Ηχηρό μήνυμα από το ΕΚ για την “πειρατεία” και για τα Πνευματικά Δικαιώματα των καλλιτεχνών
Τροπολογίες Γραμματικάκη
|> Με ευρεία πλειοψηφία υιοθετήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολιτισμού στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κανόνων Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Τον κορμό του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών ομάδων αποτέλεσαν οι τροπολογίες που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Γ. Γραμματικάκης (“Ποτάμι”). Συγκεκριμένα, o Έλληνας ευρωβουλευτής, ως εισηγητής των Σοσιαλιστών, εξασφάλισε να περιληφθούν μια σειρά από μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών για τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.
Κεντρικό σημείο της έκθεσης αποτελεί η δίκαιη αμοιβή των καλλιτεχνών από τις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως το YouTube. Ανάλογες πλατφόρμες με υψηλή επισκεψιμότητα εκμεταλλεύονται τα έργα των καλλιτεχνών για να αποκτούν σημαντικά κέρδη αποδίδοντας όμως μηδενικές ή πολύ μικρές αμοιβές. Τα δικαιώματα των καλλιτεχνών εξασφαλίζονται μάλιστα όχι μόνο απέναντι στις ψηφιακές πλατφόρμες αλλά και απέναντι στους παραγωγούς τους.
Η γνωμοδότηση ενισχύει επίσης την οικονομική ανεξαρτησία των έντυπων μέσων ενημέρωσης. Αυτό το πετυχαίνει υποχρεώνοντας τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google News να πληρώνουν δικαιώματα για την χρήση δημοσιογραφικού υλικού. Σε μια εποχή όπου οι πολίτες πολιορκούνται από έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, που συχνά εμπεριέχει ανακρίβειες και ψευδείς ειδήσεις η επιβίωση της ανεξάρτητης επαγγελματικής δημοσιογραφίας συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της δημοκρατίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χτεσινή ψηφοφορία κατοχυρώνει πλήρως την αμοιβή των συγγραφέων όσων αφορά την χρήση υλικού από ακαδημαϊκά ιδρύματα. Έρχεται δηλαδή σε πλήρη αντίθεση με μερικές από τις διατάξεις του πρόσφατου νομοσχεδίου της κυβέρνησης σχετικά με την συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων.
Με αφορμή την ψηφοφορία ο κ. Γραμματικάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ενώ η ψηφιακή μας εποχή δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες για την Τέχνη, έχει οδηγήσει παράλληλα τον καλλιτεχνικό κόσμο σε ανασφάλεια και φόβους για την επιβίωση του. Ο συγγραφέας, ο μουσικός, ο δημιουργός γενικότερα αισθάνεται έρμαιο στο απέραντο αυτό τοπίο των ψηφιακών μέσων. Το έργο του εύκολα υποκλέπτεται, και πολλοί συνήθως το εκμεταλλεύονται. Το επιχείρημα, ότι έτσι ευκολύνεται η διάδοση του, έχει ασφαλώς πολλά στοιχεία αλήθειας. Είναι όμως δύσκολο να φαντασθεί κανείς την Τέχνη χωρίς τους δημιουργούς της. Η χτεσινή ψηφοφορία και η απόφαση της Επιτροπής Πολιτισμού προοιωνίζεται ένα καλύτερο μέλλον για τους δημιουργούς στην ψηφιακή μας εποχή, παράλληλα όμως υπογραμμίζει και την σημασία της Τέχνης και του πολιτισμού στην δύσκολη πορεία της Ευρώπης».