσκεται στο Στόχο 2 της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι σε αυτό το προγραμματικό πλαίσιο, αλλά ήδη από το προηγούμενο. Για να περάσει στο Στόχο 1, θα έπρεπε να είχε διεκδικηθεί σωστά από τα προηγούμενα χρόνια, κάτι το οποίο δεν έγινε και ας αναλογιστούν όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία, την ευθύνη τους».
- «Εμείς έχουμε ζητήσει ειδικούς αναπτυξιακούς δείκτες οι οποίοι θα περιλαμβάνουν τη νησιωτικότητα. Μια πρόταση που έγινε δεκτή από την Ευρωπαία Επίτροπο, το καλοκαίρι και θα εφαρμοστεί στη νέα προγραμματική περίοδο. Εκτός αυτού, μόλις προχθές ο κ. Χαρίτσης, κατέθεσε 10 βελτιωτικά σημεία- προτάσεις, για την πολιτική συνοχής, στην Ευρωπαία Επίτροπο που αφορούν και την νησιωτικότητα. Μέσα σε αυτές, προτεραιότητα έχει η πρόταση για ένα Ταμείο Νησιωτικής Συνοχής ή, διαφορετικά, να ληφθούν υπόψη δείκτες νησιωτικότητας στο Ταμείο Συνοχής, βοηθητικά εργαλεία που δεν τα πρότεινε κανείς ως τώρα».