Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δόμνα: Για την Τρίτη 7 Μαΐου μετατίθεται η αργία της Πρωτομαγιάς

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 26/02/2024

Η μετάθεση γίνεται διότι η Πρωτομαγιά “πέφτει” την Μεγάλη Εβδομάδα

|> Με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2024 μετατίθεται για την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, λόγω του ότι συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη.

Η απόφαση για τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα ελήφθη προκειμένου να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε:

«Η Κυβέρνηση τιμά την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και τους εργαζομένους. Οι πολιτικές μας το επιβεβαιώνουν. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 310 χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες βγήκαν από το φάσμα της ανεργίας και σήμερα εργάζονται. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20% ενώ από τις αρχές Απριλίου θα αυξηθεί περαιτέρω. Αντίστοιχη ήταν και η άνοδος του μέσου μισθού. Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Η περαιτέρω βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών των εργαζομένων αποτελούν βασικό πυλώνα της πολιτικής μας».

ΣΥΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ “ΣΚΑΪ”

Εξ άλλου σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεοπτική εκπομπή “Καλημέρα” (Γ. Αυτιάς) του “Σκάϊ” και είπε:

Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

«Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν επιτέλους να παίρνουν όλη τους τη σύνταξη. Δηλαδή οι άνθρωποι θα μπορούν να λαμβάνουν όλη τους τη σύνταξη, που την έχουν δουλέψει, να παίρνουν τα δεδουλευμένα τους και έτσι να μπορούν να σώσουν, με το «καλημέρα», από 140 μέχρι 300 ευρώ το μήνα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι μία αίτηση ηλεκτρονικά ή να πάνε στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους, έτσι ώστε να μπορέσουν, χωρίς να αλλάξουν τίποτε, να λαμβάνουν από 140 έως 300 ευρώ κάθε μήνα. Δηλαδή 3.500 ευρώ το έτος. Σήμερα, υπολογίζουμε, ότι 100.000 συνταξιούχοι δουλεύουν και από αυτούς οι 36.000 το δηλώνουν».

Για το επίδομα μητρότητας

«Ενισχύουμε διαρκώς την ελληνική οικογένεια. Με το νέο επίδομα γέννησης και με το επίδομα μητρότητας, το οποίο επεκτείνουμε και στις αυτοαπασχολούμενες και στις γυναίκες αγρότισσες, συνδυαστικά και με τα δύο μια γυναίκα θα λαμβάνει για 9 μήνες 1.000 ευρώ τον μήνα. Είναι πολύ σημαντικό το Κράτος να είναι εκεί, δίπλα στη μητέρα. Να στηρίζει τη μάνα που μεγαλώνει το παιδί της και να της παρέχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα».

Για τους ανάπηρους

«Έχω πολύ μεγάλη ευθύνη να βοηθήσω την οικογένεια και δη την οικογένεια που έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη γιατί έχει ένα άτομο με αναπηρία εντός αυτής. Είτε είναι το παιδί της είτε είναι ο σύζυγος είτε είναι ο ηλικιωμένος. Πρέπει να βοηθήσουμε την οικογένεια. Και με τα ΚΕΠΑ και με την αναπηρία δεν είχε γίνει τα τελευταία 14 χρόνια όση δουλειά χρειαζόταν. Αυτό αλλάζει. Καταργήσαμε το παράβολο, προχωράμε στη μετεγκατάσταση του ΚΕΠΑ Αττικής στο ΣΕΦ, σε ένα κτίριο προσβάσιμο με σύγχρονο εξοπλισμό το οποίο θα είναι έτοιμο το 2025, υπερδιπλασιάζουμε τον αριθμό των ιατρών και αυξάνουμε κατά 50% τους μισθούς τους. Δηλαδή οι 500 γιατροί θα υπερδιπλασιαστούν, θα γίνουν 1.200 και θα παίρνουν κατά 50% υψηλότερο μισθό. Από εκεί που έχουν σήμερα στην κατ’ οίκον επίσκεψη 30 ευρώ το αυξάνουμε στα 45 ευρώ».

Για τον κατώτατο μισθό

«Προχωράμε στην τέταρτη συνεχόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα αρχίζει από οκτώ. Από το 2019 έχουμε αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 20%, έτσι αντίστοιχα και ο μέσος μισθός έχει ανέβει κατά 20%.Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και κάτι τέτοιο είναι εφικτό μέσω της ανάπτυξης αλλά και της ενίσχυσης των μισθών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική ανακούφιση όχι μόνο για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και για όσους είναι δικαιούχοι επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν. Η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, τα ειδικά βοηθήματα ανέργων, το επίδομα εργασίας, καθώς τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΥΠΑ, είναι κάποια από τα 19 επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό».

Για το επίδομα ανεργίας

«Το επίδομα ανεργίας το λαμβάνεις ως «απάντηση» των εισφορών σου. Πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα. Δηλαδή να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για όλους, μην το ξεχνάμε αυτό, αλλά πάνω από αυτό να υπάρχει μια αναλογικότητα σε σχέση με το πόσο έχεις δουλέψει. Γιατί το επίδομα ανεργίας το έχει πληρώσει ως εργαζόμενος. Αυτό που εξετάζουμε επίσης είναι το επίδομα ανεργίας να είναι και εμπροσθοβαρές. Έτσι ώστε όταν βγαίνεις από την αγορά εργασίας χάνοντας τη δουλειά σου αρχικά να έχεις υψηλότερο επίδομα και σιγά-σιγά να βαίνει μειούμενο έτσι ώστε να υπάρχουν και κίνητρα για να ξαναμπείς στην αγορά εργασίας».

Για ΕΑΣ, γυναικεία απασχόληση και ανεργία

«Όλοι καταλαβαίνουμε πως στην Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να δούμε για να βοηθήσουμε τον συνταξιούχο. Είναι ένα σημαντικό θέμα και πρέπει να δούμε πώς με δημοσιονομική ευθύνη και υπευθυνότητα θα μπορέσουμε να κάνουμε μια πιο αναλογική κατανομή αυτής». Αναφερόμενη στο ποσοστό ανεργίας η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε: «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 8,9%. Μας λείπει κόσμος αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να έχουμε καλούς μισθούς». Μιλώντας για την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, η Δόμνα Μιχαηλίδου, είπε: «Η γυναίκα, η οικογένεια είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Πρέπει να δούμε τι παραπάνω κίνητρα θα δώσουμε στις γυναίκες για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Τώρα αυτό που μελετούμε είναι πώς μπορούμε να βοηθήσουμε μια γυναίκα που ήταν εκτός εργασίας και θέλει να μπει σε αυτήν».

Για την εφαρμογή MyNAT

«Οι ναυτικοί μας, μας κάνουν υπερήφανους σε όλη την οικουμένη και εμείς πρέπει να κάνουμε την καθημερινότητά τους πιο εύκολη. Οπότε στο κινητό τους πλέον θα έχουν την εφαρμογή myNAT, και μπορούν πλέον να βλέπουν όλο τους τον ασφαλιστικό βίο σε πραγματικό χρόνο. Δηλαδή που υπηρέτησαν, πόσο υπηρέτησαν, πόσες ημέρες, το ιστορικό υπηρεσιών κατά χρονικό εύρος, τις ημέρες αδείας, την απασχόληση ανά κατηγορία πλοίου, την απασχόληση ανά ειδικότητα ναυτικού. Η ναυτιλία μας είναι η πιο εξωστρεφής στον κόσμο και χρειαζόμαστε Έλληνες και Ελληνίδες να πάνε στα καράβια. Οι μισθοί είναι πάρα πολύ καλοί και οι συνθήκες εξαιρετικές».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: