Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι επιχειρήσεις “Σκλαβενίτης” και “Παπαστράτος” τιμήθηκαν στην κοπή της βασιλόπιτας του ΕΒΕΠ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 16/01/2018

Εκδήλωση-σταθμός

|> Σε κλίμα ενότητας και αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε, χθες στο μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), η κοινή εκδήλωση των παραγωγικών φορέων του Πειραιά, για τον ετήσιο Αγιασμό και την κοπή της βασιλόπιτας, την οποία ευλόγησε ο Αρχιμανδρίτης Νύφων Καπογιάννης.

Για πέμπτη, συνεχή χρονιά και έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, αποφασίστηκε η εκδήλωση του Επιμελητηρίου να είναι κοινή και με άλλους παραγωγικούς φορείς του Πειραιά, γεγονός που επιβεβαιώνει το πνεύμα σύμπνοιας και αλληλεγγύης από το οποίο εμφορείται ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης.

Εφέτος, οι παραγωγικοί φορείς του Πειραιά αποφάσισαν ομόφωνα να απονείμουν τιμητικές διακρίσεις στην εταιρεία “Σκλαβενίτης ΑΕ” και στην εταιρεία “Παπαστράτος ΑΒΕΕ”, αναγνωρίζοντας την εξέχουσα προσφορά τους, η μεν πρώτη στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, η δε δεύτερη στον κόσμο της βιομηχανίας και του επιχειρείν. Τιμητικές πλακέτες έλαβαν τα αδέλφια Γεράσιμος, Μαρία και Στέλιος Σκλαβενίτης, ενώ την εταιρεία “Παπαστράτος ΑΒΕΕ” εκπροσώπησε ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και δ/νων Σύμβουλος.

«Τα αδέρφια μου κι εγώ έχουμε μεγαλώσει στον Πειραιά, είναι η πατρίδα μας. Ό, τι κάνουμε αποτελεί χρέος μας προς την κοινωνία. Σεβόμαστε τους πελάτες, το προσωπικό και τους προμηθευτές μας. Έχουμε μεγάλη πίστη στην Ελλάδα την οποία μας την μετέδωσαν οι γονείς μας και με αυτή πορευόμαστε. Συγχαίρουμε το ΕΒΕΠ για το εξαιρετικό έργο του. Με συνεργασία, ομοψυχία και πίστη, στρώνουμε το δρόμο, ώστε να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα μας οι νέοι επιστήμονες», είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Σκλαβενίτη.

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς της εταιρείας με τον Πειραιά, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων: «Με διαχρονική αντοχή και συνεχή μεταμόρφωση αφήνουμε πίσω μας μέλλον εδώ και 86 χρόνια. Η νέα μας επένδυση προχωρά πολύ γρήγορα και από τον Φεβρουάριο θα παράγουμε εδώ, στην Ελλάδα, τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού Heets για το ΙQOS, δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και βάζοντας την Ελλάδα στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων της καινοτομίας. Θα συνεχίσουμε να μεταμορφωνόμαστε με τόλμη και ευελιξία, ώστε οι παρεμβάσεις μας στην οικονομία, την κοινωνία, το μέλλον της χώρας να παραμένουν επίκαιρες και ουσιαστικές. Εκ μέρους της οικογένειας της “Παπαστράτος” σας ευχαριστώ ειλικρινά για την σημερινή τιμή».

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του δ.σ. του ΕΒΕΠ, ο πρόεδρος και τα μέλη του, απένειμαν τον τίτλο του επίτιμου μέλους του Επιμελητηρίου στον επί μακρά σειρά ετών διατελέσαντα σύμβουλο και πρόεδρο του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου,  Κ. Γιαννίδη, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για την πλούσια προσφορά του στην επιχειρηματική κοινότητα και τον επιμελητηριακό θεσμό.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασ. Κορκίδης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του: «Με καθαρές ενδείξεις ανάκαμψης το 2017, οι προσδοκίες που διαμορφώνονται για το 2018 είναι καταρχάς θετικές. Η εμπειρία, εντούτοις, της περιόδου της κρίσης, μας έχει διδάξει και πάντοτε μας υποχρεώνει σε μία στάση προσεκτικής αναμονής, αφού το 2018 μπορεί να είναι έτος κλειδί, αλλά σίγουρα κρύβει κινδύνους και προκλήσεις. Tο 2018, η ελληνική επιχειρηματικότητα αναμένει την εξόφληση πέντε «μεταχρονολογημένων» επιταγών (α. θέσπιση απλοποιημένου και σταθερού φορολογικού συστήματος, β. εφαρμογή επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού, γ. ηλεκτρονικές συναλλαγές και εξορθολογισμός τραπεζικών χρεώσεων, δ. διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία, ε. βελτιωτικές ρυθμίσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό), της κυβέρνησης προς την αγορά, πριν αυτές θεωρηθούν «ακάλυπτες» και βεβαίως πριν σφραγιστούν. Το 2018, αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για την αγορά να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα και να κυκλοφορήσει ξανά χρήμα. Ας μην αφήσουμε το 2018 να προστεθεί στα 8 δύσκολα χρόνια κατάθλιψης και μαρασμού, αλλά να είναι η πρώτη χρονιά επιστροφής μας στην κανονικότητα».

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του: «Αποδεχόμενη τον κεντρικό ρόλο της ΜμΕ στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην ανάπτυξη, η κυβέρνηση θέσπισε νέα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, δημιούργησε τον εξωδικαστικό μηχανισμό για την ρύθμιση οφειλών, διευκόλυνε με τις 120 δόσεις, ενώ έχει ήδη δρομολογήσει το θεσμικό πλαίσιο για ένα ταμείο μικρο-χρηματοδοτήσεων και την Αναπτυξιακή Τράπεζα που αναμφίβολα θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα μέσω της στήριξης των ΜμΕ. Με τα νέα αυτά εργαλεία και θεσμούς είμαι βέβαιος πως, το 2018 θα είναι έτος ανθοφορίας για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις στην χώρα μας».

Ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πρώην πρόεδρος και βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας Ι. Πλακιωτάκης, υπογράμμισε: «Σίγουρα, το 2018 δεν είναι το τέλος της κρίσης. Η χώρα μας χρειάζεται μία άλλη φιλοσοφία, γιατί η ανάπτυξη και οι υψηλοί φόροι, καθώς επίσης και η έλλειψη ρευστότητας δεν συμβαδίζουν. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σ’ ένα σχέδιο της μεταμνημονιακής περιόδου. Η Ελλάδα χρειάζεται άξιους θεσμικούς εκπροσώπους, όπως το ΕΒΕΠ».

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι : Π. Παπαναστασίου, σύμβουλος για Ευρωπαϊκά και Οικονομικά Θέματα, ο οποίος εκπροσώπησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ι. Δραγασάκη, Α. Σοφίδης, γραμματέας του τομέα των Επιμελητηρίων, ο οποίος εκπροσώπησε την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, Π. Κουρουμπλής, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Κατρούγκαλος, αν. υπουργός Εξωτερικών, Ν. Σαντορινιός, υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ε. Καρακώστα, βουλευτής Β΄ Πειραιά, Δ. Καρύδης, πρ. βουλευτής Πειραιά, Κ. Κατσίκης, βουλευτής ΑΝΕΛ, Ι. Μώραλης, δήμαρχος Πειραιά, Γ. Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γ. Σταμούλης, δήμαρχος Μεγαρέων, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πειραιά Γιώργος Δαβάκης, οι αντιδήμαρχοι Πειραιά: Α. Γλύκα – Χαρβαλάκου,, Ι. Μελάς, Π. Καλογερόγιαννης, Α. Αργουδέλης, Χ. Αγραπίδης, Κ. Σιγαλάκος, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πειραιά – πρόεδρος Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, Ειρήνη Νταϊφά, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά,Π. Κόκκαλης, Μ. Γιαννακάκη, γεν. γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Α. Πρίντζης, ο οποίος εκπροσώπησε την  Ζ. Τόμπρου, γεν. γραμματέα ΥΠΕΚΑ, Δ. Αυλωνίτης, γεν. γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, E. Zαφείρης, γεν. γραμματέας Βιομηχανίας, Η. Ξανθάκος, γεν. γραμματέας υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Θ. Λαμπριανίδης, γεν. γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Α. Νεφελούδης, γεν. γραμματέας υπουργείου Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κ. Χρήστου, γεν. γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Α. Κότιος, πρύτανης ΠαΠει, Λ. Βρυζίδης, πρύτανης ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, Φ. Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ι. Γκανούλης, ειδικός γραμματέας Υδάτων, πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας, Κ. Μίχαλος, πρόεδρος ΚΕΕΕ & ΕΒΕ., Γ. Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Α. Μιχάλαρος, πρόεδρος ΒΕΠ, Ι. Βουτσινάς, πρόεδρος ΕΕΠ, Θ. Βενιάμης, πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Χ. Σακελλαρίδη, πρόεδρος του ΠΣΕ, Ε. Γιαλούρη, γεν. διευθύντρια Τελωνείων & ΕΦΚ, Γ. Σταματογιάννης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, μέλη δ.σ. Επιμελητηρίων, πρόεδροι Σωματείων, Ομοσπονδιών και Συλλόγων, εκπρόσωποι επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, καθώς επίσης και πολλοί επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

> Ακολουθούν οι χαιρετισμοί του του υπουργού Οικονομίας – Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και του προέδρου του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Κυρίες και Κύριοι, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλες και όλους με υγεία, εργασία και δημιουργικότητα.

Πολλά ευχαριστώ στον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλη Κορκίδη για την πρόσκλησή  του να παραστώ στη σημερινή κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, και την ευκαιρία που μου προσφέρεται να χαιρετίσω την προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα ο κόσμος της Βιομηχανίας και του Εμπορίου να δώσει νέα ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στη χώρα.

Σε μία περίοδο δημοσιονομικών περιορισμών και δυσεύρετης ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, ο κλάδος του εμπορίου άντεξε, περιορίζοντας τις ζημιές σε επιχειρηματικότητα και απασχόληση των ΜΜΕ.

Σήμερα, δε, η βιομηχανία με τις εξαγωγές της κυρίως, όχι μόνον έρχεται να αιμοδοτήσει με ρευστό την οικονομία αλλά και να την ανατάξει παραγωγικά, τεχνολογικά και ποιοτικά με την ένταξη σειράς επιχειρήσεων σε διεθνείς αλυσίδες παραγωγής και την συνεχή αναζήτηση ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, ικανών να δημιουργήσουν μόνιμες θέσεις απασχόλησης.

Το μέλλον της Ελλάδας και η έξοδος από την κρίση εξαρτώνται από τον ρόλο οικονομικής γέφυρας που καλείται να διαδραματίσει μεταξύ Ευρώπης και Νότιας Ανατολικής  Ασίας.

Για να πετύχει η Ελλάδα τον στρατηγικό αυτό στόχο ένταξης στον νέο διεθνή καταμερισμό εργασίας, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την μικρή οικονομία μας, ανοίγοντάς την σε παραγωγικές επενδύσεις με προσανατολισμό πρωτίστως τη βιομηχανία και τις εξαγωγές μας.

Επενδύσεις και εξαγωγές με κεντρικό πυλώνα τη βιομηχανία συνιστούν το δίπολο της αναπτυξιακής εξόδου της χώρας από την κρίση.

Και δεν είναι τυχαίο που η αύξηση των εξαγωγών προσελκύει επενδύσεις, αφού η εγχώρια αγορά είναι μικρή και αδύναμη, ενώ οικονομίες κλίμακας και ρευστότητα προσφέρουν κυρίως οι εξαγωγές.

Αποτελεί, λοιπόν, πολύ σημαντική εξέλιξη η ανάδειξη της ελληνικής βιομηχανίας σε ηγετικό κλάδο της οικονομίας.

Μετά την επταετία 2008-2014 στη διάρκεια της οποίας η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 28%, το 2016 ανέκαμψε 2,5% και το 2017 επιτάχυνε κατά 4,4%.

Επίσης, οι βιομηχανικές εξαγωγές στο α’ ενδεκάμηνο 2017 είχαν ετήσια αύξηση 10,3% έναντι 7% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, ενώ στο γ’ τρίμηνο 2017 είχαμε την πρώτη ισχυρή αύξηση της απασχόλησης κατά 5,8% στην μεταποίηση.

Επί πλέον, η συμμετοχή των ξένων άμεσων επενδύσεων στη μεταποίηση στο σύνολο των ξένων άμεσων επενδύσεων από -16% που ήταν το 2014 έγινε 0,6% το 2015, 3% το 2016 και 4% το α’ εννεάμηνο 2017.

Με άλλα λόγια, έχουμε μία καθολική δυναμική επανεμφάνιση της βιομηχανίας σε παραγωγή, εξαγωγές, απασχόληση και επενδύσεις, εξέλιξη που εξηγεί την αύξηση του βαθμού χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού της βιομηχανίας από 66% περίπου τη περίοδο 2012-2015 σε 70% το 2017.

Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένη την προοπτική κλεισίματος της γ’ αξιολόγησης, την αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, της εξόδου της στις διεθνείς χρηματαγορές, της περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls, της ολοκλήρωσης του Προγράμματος μέσα στο 2018 και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, δεν πρέπει να εκπλήσσουν ούτε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος ούτε οι πολύ θετικές προβλέψεις του ΙΟΒΕ για επενδυτικό μπουμ στη βιομηχανία με αύξηση επενδύσεων 12% το 2017 και 15,4% το 2018.

Επενδύσεις που στρέφονται κυρίως σε δαπάνες για αντικατάσταση του υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και στη διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα ή ήδη παραγόμενα προϊόντα.

Οι προβλέψεις αυτές μιλούν για γενικευμένη άνοδο αφού, όπως τονίζει η έρευνα του ΙΟΒΕ, «σε κλαδικό επίπεδο παρατηρούνται μικρές διαφορές μεταξύ των κλάδων, αφού στους περισσότερους, η πρόβλεψη προδιαγράφει ανοδική τάση».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η δυναμική των επενδύσεων στην Ελλάδα καταλαμβάνει πανευρωπαϊκά την 6η θέση το 2017 και τη 5η θέση αντίστοιχα το 2018.

Η κυβέρνηση έχει ήδη σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των παραγωγικών τάξεων για ανάταξη της οικονομίας με πολιτικές και προγράμματα που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική που εκπονήθηκε από το Υπουργείο μας και που ακολουθεί η κυβέρνηση, προτάσσει την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών, ως των βασικών εργαλείων μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.

Αποδεχόμενη τον κεντρικό ρόλο της ΜΜΕ επιχείρησης στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην ανάπτυξη, η Κυβέρνηση θέσπισε νέα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, δημιούργησε τον εξωδικαστικό μηχανισμό για την ρύθμιση οφειλών, διευκόλυνε με τις 120 δόσεις, ενώ έχει ήδη δρομολογήσει το θεσμικό πλαίσιο για ένα ταμείο μικρο-χρηματοδοτήσεων και την Αναπτυξιακή Τράπεζα που αναμφίβολα θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα μέσω της στήριξης των ΜΜΕ.

Με τα νέα αυτά εργαλεία και θεσμούς είμαι βέβαιος πως το 2018 θα είναι έτος ανθοφορίας για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις στην χώρα μας.

Σας εύχομαι πάλι καλή χρονιά και με επιτυχία στους κοινούς στόχους μας. Σας ευχαριστώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ

Πανοσιολογιώτατε, Κύριε Δήμαρχε, Κύριε εκπρόσωπε της Κυβέρνησης, κύριε εκπρόσωπε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κύριοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι κομμάτων, Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Α΄ και Β΄ Πειραιά, Κύριοι Δήμαρχοι, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά και Νήσων, Κύριοι Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, Κύριοι Πρόεδροι της ΚΕΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, Κύριε Πρύτανη, Κύριοι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, Αγαπητοί Πρόεδροι και μέλη ΔΣ Επιμελητηρίων, Επαγγελματικών κι Επιστημονικών φορέων, Φίλες και φίλοι, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Σας καλωσορίζουμε στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και σας ευχαριστούμε για την τιμητική σας παρουσία στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας μας. Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος, γιατί πλέον έχει γίνει θεσμός, αφού πρόκειται για την πέμπτη συνεχή χρονιά, που συνδιοργανώνουμε την εν λόγω εκδήλωση με τους 12 σημαντικούς παραγωγικούς φορείς του Πειραιά που φιλοξενεί το Επιμελητήριο μας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, πιστεύω ότι, περνώντας το κατώφλι της τελευταίας μνημονιακής χρονιάς, αποδεικνύουμε και στην πράξη το πνεύμα σύμπνοιας και αλληλεγγύης, που πρέπει να εμφορείται ο παραγωγικός κόσμος της πόλης μας.

Πέρυσι, στην ίδια εκδήλωση, βραβεύσαμε ικανούς ανθρώπους από τους Κλάδους της Ναυτιλίας, της Βιομηχανίας και του Εμπορίου. Συνεχίζοντας και φέτος, αυτή την ξεχωριστή πρωτοβουλία μας, γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι, οφείλουμε πάντα να επιβραβεύουμε την πρωτοπορία, την καινοτομία και την υγιή επιχειρηματικότητα, οι 12 παραγωγικοί φορείς της πόλης μας, αποφασίσαμε ομόφωνα να τιμήσουμε δύο τεράστιες επιχειρηματικές επιτυχίες, που αποτελούν τον ορισμό του “business success story”. Αναφέρομαι στην εταιρεία «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.» αναγνωρίζοντας την εξέχουσα προσφορά της στο ελληνικό εμπόριο, στη κοινωνία και την οικονομία, αλλά και στην εταιρεία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.» για την ιστορική και αξιοθαύμαστη πορεία της στο κόσμο της Βιομηχανίας και του διεθνούς επιχειρείν.

Φίλες και φίλοι,

Καμαρώνουμε, που οι συμπολίτες και φίλοι μας, ο Γεράσιμος, η Μαρία και ο Στέλιος Σκλαβενίτης εκπροσωπούν επάξια μία εταιρεία – πρότυπο στο χώρο του ελληνικού λιανεμπορίου, η οποία, μετά από 67 χρόνια πετυχημένης λειτουργίας έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εργοδότη της Χώρας με πάνω από 25.000 εργαζόμενους. Η διάσωση της «Μαρινόπουλος» από τον όμιλο «Σκλαβενίτης», που θα προκαλούσε ένα καταστροφικό ντόμινο στην ελληνική οικονομία, στέφθηκε τελικά με επιτυχία, σώζοντας πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι, για την οικογένεια Σκλαβενίτη, αντιμετωπίστηκε, ως µία υποχρέωση «εθνικής σημασίας», απέναντι στους εργαζόμενους, τους προμηθευτές αλλά και τους καταναλωτές. Οφείλουμε, λοιπόν, να τους αναγνωρίσουμε την προσπάθεια και να τους στηρίξουμε σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Επιπλέον, τους συγχαίρουμε, γιατί η αλυσίδα σουπερμάρκετ «Σκλαβενίτης», δεν έχασε ποτέ τον οικογενειακό της χαρακτήρα, ούτε την ελληνικότητά της.

Κάθε πρωί εδώ και χρόνια, ανεβαίνοντας την οδό Αιτωλικού για να πάω στην επιχείρησή μου, σε μία πλευρά των παλαιών εγκαταστάσεων του εργοστασίου, διαβάζω ανελλιπώς, αυτό, που συνήθιζε να λέει ο αείμνηστος Ευάγγελος Παπαστράτος,  «Να πιστεύεις σε κάτι, να έχεις κάποια ιδανικά, πέρα από την οικονομική επιτυχία».

Βραβεύουμε, λοιπόν, σήμερα την εμβληματική εταιρεία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» και βεβαίως τον εξαίρετο φίλο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της, Χρήστο Χαρπαντίδη για την δωρεά του πρώτου x-ray scanner στο λιμάνι του Πειραιά, για την δωρεάν εφαρμογή γνησιότητας και αναγνώρισης προϊόντων απομίμησης “check now”, αλλά και για κάτι από τα παλιά, τη περίφημη «προίκα» που έδινε μεταπολεμικά ο Παπαστράτος σε νεαρές εργαζόμενες που παντρευόντουσαν, τις γνωστές τότε περιζήτητες, «παπαστρατίνες» νύφες.

Επιστρέφοντας, όμως, στο σήμερα, το 2017 η PMI έκανε την μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα στον τομέα της καπνοβιομηχανίας, αλλάζοντας την φιλοσοφία της εταιρείας και δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας. Η νέα επένδυση ύψους 300 εκ. ευρώ της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, που αποτελεί περιοχή ευθύνης του Επιμελητηρίου μας, δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας. Η «Παπαστράτος» έχει στην Ελλάδα 800 εργαζόμενους, 900 προμηθευτές, δραστηριοποιείται σε 30 χώρες και αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή ελληνικών καπνών.

Κυρίες και κύριοι,

Με καθαρές ενδείξεις ανάκαμψης το 2017, οι προσδοκίες που διαμορφώνονται για το 2018 είναι καταρχάς θετικές. Η εμπειρία, εντούτοις, της περιόδου της κρίσης, μας έχει διδάξει διαφορετικά και πάντοτε μας υποχρεώνει σε μία στάση προσεκτικής αναμονής, αφού το 2018 μπορεί να είναι έτος κλειδί, αλλά σίγουρα κρύβει κινδύνους και προκλήσεις. Ό χρόνος ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος και η μετάβαση στη περίοδο τριετούς εποπτείας, το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης και η αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, ενδέχεται να ανατρέψουν σχεδιασμένες εξελίξεις και χρονοδιαγράμματα. Αναμένεται, λοιπόν, να δούμε το 2018, μεταξύ γεωπολιτικών, οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων τι τελικά θα επικρατήσει και ποιός θα ξεπεράσει ποιόν σε προτεραιότητα. Με δεδομένο μάλιστα ότι, οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν μπορούσαν να περιμένουν ευχόμαστε να επικρατήσει η οικονομία της πολιτικής. Ευχόμαστε η 21η Αυγούστου να είναι η επόμενη ημέρα, που θα περάσουμε από τα μνημόνια αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο εξόδου υπό επιτήρηση, και βεβαίως ευχόμαστε να μην χρειαστούν τόσα πλαίσια, όσα και τα μνημόνια.

Επαναλαμβάνω, ότι το 2018, η ελληνική επιχειρηματικότητα αναμένει την εξόφληση πέντε «μεταχρονολογημένων» επιταγών της κυβέρνησης προς την αγορά, πριν αυτές θεωρηθούν «ακάλυπτες» και βεβαίως πριν σφραγιστούν.

✓ Πρώτη επιταγή, η θέσπιση σταθερού φορολογικού συστήματος, με βασικά χαρακτηριστικά την υιοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών ξεκινώντας από τις συνεπείς επιχειρήσεις, φορολογούμενους και εργοδότες.

✓ Δεύτερη επιταγή, η εφαρμογή του επιχειρηματικού λογαριασμού με παράλληλη ισχύ του ακατάσχετου ορίου και του «κτισίματός» του μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

✓ Τρίτη επιταγή, η άρση των capital controls.

✓ Τέταρτη, η ρευστότητα στη πραγματική οικονομία.

✓ Πέμπτη, μία ανοικτή επιταγή χωρίς όρια, στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και στα κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις.

Καλούμαστε όλοι, να επιμείνουμε στην εξόφληση των παραπάνω επιταγών, εάν πράγματι θέλουμε επιχειρήσεις ανοιχτές, βιώσιμες και μία οικονομία με προοπτική ανάπτυξης αντί επιβίωσης και ευφορίας αντί ασφυξίας. Το 2018, αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για την αγορά να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα και να κυκλοφορήσει ξανά χρήμα. Ας μην αφήσουμε το 2018 να προστεθεί στα 8 δύσκολα χρόνια κατάθλιψης και μαρασμού, αλλά να είναι η πρώτη χρονιά επιστροφής μας στην κανονικότητα.

Τέλος, το Ε.Β.Ε.Π. χαιρετίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το 2018.

Με αυτές τις σκέψεις, εκ μέρους και των Προέδρων:

– Toυ Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς, κ. Δημήτρη Μαθιού,

– Του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, κ. Νίκου Μανεσιώτη,

– Της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, κ. Παύλου Πολιτάκη,

– Του Πανελλήνιου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων – Εξαγωγέων, κ. Ν. Μαυρίκου

– Της Ένωσης Βιοτεχνών, Εργοδοτών, Μηχανουργών Πειραιά, κ. Θοδωρή Πιτσιρίκου,

– Του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων Πειραιά, κ. Γ. Μιχαηλίδη,

– Του Συλλόγου Εκτελωνιστών Πειραιώς – Αθηνών, κ. Ανδρέα Βροντάκη,

– Του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών & Εκδοτών Πειραιά, κ. Νίκου Παρασκευόπουλου

– Της Ένωσης Επιχειρήσεων, Παραγωγής, Επεξεργασίας Μετάλλων, κ. Κ. Ιωάννου

– Του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών, κ. Μιχάλη Αδαμαντιάδη

– Της Ένωσης Συνταξιούχων Εμπόρων Πειραιώς, κ. Γιώργου Νιώτη,

ενωμένοι, ευχόμαστε από καρδιάς σε εσάς, στις οικογένειές σας και σε όλους τους Έλληνες μία καλή, δημιουργική Χρονιά με Υγεία, Ανάπτυξη, Εργασία και Ευημερία στον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: