Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εποικοδομητικό για την οικονομία μας το συνέδριο του “The Economist”

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 06/04/2016

Τι ακούστηκαν από το βήμα

Ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ (Restoring confidence and navigating for new trade and investment) πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο, από το περιοδικό “The Economist“. Το συνέδριο έγινε σε συνεργασία
με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και με την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού της Ελλάδας και του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας.

Η ελληνική παρουσία στο συνέδριο ήταν έντονη αποτελούμενη από μέλη της κυβέρνησης και οικονομικούς παράγοντες.

Στο βήμα του συνεδρίου, ανέβηκαν και μίλησαν οι:

Daniel Franklin, executive editor, “The Economist”

Η πρόβλεψη του Economist Intelligence Unit διατηρεί την εκτίμηση ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες για Grexit έως το 2020, ανέφερε από το βήμα του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Βερολίνο ο executive editor του περιοδικού “The EconomistDaniel Franklin, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει ακόμη ερωτηματικό για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και τη σχέση της με την Ευρώπη.

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται και υπάρχει εν όψει μια δύσκολη αξιολόγηση, σημείωσε μεταξύ άλλων. Ο ίδιος επισήμανε πάντως ότι το ποσοστό των Γερμανών που θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί από 59% πριν από έναν χρόνο σε 33%, γεγονός που καταδεικνύει μια βελτίωση της κατάστασης από το περιπετειώδες 2015.

Περιγράφοντας το ευρωπαϊκό σκηνικό, μίλησε για καλές αναπτυξιακές συνθήκες με «οδηγούς» το φτηνό πετρέλαιο και το φτηνό ευρώ, ωστόσο, χαρακτήρισε εύθραυστη κατάσταση, η οποία επιβαρύνεται και από τη μεταναστευτική κρίση.

Δεν θυμάμαι άλλη φορά την ΕΕ να αντιμετωπίζει τόσο σημαντικές απειλές, παρατήρησε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο ενδεχόμενο ενός Brexit.

Σημείωσε δε ότι παράγοντες όπως η επιβράδυνση της Κίνας και η νευρικότητα της Fed εγείρουν ζήτημα για την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία.

Ως προς τον πυρήνα των εργασιών του συνεδρίου, τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί αναμφισβήτητα παράγοντα – κλειδί για τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας.

forum1

Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Το ασφαλιστικό θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τη συμφωνία για την αξιολόγηση, η οποία αναμένεται έως το τέλος Απριλίου, όπου και θα «περάσει» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία που παρέθεσε στο πλαίσιο του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ του Economist στο Βερολίνο ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού της Ελλάδας Γεώργιος Σταθάκης.

Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε ότι, όπως έχει σχεδιαστεί, η παρέμβαση στο ασφαλιστικό «έχει πολύ καλή ισορροπία, καθώς προστατεύει τη μεγάλη πλειοψηφία των υφιστάμενων συντάξεων και αυξάνει τις εισφορές με δίκαιο τρόπο».

Ο κ. Σταθάκης προέβλεψε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο τέλος του 2016. Αναφορικά με το χρέος, το χαρακτήρισε βιώσιμο έως το 2022, προσθέτοντας όμως ότι χρειάζεται να ανοίξουν οι συζητήσεις για την περίοδο που θα ακολουθήσει. «Η βασική ιδέα είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσιονομικών και άλλων μεγάλων μεταρρυθμίσεων και να επιτραπεί χώρος για το άλλο μέρος της συμφωνίας, που σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2022, μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, αλλά μία μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους μετά από το 2022 απαιτεί έναν νέο κύκλο συζητήσεων, που επίσης περιλαμβάνεται στην άμεση ατζέντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς την εξέλιξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ότι 9 ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο και ολοκληρώνονται μέσα στο 2016, ενώ άλλες 2 προχωρούν. «Η αρχική ιδέα των 50 δις από ιδιωτικοποιήσεις, στην αρχή της κρίσης, δεν ήταν ρεαλιστική», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας προς την κατεύθυνση μακροπρόθεσμων επενδύσεων «αντί για την προσέλκυση βραχυπρόθεσμων επενδύσεων που αποδίδουν προσωρινά υψηλά κέρδη, αλλά μακροπρόθεσμα υπονομεύουν την παραγωγική βάση της εθνικής οικονομίας».

Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής, την οποία -όπως είπε- προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, επισήμανε τρεις άξονες: νέος αναπτυξιακός νόμος – αναπτυξιακό ταμείο – λειτουργικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο κ. Σταθάκης μίλησε για την ανάγκη ενός νέου επενδυτικού σοκ στην Ελλάδα, μέσα από τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι κατασκευές, η αγροδιατροφική βιομηχανία, οι υπηρεσίες υγείας, οι τηλεποικοινωνίες, η χημική βιομηχανία, τα logistics και η φαρμακευτική βιομηχανία.

«Η Eλλάδα θα παραμείνει περιοχή πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας με ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο», διεμήνυσε ο κ. Σταθάκης από το Βερολίνο.

Ulrich Grillo, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI)

«Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά», διαπίστωσε από το βήμα του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Ulrich Grillo, ο οποίος παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις σωστές προϋποθέσεις για την οικονομία: «αξιόπιστο δημοσιονομικό και νομικό σύστημα, αποτελεσματική διοίκηση και θετικές συνθήκες χρηματοδότησης».

Ο κ. Grillo εντόπισε δυναμική για τις διμερείς σχέσεις στον τουρισμό, την ενέργεια, τον φαρμακευτικό τομέα και το ICT, αφού παρατήρησε ότι η εξέλιξη των διμερών οικονομικών δραστηριοτήτων «δεν είναι τόσο θετική»: 165 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (στοιχεία του 2013), 30% λιγότερες από το 2010.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι περισσότερες εισαγωγές της Ελλάδας προέρχονται από τη Γερμανία, που είναι ο δεύτερος προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές. Ευρύτερα, υπογράμμισε πως επενδύσεις μπορούν να υλοποιηθούν «μόνο όταν οι επενδυτές έχουν εμπιστοσύνη».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει όλες οι χώρες να δουλέψουν μαζί» και πως «το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση».

Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ

Στην Ελλάδα συναντά κανείς έναν ιδιαίτερα υψηλό βαθμό οικονομικής προσαρμογής, τον υψηλότερο στην Ευρώπη μετά την Ιρλανδία, αλλά και αδύναμους θεσμούς που την κρατούν χαμηλά σε κατατάξεις που σχετίζονται με τους δείκτες διαφάνειας, αγορών προϊόντων και ανταγωνιστικότητας, συμπέρανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, παραθέτοντας ομιλία κατά το Ελληνο-Γερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ του Economist στο Βερολίνο σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Ο ίδιος στάθηκε επίσης στην παράμετρο της «υπερφορολόγησης», τονίζοντας ότι στην Ελλάδα το 3% των νοικοκυριών καταβάλλει το 42% των φόρων.

Aναφερόμενος στις παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας, μίλησε για πελατειακό και λαϊκιστικό πολιτικό σύστημα, τελικά τοξικό σε όλα τα κοινωνικά πεδία.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι, κόντρα στις αντιξοότητες, υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, εκτίμησε πως αν είχε υλοποιηθεί εγκαίρως, ο στόχος της άντλησης 50 δις θα ήταν εφικτός. Τώρα όμως, σημείωσε, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι πολύ φτηνά.

«Ανθεκτικότητα απέναντι στις αντιξοότητες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας, αναφερόμενος στην κατάσταση της επιχειρηματικής τάξης στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, επικαλέστηκε αναφορά του CEO της Fairfax, Prem Watsa: «Αυτό που ανακαλύψαμε τα προηγούμενα 3-4 χρόνια είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ ικανοί managers. Μπορώ να σας πω ότι το management και οι άνθρωποι της εταιρείας κινούνται σε εξαιρετικά επίπεδα. Είναι ανάμεσα στους καλύτερους του οργανισμού μας, σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2014 οι εξαγωγές στην Ελλάδα ανήλθαν στο 15,3% του ΑΕΠ, έναντι 38,6% του ΑΕΠ στη Γερμανία.

Γρηγόρης Στεργιούλης, διευθύνων σύμβουλος, Ελληνικά Πετρέλαια

Ο βασικός στόχος του ομίλου και η βασική υποχρέωση απέναντι στους μετόχους είναι η διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικής παρουσίας της εταιρείας ανάμεσα στο 25% των πιο ανταγωνιστικών διυλιστηρίων, υπογράμμισε στην ομιλία του στο πλαίσιο του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Βερολίνο ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης.

Όπως είπε, στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός των Ελληνικών Πετρελαίων περιλαμβάνει ενέργειες για τη βελτίωση της ενεργειακής επάρκειας, την ενσωμάτωση καινοτομίας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σε επίπεδο δεξιοτήτων και εξειδίκευσης.

Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε μη ευνοϊκή ανταγωνιστική θέση, «λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, των capital controls και της φήμης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Όπως είπε, αυτό προκαλεί μία άνιση ταμειακή ροή κι ένα μη ανταγωνιστικό κόστος κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού, ο Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων υιοθετεί τις ευρωπαϊκές θέσεις για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος, τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και τον επαναπροσανατολισμό απέναντι στα προϊόντα της νέας εποχής (RES, δίκτυα αερίου, ηλεκτρική ενέργεια). Την ίδια ώρα ενισχύεται η τοποθέτηση της εταιρείας στη βιομηχανία πετρελαίου, όπως ορίζεται από την ευρωπαϊκή στρατηγική, διευκρίνισε.

Η δραστηριότητα των Ελληνικών Πετρελαίων περιλαμβάνει διύλιση (75% επί του συνόλου), πετροχημικά (12,3%), μηχανολογικές υπηρεσίες, τοπικό και διεθνές εμπόριο, συμμετοχή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παροχή και διανομή φυσικού αερίου, καθώς και ανανεώσιμα. Ο όμιλος επιχειρεί σε 5 χώρες και το 60% των προϊόντων εξάγεται.

Brigitte Zypries, κοινοβουλευτική υφυπ. του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Έρευνας της Γερμανίας

Η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί πολλές και μεγάλες προκλήσεις ως προς την οικονομική της κατάσταση, υπογράμμισε από το βήμα του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Βερολίνο η κοινοβουλευτική υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Έρευνας της Γερμανίας Brigitte Zypries, η οποία μίλησε για την ανάγκη η χώρα να επιτύχει μια πιο ανταγωνιστική θέση. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε έμφαση στη διασφάλιση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος και μιας αποτελεσματικότερης δημόσιας διοίκησης.

«Η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα -25% στο σύνολο και 50% στους νέους- γι’ αυτό και τόσοι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα», παρατήρησε η κ. Ζypries, μιλώντας για την ανάγκη μεγαλύτερης διείσδυσης του ελληνικού συστήματος στον τομέα των startups.

«Κάθε τεχνικό πανεπιστήμιο στη Γερμανία διαθέτει έναν accelerator για startups», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενθαρρύνοντας την Ελλάδα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η ίδια επισήμανε ως κρίσιμη παράμετρο την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τη δημιουργία υποδομών, σημειώνοντας ότι χρειάζονται ενδυναμωμένοι επιχειρηματίες που θα επενδύσουν.

«Βοηθούμε την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», διεμήνυσε η κ. Zypries, προσθέτοντας συν τοις άλλοις ότι «οι γερμανικές εταιρείες παραμένουν οι σημαντικότεροι επενδυτές στην Ελλάδα», με όγκο εμπορικών συναλλαγών ύψους 6,5 δις το 2015.

Alvaro Pereira, διευθυντής μελετών χωρών μελών του οικονομικού τμήματος του ΟΟΣΑ

Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αρχίζουν να αποδίδουν, ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την ώθηση της ανάπτυξης, σημείωσε από το βήμα του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Βερολίνο ο διευθυντής μελετών χωρών μελών του Οικονομικού Τμήματος του ΟΟΣΑ Alvaro Pereira.

Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν υπάρξει ουσιαστικές, ωστόσο, συνολικά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει υπάρξει αδύναμη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Pereira, η Ελλάδα ήταν πιο αδύναμη στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων απ’ ό,τι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ειδικότερα, σε επίπεδο prior actions εφαρμόστηκε περίπου το 60%. Περίπου το 10% εφαρμόστηκε μερικώς ή με καθυστέρηση και το 30% δεν εφαρμόστηκε καθόλου.

«Οι αγορές προϊόντων παραμένουν περιοριστικές», τόνισε ο κ. Pereira.

Οι προτεραιότητες για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Pereira, κινούνται σε τρεις κεντρικούς άξονες: δημοσιονομική βιωσιμότητα – διασφάλιση πιστώσεων – μεταρρυθμίσεις ανταγωνιστικότητας.

«Δώστε ευκαιρίες για επενδύσεις», διεμήνυσε, απευθυνόμενος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, εντόπισε θετικές προοπτικές μέσα από δυνητικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Δημήτρης Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ, άνω των 100 δις ευρώ έως το 2022, διεμήνυσε από το βήμα του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Βερολίνο ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος αναφέρθηκε σε πρακτικές που κινούνται προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις ακόλουθες παραμέτρους ως εξής:

–  Αδειοδότηση σε 6-8 μήνες

–  Προσέλκυση διεθνών εταιρειών που δεν έχουν παρουσία στα Βαλκάνια ή την Τουρκία

–  Επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας λόγω του υφιστάμενου δικτύου  ιαματικών πηγών στην Ελλάδα

–  Χαμηλές τιμές για την αγορά εγκαταλελειμένων εγκαταστάσεων στις βιομηχανικές ζώνες της χώρας

Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο ιδρύθηκε το 2011, με μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατ. και μοναδικό σκοπό την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα», μεταξύ άλλων, παρουσίασε ως εξής τα ακόλουθα στοιχεία:

–  Στρατηγική θέση της χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων

–  Ισχυροί επιχειρηματικοί και πολιτισμικοί δεσμοί με όλες τις χώρες της περιοχής

–  Φυσικό σημείο εισόδου στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη για παγκόσμιο εμπόριο από την Ανατολή

–  Τα τελευταία 4 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση του ΟΟΣΑ ως προς την εφαρμογή μεταρρύθμισεων και ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις απελευθέρωσης αγορών προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκονται σε εξέλιξη

–  Εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο με συγκεκριμένη τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάδειξης της Ελλάδας ως κέντρου logisticts, επισημαίνοντας ότι η HP θα διανέμει πιο γρήγορα τα προϊόντα της μέσω θαλάσσης (Cosco) και σιδηροδρόμου (ΤΡΑΙΝΟΣΕ). «Η Huawei έχει αρχίσει να επιχειρεί στον σταθμό του Πειραιά προκειμένου να μεταφέρει προϊόντα στην Ευρώπη» και η ΖΤΕ υπέγραψε συμφωνία χρήσης του σταθμού κοντέινερ του Πειραιά για 35 χρόνια ως κόμβο logistics για τη μεταφορά των προϊόντων σε 12 βασικές ευρωπαϊκές αγορές, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μάρδας.

Volker Treier, αν. γεν. δντής Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK)

«Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση από το 2012, καθώς βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα και ισχυροποιήθηκε ο μηχανισμός σταθερότητας, ωστόσο, στην Ελλάδα δεν βλέπουμε ακόμη θετικά αποτελέσματα», παρατήρησε από το βήμα  του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Βερολίνο ο αναπλ. Γενικός διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) Volker Treier.

«Δυστυχώς δεν βλέπουμε ακόμη τις συνθήκες για ένα επενδυτικό σοκ στην Ελλάδα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι μόνο το 1/3 των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα επέκτεινε την τοποθέτησή του.

«Η αδύναμη ζήτηση προκαλεί πονοκεφάλους στις γερμανικές εταιρείες και δυστυχώς τα capital controls συρρίκνωσαν τη δραστηριότητα», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

«Πρέπει να μπει στο επίκεντρο η πραγματική οικονομία», διεμήνυσε ο κ. Treier, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς ανθρώπους και επιχειρηματίες.

«Είναι ώρα να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας», πρόθεσε, τασσόμενος υπέρ της υποστήριξης της καινοτομίας μέσω της δημιουργίας αντίστοιχων οικοσυστημάτων.

Μιχάλης Μαΐλλης, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έναντι της αύξησης των φόρων προέταξε από το βήμα του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Βερολίνο ο πρόεδρος του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, υπογραμμίζοντας ότι «ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται» στην Ελλάδα.

Κάθε μέρα 100 επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία -στο 25%- είναι η υψηλότερη στην ΕΕ και το brain drain πλήττει την παραγωγική βάση της χώρας την ώρα που η πραγματική οικονομία υποφέρει, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαΐλλης, περιγράφοντας τις προκλήσεις με τις οποίες παραμένει αντιμέτωπη η Ελλάδα.

Ο ίδιος διαπίστωσε καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που σε συνδυασμό με τα capital controls στο τραπεζικό σύστημα δημιουργεί ένα αντίξοο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαΐλλης άσκησε κριτική στην επιλογή της διαρκούς επιβολής φόρων, φέρνοντας αντίθετα παραδείγματα γειτονικών και ανταγωνιστικών χωρών της Ελλάδας, όπως η Βουλγαρία, οι οποίες εφαρμόζουν χαμηλούς συντελεστές ωθώντας την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας τους. «Κανείς δεν μιλά για μείωση των κρατικών δαπανών», παρατήρησε.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι που θα κάνουν τη χώρα πιο ελκυστική σε επενδύσεις, τόνισε ο κ. Μαΐλλης, μιλώντας για την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως είπε ο κ. Μαΐλλης, για να εξέλθει από την κρίση, η Ελλάδα θα χρειαστεί επενδύσεις ύψους 100 δις έως το 2022 και οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να έρθουν από το εξωτερικό.

Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχει ωθήσει την εμπιστοσύνη, αλλά χρειάζεται να συνοδευτεί από την επιστροφή των καταθέσεων προκειμένου να ενεργοποιήσει θετική πιστωτική επέκταση», εκτίμησε σε ομιλία της στο Ελληνο-Γερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Βερολίνο η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.

«Τα τελευταία 6 χρόνια οι τραπεζικές πιστώσεις στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) έχουν μειωθεί κατά 49 δις (-19,5%) και οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 114 δις (-48%)», υπογράμμισε η κ. Κατσέλη, η οποία στάθηκε στην ανάγκη ανάκτησης της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη χώρα.

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς είναι η πρώτη προϋπόθεση – κλειδί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη μείωση της αβεβαιότητας», σημείωσε.

Η κ. Κατσέλη επισήμανε επίσης τη σημασία μας αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ανάπτυξη νέων καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων και τη βελτίωση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα.

Nicholas Jennett, επικεφαλής του investment team για την Ελλάδα της Eυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

«Η χρηματοδότηση αποτελεί το οξυγόνο της υλοποίησης επενδυτικών πλάνων των επιχειρήσεων, ιδιωτικών και δημόσιων», τόνισε στο πλαίσιο του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Βερολίνο ο επικεφαλής του investment team για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Nicholas Jennett, σημειώνοντας ότι η EIB είναι προετοιμασμένη να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρώπη.

«Στηρίζουμε επιχειρήσεις σε όλα τα μεγέθη και τα στάδια ανάπτυξης», διεμήνυσε ο κ. Jennett, περιγράφοντας τα βασικά εργαλεία -έμμεσης και άμεσης χρηματοδότησης- της Τράπεζας.

Αναφέρθηκε επίσης στο επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ (21 δις με ικανότητα ανάληψης υψηλού ρίσκου / 16 δις εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ + 5 δις από τον προϋπολογισμό της EIB).

 

Hubert Cottogni, αν. διευθυντής και επικεφαλής Περιφερειακής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ)

Εργαλεία με τα οποία ο χρηματοπιστωτικός τομέας «μπορεί να αποτελέσει σωσίβιο για την επιχειρηματικότητα» περιέγραψε χαρακτηριστικά ο αναπλ. Διευθυντής και επικεφαλής περιφερειακής επιχειρηματικής ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Hubert Cottogni από το βήμα του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού  Φόρουμ του Economist στο Βερολίνο και σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο SME Initiative, που αφορά την παροχή εγγυήσεων σε τράπεζες για τη χορήγηση νέων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα «τρέχουν» από κοινού η Κομισιόν και το EIB Group, αξιοποιώντας επίσης πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων (ESIF).

Μέσα από το SME Initiative ή και τους πόρους του EIB Group είναι επίσης δυνατή η παροχή ρευστότητας μέσω των SME Loans’ Portfolios Securitisations, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Ο κ. Cottogni μίλησε παράλληλα για εξειδικευμένα ταμεία με στόχο την προώθηση επενδύσεων equity -που βρίσκονται είτε σε αρχικό, είτε σε προχωρημένο στάδιο- όπως και για προγράμματα στήριξης παρόχων στον τομέα του microfinance.

«Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν σημαίνει ότι φτάνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Cottogni, μιλώντας για την ανάγκη ανάπτυξης λύσεων και εργαλείων που θα συνδράμουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Benno Bunse, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας (GTAI)

Την εκτίμηση ότι η παραγωγή στην Ελλάδα θα πρέπει να μετατοπιστεί σε τομείς καινοτομίας και τεχνολογικής έντασης εξέφρασε από το βήμα του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Βερολίνο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας (GTAI) Benno Bunse, σημειώνοντας ότι οι υφιστάμενες ελληνικές εξαγωγές περιορίζονται σε τομείς όπως τα τρόφιμα ή τα χημικά.

«Θα πρέπει να επεκταθούν οι ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Bunse, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία ανάμεσα σε ερευνητικούς και βιομηχανικούς τομείς.

Τόνισε δε τη σημασία της παροχής πληροφόρησης προς τις γερμανικές εταιρείες για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

«Έχουμε πολύ χαμηλή ζήτηση από την Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια», παρατήρησε ο κ. Bunse, τονίζοντας ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 41η σε επίπεδο άμεσων ξένων επενδύσεων στη Γερμανία.
Βελισσάριος Δότσης, διευθύνων σύμβουλος, Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece)

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να μετατρέψει την οικονομία της από ένα κλειστό σε ένα ανοιχτό σύστημα, το οποίο θα υποδεχτεί ξένες άμεσες επενδύσεις», διεμήνυσε από το Βερολίνο στο πλαίσιο του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Βελισσάριος Δότσης, o οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι θετικές» και «η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα συνδυάζει συγχρόνως τα πλεονεκτήματα μιας ανεπτυγμένης οικονομίας και τις ευκαιρίες μιας αναδυόμενης οικονομίας η οποία ανοίγει την αγορά της. Στάθηκε δε στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα να στρέψει το ενδιαφέρον της στο χαρτοφυλάκιο ιδιωτικών έργων που προσφέρει η Ελλάδα.

Εντόπισε εξάλλου δυναμική σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αγροδιατροφική παραγωγή, η ενέργεια, τα logististcs και το ICT.

Γιώργος Τζιάλλας, γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης της Ελλάδας

Το 2016 αναμένεται να συνεχιστεί η δυναμική του 2015, μιας χρονιάς που έσπασε τα ρεκόρ, δήλωσε για τον ελληνικό τουρισμό από το βήμα του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Βερολίνο ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης της Ελλάδας Γιώργος Τζιάλλας. Όπως είπε, το 2015, οι διεθνείς αφίξεις ξεπέρασαν τα 23,6 εκατ. (26 εκατ. περιλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιέρας) και τα τουριστικά έσοδα έφτασαν τα 14,2 δις.

«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν μια αύξηση περίπου 7% και 6%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα μεγέθη είναι υψηλότερα από τον μέσο όρο του διεθνούς τουρισμού», σημείωσε ο κ. Τζιάλλας, ο οποίος μίλησε για μια πολιτική η οποία στοχεύει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, την αναβάθμιση του θεματικού τουρισμού, την ανάπτυξη νέων ελληνικών προορισμών, την προσφορά εγκαταστάσεων και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

«Ο ελληνικός τουρισμός έχει γίνει ακόμη πιο εξωστρεφής στη διαδικασία ανοίγματος νέων αγορών και εισαγωγής απευθείας πτήσεων», σημείωσε, διαμηνύοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αναβαθμίζει το κανονιστικό και επενδυτικό πλαίσιο προς αυτήν την κατεύθυνση. «Επιταχύνουμε την αδειοδοτική διαδικασία για ειδικές τουριστικές υποδομές, περιλαμβάνοντας συνεδριακά κέντρα, εγκαταστάσεις για σκι, ορεινές υποδομές, αγροτουριστικές επιχειρήσεις και υποδομές ιαματικού τουρισμού, συμπλήρωσε.

Τον Φεβρουάριο εισηγάγαμε ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων για την αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών, με συνολικό προϋπολογισμό 70 εκατ. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιδοτηθούν έως κατά 50% σε επενδυτικά πλάνα από 15.000 έως 150.000 ευρώ.

Matthias Zieschang, CFO, Fraport AG

Η επένδυση στα 14 αεροδρόμια θα δράσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, ένα εξαιρετικό προϊόν, το οποίο απαιτεί υποδομές, δήλωσε κατά την ομιλία του στο Ελληνο-Γερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Βερολίνο ο CFO της Fraport AG, Matthias Zieschang.

«Στο τέλος της ημέρας υπογράψαμε τελικά συμβόλαιο και αυτό ήταν μεγάλη επιτυχία…», ανέφερε χαρακτηριστικά σε θετικό τόνο, ερωτηθείς πώς αξιολογεί την εμπειρία του από τη συνεργασία με το ελληνικό κράτος.

Διευκρίνισε πάντως ότι ο ίδιος θα ενθάρρυνε έναν ξένο επενδυτή να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα.


Βασίλης Γούναρης
, διευθύνων σύμβουλος, BASF Hellas

«Θεωρούμε ότι η γεωργία είναι η μεγαλύτερη δουλειά στον κόσμο», διεμήνυσε από το βήμα του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Βερολίνο ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Hellas Βασίλης Γούναρης, αναφερόμενος στη δυναμική του κλάδου. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια «πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την αγορά της Γερμανίας σημαντική για τα ελληνικά προϊόντα και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες της BASF για τη διοργάνωση μιας σειράς φόρουμ αγροτικής εξωστρέφειας.

Ο κ. Γούναρης έδωσε έμφαση στην ανάγκη οικοδόμησης ενός ισχυρού brand για τα ελληνικά προϊόντα. 

Hermann Falk, γενικός διευθυντής, German Renewable Energy Federation

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στα ανανεώσιμα έχουν προσπεράσει τις επενδύσεις στα ορυκτά, ανέφερε στην ομιλία του στο πλαίσιο του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Βερολίνο ο γενικός διευθυντής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  Hermann Falk, υπογραμμίζοντας τη δυναμική του κλάδου. O ίδιος έκανε λόγο για ιδιαίτερα ισχυρές επιχειρηματικές επιδόσεις στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής και ευρύτερα στους τομείς που σχετίζονται με προϊόντα και υπηρεσίες περιβαλλοντικής προστασίας.


Thomas Rachel, κοινοβουλευτικός υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας

Στη σημασία της έρευνας και εκπαίδευσης για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μιας εθνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο κατά την ομιλία του στο Ελληνο-Γερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Βερολίνο o κοινοβουλευτικός υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας Thomas Rachel, ο οποίος περιέγραψε την αντίστοιχη ελληνογερμανική συνεργασία, με στόχο «να δώσουμε ένα μέλλον στην ελληνική νέα γενιά».

Ο κ. Rachel υπερασπίστηκε ένα εκπαιδευτικό μοντέλο βασισμένο στην επιχειρηματικότητα και τις τεχνικές σχολές. «Τα ευρωπαϊκά κονδύλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ καλά στην έρευνα διότι έχουν έτσι μακροπρόθεσμο αντίκτυπο», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ως ιδανικούς τομείς όπως η ενέργεια ή οι νανοτεχνολογίες.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι προωθείται η εισαγωγή ενός νέου ελληνογερμανικού ερευνητικού προγράμματος, διάρκειας 3 ετών, με 9 εκατ. από τον γερμανικό προϋπολογισμό και ένα αντίστοιχο ποσό από την πλευρά της Ελλάδας, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην ελληνογερμανική πρωτοβουλία δυαδικής τουριστικής εκπαίδευσης στο Ηράκλειο και την Αθήνα, υπό την επισήμανση ότι αναμένονται οι προθέσεις της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το μέλλον του προγράμματος. Σημείωσε δε πως είναι παράλληλα σε εξέλιξη δράσεις συνεργασίας ανάμεσα σε Έλληνες και Γερμανούς επιστήμονες.
Σωτήρης Συρμακέζης, γενικός διευθυντής, group chief digital officer, Eurobank

Η Ελλάδα διαθέτει νέους με πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μηχανικούς που βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους παγκοσμίως, αλλά την ίδια ώρα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα υψηλή ανεργία και σημαντικό brain drain, ανέφερε κατά την ομιλία του στο Ελληνο-Γερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Βερολίνο ο γενικός διευθυντής και group chief digital officer της Eurobank Σωτήρης Συρμακέζης, περιγράφοντας την τρέχουσα αντιφατική εικόνα που χαρακτηρίζει τη σημερινή νέα γενιά στη χώρα.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του νέου επιχειρηματία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η Eurobank, ο κ. Συρμακέζης υπογράμμισε ότι ο νέος επιχειρηματίας είναι ηλικίας 25-45 ετών, πριν από την ίδρυση της επιχείρησης είχε περισσότερα από 3 χρόνια προϋπηρεσία, είχε κάνει μέρος των σπουδών του στο εξωτερικό και δεν είχε δουλέψει ποτέ στον δημόσιο τομέα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Eurobank επιδιώκει να προάγει τον ρόλο της τράπεζας ως ενεργού μέλους του οικοσυστήματος startups στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα egg ως βασικό εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση.


Θεόδωρος Τρύφων
, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)

Ένα «απολύτως εφικτό» σενάριο, για την προοπτική της προστιθέμενης αξίας στην ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία, διατύπωσε από το βήμα του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι αν το 60% της ελληνικής αγοράς αποτελείτο από εγχώρια παραγωγή φαρμάκων σε προσιτό κόστος, θα συνεπαγόταν ένα αποτύπωμα στο ΑΕΠ της τάξης των 3,4-3,8 εκατ., 2-2.500 χιλιάδες επιπρόσθετες θέσεις εργασίας (13-15.000 στο σύνολο), αυξημένη παραγωγικότητα και τεχνογνωσία, καθώς και περιορισμό του κόστους των φαρμάκων.

Ο ίδιος μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάγκη ενός συνεκτικού πακέτου μέτρων για την ώθηση του R&D και την ανάσχεση του brain drain.

Στάθηκε δε στη σημασία ενός βιώσιμου συστήματος χρηματοδότησης, μιας απολύτως ηλεκτρονικής διοίκησης στον τομέα της υγείας και μιας σειράς πρωτοβουλιών για τη σύνδεση των ερευνητικών ινστιτούτων με τη βιομηχανία.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου προήδρευσε ο executive editor του περιοδικού The Economist Daniel Franklin, ενώ τον κύκλο συζητήσεων αναφορικά με τον τουρισμό, τις υποδομές και τη γεωργία συντόνισε ο γενικός διευθυντής της Ναυτεμπορικής Γιάννης Περλεπές. Τον συντονισμό της συζήτησης αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανέλαβε ο Αντώνης Μεταξάς, διαχειριστής εταίρος της Μεταξάς & Συνεργάτες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: