Ελπίδες μετά τις παρεμβάσεις Ομπάμα και Λιού
Μετά τις “κάθετες” παρεμβάσεις του Μπάρακ Ομπάμα και του Τζακ Λιού, ενισχύονται οι ελπίδες για να εξευρεθεί κάποια λύση. Αυτή τη φορά ο Ηνωμένες Πολιτείες, βλέποντας ότι τα πράγματα έχουν φθάσει σε αδιέξοδο, προέβησαν σε δύο κινήσεις που κάθε άλλο παρά “ευχολόγια” μπορούν να χαρακτηριστούν…
Το τηλεφώνημα του Μπάρακ Ομπάμα στην Άνγκελα Μέρκελ και οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Τζακ Λιού, με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόϊμπλε, είχαν σαν αποτέλεσμα να βάζουν «νερό στο κρασί» τους, κάποιοι «σκληροί» και να αντιμετωπίζεται το ελληνικό ζήτημα, τουλάχιστον, ρεαλιστικά και υπεύθυνα.
Είναι να απορεί κανείς, πώς δεν υπήρξε καμμία αντίδραση από ευρωπαϊκής πλευράς για την αισχρή αντιμετώπιση κατά της Ελλάδας και περίμεναν την αντίδραση των ΗΠΑ, για να ακουστεί κάποια
“διαφορετική” φωνή, όπως οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς…
Ας δούμε το ρεπορτάζ…
Όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνομιλίες που είχαν χθες σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, συμφώνησαν ότι έχει “κρίσιμη σημασία” να καταβληθούν προσπάθειες για να υπάρξει επιστροφή σε έναν δρόμο ο οποίος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξή της εντός της Ευρωζώνης. Η ανακοίνωση προσθέτει επίσης ότι οι οικονομικές ομάδες των Ομπάμα – Μέρκελ παρακολουθούν την κατάσταση στην Ελλάδα και θα παραμείνουν σε στενή επαφή.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για μια “βιώσιμη λύση” για την Ελλάδα και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντός της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα δε, με χθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Τζακ Λιού, το Σάββατο είχε μιλήσει τηλεφωνικά με κορυφαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
ΌΠως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σ’ αυτές τις τηλεφωνικές επαφές, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι: “Είναι σημαντικό για όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας λύσης, περιλαμβανομένης μιας συζήτησης για ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, στο διάστημα έως το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου“.