Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ιδιαίτερες τιμές για τον “πράσινο Πατριάρχη”

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 05/10/2018

Εκδήλωση στο Μέγαρο από τη Βουλή και τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αναδειχθεί ως ο ενεργότερος θρησκευτικός ηγέτης στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, ο “Πράσινος Πατριάρχης”, όπως τον αποκαλούν τα Μέσα Ενημέρωσης διεθνώς». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, κατά την τελετή βράβευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη, που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση.

Η τελετή βράβευσης συνδιοργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, του οποίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακηρύχθηκε Ισόβιος Επίτιμος Πρόεδρος.

Όπως επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής, «τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με απειλητικούς κινδύνους σε βάρος του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, της βιοποικιλότητας και της μόλυνσης των φυσικών πόρων, ενώ το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών μεγαλώνει».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην προσέγγιση του Οικουμενικού Πατριάρχη για την προστασία του περιβάλλοντος που «αποτελεί την πιο σύγχρονη έκφανση της Ορθοδοξίας και αναδεικνύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε πρωτοπόρο παράγοντα της διεθνούς προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος». Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως «ο Παναγιότατος έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει τη συνάφεια των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών προβλημάτων και έχει τονίσει ότι για να διαφυλαχθεί το περιβάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά και να περιορίσουμε την απληστία μας».

Συμπλήρωσε πως, σύμφωνα με την προσέγγιση του Οικουμενικού Πατριάρχη, «η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι για την Ορθοδοξία απάντηση στην περιβαλλοντική κρίση, αλλά προκύπτει από τον σεβασμό στην κτίση και την απόρριψη του ατομοκεντρισμού και η οικολογική συνείδηση της εκκλησίας είναι εγγενές μέρος της ταυτότητάς της. Γι’ αυτό και η προστασία της φύσης πρέπει να ξεκινάει από τη διαπαιδαγώγηση των νέων γενεών και να διαχέεται σε όλα τα επίπεδα, από το τοπικό στο διεθνές».

Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι «σήμερα, σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα της διαφύλαξης του περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας, γίνονται διεθνώς βήματα προς τα πίσω, ενώ ταυτόχρονα όλοι αναγνωρίζουν την ισχυρή επικινδυνότητα για περαιτέρω επιδείνωση άμεσα της κατάστασης με τη δραματική επιβεβαίωση των δυσμενέστερων προβλέψεων που είχαν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου για τον 21ο αιώνα». Ο κ. Βούτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «απόσυρση από τις διεθνείς συνθήκες και δεσμεύσεις και στην υπονόμευση αυτών των διεθνών συνθηκών από μεγάλες χώρες, εξελίξεις που διαμορφώνουν ένα ενεργό πεδίο ισχυρών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων που φτάνει στον πυρήνα της αναγκαίας αμφισβήτησης των παραγωγικών μοντέλων και των κυρίαρχων οικονομικών συστημάτων στη σύγχρονη φάση της παγκοσμιοποίησης».

«Κάθε συμβολή σε αυτόν τον αγώνα και βέβαια η δική σας, είναι χρήσιμη για την παρούσα και ιδιαίτερα για τις μελλοντικές γενιές στον πλανήτη μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως η διπλή τιμή στο πρόσωπό του από τη Βουλή των Ελλήνων και τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών ανήκει στον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, τον οποίο υπηρετεί επί 27 συναπτά έτη. Ιδιαίτερα συγκινημένος, δήλωσε: «Υποσχόμαστε ότι θα μείνουμε αμετακίνητοι φρουροί όλων των ευλογιών και ευεργετημάτων του Θεού προς το γένος, πιστοί στο χρέος, αεικίνητοι και ευθαρσείς για την υπεράσπιση των δικαίων και τη διεκδίκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων μας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι «το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι ευρύτερα γνωστό για τις οικολογικές του πρωτοβουλίες και πρωτοστατεί στην οικολογική ευαισθητοποίηση αναδεικνύοντας εμπράκτως το οικολογικό δυναμικό του ευχαριστιακού και ασκητικού ήθους της Ορθοδοξίας».

«Η Οικολογική κρίση δεν γνωρίζει σύνορα, αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο όχι μόνο επηρεάζει τον σύγχρονο άνθρωπο και τα λοιπά έμβια όντα αλλά απειλεί και το μέλλον της ζωής στον πλανήτη γη» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τονίζοντας πως «είναι αδιανόητο να ενδιαφερόμαστε για τον Άνθρωπο και να καταστρέφουμε τον Οίκο του».

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μεταξοτυπία του Γιάννη Ψυχοπαίδη που αποτελεί ένα εικαστικό ταξίδι του ζωγράφου στο ποίημα του Παρμενίδη «Περί φύσεως» για το περιβάλλον. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Γιώργος Λεύκαρος, ανακήρυξε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Ισόβιο Επίτιμο Πρόεδρο και του απένειμε αναμνηστική πλακέτα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι πρώην Πρωθυπουργοί Παναγιώτης Πικραμμένος και Βασιλική Θάνου, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Φίλιππος Πετσάλνικος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Βύρων Πολύδωρας, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κωνσταντίνος Αθανασίου, καθώς και ο Επίσκοπος Θεσπιών ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: