Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο ‘’Μετανθρωπισμός και Τεχνητή Νοημοσύνη’’

ΕΠΙΣΤΗΜΗ,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 22/10/2024

Διοργανώνεται στο ξενοδοχείο ‘’Divani Caravel’’ της Αθήνας από τις 18 έως τις 21 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 115 ειδικών επιστημόνων

}> Το Ινστιτούτο ‘’Άγιος Μάξιμος ο Γραικός’’ σε συνεργασία με το Γραφείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διοργανώνουν στην Αθήνα (ξενοδοχείο Divani Caravel) από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 21 Νοεμβρίου Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τον τίτλο ‘’Μετανθρωπισμός και Τεχνητή Νοημοσύνη’’ (Phaicon 2024).

Εκατόν δεκαπέντε ειδικοί θα ασχοληθούν μεταξύ άλλων με τα Επιστημονικά και Κοινωνικοοικονομικά δεδομένα και επιτεύγματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, την Φιλοσοφική και θεολογική θεώρηση, την ηθική και την δεοντολογία, τις Θεωρίες του διανθρωπισμού και μετανθρωπισμού σε σχέση με την θεολογία και φιλοσοφική σκέψη, την ανθρωπολογία του διανθρωπισμού και μετανθρωπισμού, τον αποδομητικό δικαιωματισμό και την κουλτούρα αφύπνισης (wokeism), την ορθόδοξη ανθρωπολογία και ποιμαντική προσέγγιση σε σχέση  με τον μετανθρωπισμό την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από τον ανθρωπισμό της Νεωτερικότητας και του Διαφωτισμού πήγασε η μεγάλη εμπιστοσύνη στην δύναμη της ανθρώπινης λογικής και στις δυνατότητες του ανθρώπινου πνεύματος να καθορίζει όχι μόνον την πορεία της ζωής του, αλλά και τους αξιακούς του κώδικες. Όσα ακολούθησαν τον εικοστό αιώνα δεν επιβεβαίωσαν την ανθρωπολογική αισιοδοξία της νεωτερικότητας. Παρά τα σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις η ανθρωπότητα βγήκε βαθειά τραυματισμένη από δύο παγκοσμίους πολέμους, από ολοκαυτώματα, γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις, διχασμούς, ολοκληρωτικά καθεστώτα, ψυχρό πόλεμο.

Οι σύγχρονες κοινωνίες αναγνώρισαν την ανάγκη της συμπόρευσης της επιστήμης με την ηθική. Η τελευταία ωστόσο αδυνατεί να προφθάσει την ραγδαία εξέλιξη της βιοϊατρικής τεχνολογίας, του ψηφιακού οικοσυστήματος, της κυβερνητικής και της ρομποτικής, μεγέθη τα οποία δημιουργούν νέα δεδομένα ζωής και πραγματικότητας και καλλιεργούν προσδοκίες οι οποίες ολοένα και λιγότερο θεωρούνται σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, το έσχατο επίτευγμα των επιστημονικών εφαρμογών, ήδη έχει καταλάβει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας υπηρετώντας ανθρώπινες ανάγκες μέσα από το ψηφιακό οικοσύστημα και τους αυτοματισμούς. Ωστόσο η προοπτική να ανέλθει σε επίπεδα που θα την συνδέσουν με την ίδια την ανθρώπινη φύση και το ανθρώπινο πρόσωπο εγείρει τεράστια ερωτηματικά για τα πεδία της ηθικής, της ανθρωπολογίας, της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της θεολογίας.

Οι αναγωγές που έγιναν από σύγχρονους διανοητές οι οποίοι συνδέουν την Τεχνητή Νοημοσύνη με την μετεξέλιξη του ανθρώπινου είδους εισηγούνται νέους όρους όπως ο διανθρωπισμός και ο μετανθρωπισμός. Οι όροι αυτοί έχουν ήδη απασχολούν εκτεταμένα την επιστημονική, φιλοσοφική και θεολογική σκέψη. Χωρίς αμφιβολία σύντομα θα αρχίσουν να απασχολούν και την πολιτική και την νομική.

Γλώσσες εργασίας του Συνεδρίου είναι η ελληνική και η αγγλική.

Το συνέδριο ‘’Phaicon 2024’’ θα προβάλλεται ταυτόχρονα διαδικτυακά μέσω διεθνών ψηφιακών μέσων.

Η είσοδος για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στο συνέδριο είναι ελεύθερη, εφ’ όσον  προηγηθεί εγγραφή στη γραμματεία του συνεδρίου.

> Πηγή: pemptousia.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: