Η Μαρία Νεγρεπόντη μιλάει για το ‘21 και τις εκδηλώσεις…
“Επίθεση” στην επιτροπή “Ελλάδα 2021” για “τραγική παραχάραξη της ιστορίας μας”
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. Παπαδιονυσίου |> Η καθηγήτρια Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη*, εκτός από τις επιστημονικές της περγαμηνές, έχει να δείξει και μία θαυμαστή πορεία για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, αντιστεκόμενη σε κάθε εθνομηδενιστική “επίθεση”. Η καθ. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώτη γυναίκα πρύτανης στην Ελλάδα – ιδρύτρια και πρόεδρος της επιτροπής “Τιμή στο 21”, παραχώρησε ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον δημοσιογράφο (Αχελώος TV) και συνεργάτη τού Τ/Π, Αχιλλέα Παπαδιονυσίου, σχετικά με τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Μία συνέντευξη-“ποταμός”, που ίσως δημιουργήσει αντιδράσεις…
Προ καιρού πραγματοποιήθηκε ένα συνέδριο από την επιτροπή “Τιμή στο 21” και όπως δηλώνει η καθ. Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη «το συνέδριο, είχε εξαιρετικούς ομιλητές και ως θέμα το κατεξοχήν ελληνικό πρόβλημα, που άρχισε από την Επανάσταση του 1821 και διατηρήθηκε σε όλα τα 200 χρόνια από τότε». Και συμπληρώνει:
«Το θέμα ήταν η εξάρτηση. Εξετάσαμε από πολλές πλευρές τα αίτια και τις μορφές αυτής της εξάρτησης, αλλά και τις προϋποθέσεις απόκτησης κάποιου βαθμού εθνικής ανεξαρτησίας, ώστε να επιβιώσει το έθνος μας. Να προσθέσω, ακόμη, ότι το βιβλιαράκι που εκδώσαμε με τίτλο “Τιμή στο 21-Με σεβασμό στην Ιστορία”, τα έσοδα από την πώληση του οποίου είναι τα μοναδικά μας έσοδα, δρέπει πολύ καλά σχόλια εντός και εκτός της Ελλάδας».
- Κυρία Νεγρεπόντη, τι άλλες δραστηριότητες έχουν γίνει ή προγραμματίζονται;.
Έχουμε πολλές δραστηριότητες, όπως συνεντεύξεις, αρθρογραφία, μόνιμη εκπομπή μιας ώρας την εβδομάδα στο GRDiscovery.com, καθώς και συνεχή προγραμματισμό διαδικτυακών ημερίδων και συνεδρίων με ιστορικά ή άλλα επίκαιρα θέματα, που όμως συνδέονται με το πνεύμα και τους προβληματισμούς του 1821. Έχουμε αποφασίσει, λόγω του ιού, λόγω του ότι δεν έχουμε από πουθενά χρηματοδότηση, αλλά πάνω από όλα επειδή η κατάσταση στη χώρα μας δεν προσφέρεται για χορούς και πανηγύρια, να μην επικεντρωθούμε σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.
- Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε στην ελληνική κοινωνία, σχετικά με τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών;
Το κυρίαρχο μήνυμα, που πιστεύουμε ότι πρέπει να επικρατήσει και να εντατικοποιηθεί είναι η περιφρούρηση της εθνικής μας συνείδησης, της εθνικής ταυτότητας, που εξασθενεί επικίνδυνα εξαιτίας της εξάπλωσης του εθνομηδενισμού.
- Πείτε μας και για την πρωτοβουλία σας, που είναι πολύ ενδιαφέρουσα, να ζητήσει η Ελλάδα παραγραφή του χρέους, μετά τα αποκαλυπτικά απομνημονεύματα του Μπάρακ Ομπάμα και του Προκόπη Παυλόπουλου.
Αυτή η πρωτοβουλία ανήκει στον γενικότερο αγώνα απόκτησης κάποιου έστω και χαμηλού βαθμού εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Που, όμως, αυτή αποκλείεται και η πατρίδα μας οδεύει προς εθνική ανυπαρξία. Γι αυτό, πιστεύω ότι θα πρέπει να ιδωθεί ως σημαντική ευκαιρία η επίσημη ομολογία του Ομπάμα, σχετικά με την απόφαση της ΕΕ, να θυσιάσει την Ελλάδα, για να σωθούν οι γερμανογαλλικές τράπεζες. Με την ξεκάθαρη αυτή ομολογία από επίσημα χείλη έρχεται στο φως ένα διαρκές ειδεχθές έγκλημα εναντίον ενός έθνους και ενός ολόκληρου λαού. Οι όροι των μνημονίων είναι τόσο προσβλητικοί, και καθηλώνουν την Ελλάδα σε τέτοια απόλυτη εξάρτηση, για απροσδιόριστο χρόνο από σήμερα, ώστε επιβάλλεται να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, για να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται, και να πασκίσουμε να βγούμε από αυτό το βούρκο. Να προστεθεί, σχετικά, ότι η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή για την απαίτηση διαγραφής του χρέους μας, δεδομένου ότι εξαιτίας των τεραστίων χρεών που δημιούργησε η πανδημία, σε παγκόσμιο και σε εθνικό επίπεδο, η νομισματική και δημοσιονομική πειθαρχία είναι πλέον ανύπαρκτες. Μέχρι που δήλωσε πρόσφατα και η επικεφαλής του ΔΝΤ ότι: «χρέος και ελλείμματα δεν αποτελούν πρόβλημα».
- Πώς καλύπτετε τα έξοδά σας στην “Τιμή στο 21”; Έχετε κάποιες χορηγίες;.
Όχι βέβαια, δεν έχουμε την τύχη να έχουμε χορηγίες, οι οποίες απορροφούνται πλήρως από την “Ελλάδα 21”. Αντιθέτως, εμείς, στην “Τιμή στο 21” προσπαθούμε να έχουμε περιορισμένα έξοδα, όπως άλλωστε απαιτούν οι χαλεποί καιροί, και τα καλύπτουμε με τα επίσης περιορισμένα μας έσοδα. Ευτυχώς, είχα, από την αρχή, τη σκέψη συγγραφής αυτού του βιβλίου μας “Τιμή στο 21”», του οποίου οι πωλήσεις, αλλά και κάποιες προσωπικές μας χορηγίες, προς το παρόν μας αρκούν.
- Πώς νομίζετε ότι εισπράττει η κοινωνία τις θέσεις και δραστηριότητες της “Τιμή στο 21”;
Η “Τιμή στο 21” άρχισε με δική μου πρωτοβουλία από το μηδέν, και τώρα αριθμεί 37.000 υποστηρικτές, ενώ προστίθενται 150-200 την ημέρα. Πολυάριθμα περιφερειακά ΜΜΕ μας καλούν για ομιλίες συνεντεύξεις, και πλήθος πατριωτικών εντύπων δημοσιεύουν απόψεις μας και προβάλλουν τις θέσεις μας, ενώ ταυτόχρονα ασκούν κριτική στην επίσημη Επιτροπή Ελλάδα 21, για τις ανθελληνικές επιλογές της.
- Και τώρα να ρωτήσω τι σας χωρίζει από την επίσημη επιτροπή εορτασμού της επετείου μας;
Μα, θέλει ερώτημα; Με την επίσημη επιτροπή εορτασμού “Ελλάδα 21” μας χωρίζει η τραυματική διαπίστωση της παραχάραξης της ιστορίας μας στους κόλπους της από προσκεκλημένα μέλη που θα συνεορτάσουν με όλους εμάς τους Έλληνες, μια επέτειο που λοιδορούν. Τα μέλη αυτά αρνούνται την ύπαρξη της Επανάστασης, αρνούνται τη σκλαβιά των 400 ετών, και αρνούνται τη συνέχειά μας από τους αρχαίους μας προγόνους. Κατ’ αυτούς, ελληνικό έθνος και κράτος έχει βίο μόνον 200 ετών. Και φυσικά, αρνούνται και την ύπαρξη και το ρόλο του Βυζαντίου. Εμείς, έχουμε την εύλογη απορία, για το τι ακριβώς θα εορτάσει αυτή η Επιτροπή Ελλάδα 21, αφού μέλη της αρνούνται όλα τα δεδομένα του εορτασμού. Και φυσικά είμαστε πανικόβλητοι για τις συνέπειες αυτού του εορτασμού, καθώς είναι σίγουρο ότι αυτά τα αυγά του φιδιού θα μεταφερθούν στα σχολικά βιβλία.
- Μα πώς είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτά από τους Έλληνες όλα αυτά που μας λέτε και που αποτελούν τραγική παραχάραξη της ιστορίας μας;
Οι Έλληνες δεν νομίζω να ανέχονται όλο αυτό το συρφετό του εθνομηδενισμού, και η απόδειξη είναι ότι περιβάλλουν την “Τιμή στο 21” με σεβασμό και αποδοχή. Ωστόσο, έχει τώρα προστεθεί και η πανδημία στα χρόνια και ακανθώδη προβλήματα του μέσου Έλληνα, που εμφανίζεται ζαλισμένος, αμήχανος αλλά και τρομοκρατημένος για το τι τον περιμένει ακόμη. Είναι, συνεπώς, κατάλληλη η στιγμή για τους εθνομηδενιστές να επικρατήσουν.
- Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες αντιδράσεις εναντίον αυτής της παραχάραξης της ιστορίας μας, εκτός από τη δική σας Επιτροπή, αλλά διερωτώμαι τι μπορεί να επιδιώκεται μέσα από αυτές τις διόλου ευχάριστες εξελίξεις;
Ασφαλώς και υπάρχουν πολλές και έντονες αντιδράσεις εναντίον αυτών των ακραίων ανθελληνικών απόψεων, που έχουν βρει καταφύγιο στην επίσημη Επιτροπή εορτασμού της επετείου μας, “Ελλάδα 21”. Αν μπει κάποιος στο διαδίκτυο θα δει πληθώρα αντιδράσεων, εναντίον αυτών των ολέθριων, για την επιβίωση του Έθνους μας, απόψεων.
- Και τι θα είναι οι επιπτώσεις;
Αν αυτός ο εθνομηδενισμός επικρατήσει, και οι πατριώτες, που φυσικά αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στον τόπο μας, δεν κατορθώσουν να τον πατάξουν, τότε οι απόγονοί μας σε ελάχιστα χρόνια από σήμερα, δεν θα γνωρίζουν από πού έρχονται και που πηγαίνουν. Θα είναι μανιτάρια που φυτρώνουν μετά τη βροχή.
- Και τι θά έπρεπε να γίνει κατά την κρίση σας;
Εμείς όλοι, 37.000, στην “Τιμή στο 21” αγωνιζόμαστε για να σταματήσουμε τη λαίλαπα. Πρέπει να γίνουμε πολλοί. Όλη η Ελλάδα, γιατί διαφορετικά θα χαθούμε.
- Πώς σας αντιμετωπίζει, εσάς, δηλαδή την “Τιμή στο 21”, η επίσημη επιτροπή εορτασμού της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου;
Απλώς, δεν μας αντιμετωπίζει. Συμπεριφέρεται ως εάν να αγνοεί την ύπαρξή μας. Αλλά και δε βλέπω τι άλλο θα μπορούσε να κάνει. Γιατί, αν αποφάσιζε να λάβει υπ’ όψιν της την ύπαρξή μας και τη δράση μας, θα ήταν υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τις θέσεις της. Και αυτό, φυσικά θα ήταν μη εφικτό. Γιατί ο εθνομηδενισμός προχωρεί στο σκοτάδι, και μεταμφιέζεται όταν βγαίνει στο φως.
(*) Η καθηγήτρια Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, είναι η πρώτη γυναίκα πρύτανης στην Ελλάδα και τις οφείλει πολλά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη, ιδρύτρια και πρόεδρος επιτροπής για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία Είναι συγγραφέας και έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Είναι πολυβραβευμένη με ύψιστη βράβευση αυτή του παρασήμου του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής για την επιστημονική της συνεργασία με τη Γαλλία.