Πανελλήνιο ιατρικό συνέδριο στην Αθήνα για το σήμερα και το αύριο της Ογκολογίας
Τίτλος: «Καθ΄ οδόν προς το βέλτιστο στην ογκολογία» με συμμετοχή δεκάδων ιατρών
|> Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα πανελλήνια, αλλά διεθνούς ακτινοβολίας ιατρικά συνέδρια πραγματοποιείται στην Αθήνα, από αύριο Πέμπτη 9/5 έως και το Σάββατο 11/5.
Πρόκειται για το τριήμερα συνέδριο της Ελληνικής Ογκολογικής Εκπαίδευσης και Πράξης (ΕΛΟΕΠ), που θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο ‘’Crowne Plaza’’ με τη συμμετοχή δεκάδων ιατρών, απ’ όλη την Ελλάδα. Τίτλος του: «Καθ΄ οδόν προς το βέλτιστο στην ογκολογία – Η Ιατρική Ακριβείας στην υπηρεσία της ‘’αποκλιμάκωσης’’».
Πραγματοποιείται με συνεργασία των:
- ΑΚΟΣ Θεραπεία Σώματος και Ψυχής
- Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας (ΙΜΒΕ)
- Α’ Ογκολογικής Παθολογικής Κλινικής «Ερρίκος Ντυνάν»
- Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα»
- Α’ Παθολογικού Ογκολογικού Τμήματος Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας»
και είναι υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ).
Σε χαιρετισμό τους οι πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Νικόλαος Περγαντάς, Γεώργιος Πισσάκας και Αλέξανδρος Τζοβάρας, αναφέρουν:
«Η ομαλή και λειτουργική ενσωμάτωση των καινοτομιών που επελαύνουν άτακτα ή συντεταγμένα στο παγκόσμιο «Οικοσύστημα» της Ογκολογίας και της Κλινικής Πράξης αποτελεί την κορυφαία αναγκαιότητα της εποχής μας.
Τι εννοείται όμως ως αποκλιμάκωση; Ίσως μοιάζει με την παραίνεση της «αποανάπτυξης» στην Οικονομία αλλά απέχει πολύ από αυτήν. Επειδή, η «αποκλιμάκωση» στην Ογκολογία είναι η επιδίωξη αποκλιμάκωσης της «τιμήματος» που «πληρώνει» ο ασθενής και το Σύστημα με ταυτόχρονη κλιμάκωση της αποτελεσματικότητας. Η αντίστροφη πορεία από την εντατικοποίηση των πληγμάτων κατά του καρκίνου με την «ακρωτηριαστική» χειρουργική, την «πρωτόγονη» ακτινοθεραπεία και την λογική της doseintensification που επικρατούσε τις δεκαετίες ’80 και ’90.
Ήταν ακόμα η εποχή του αξιώματος Dreadful by Dreadful (τα φοβερά δια φοβερών) και είναι η εποχή της Precision Oncology και είναι χάρις στις εκπληκτικές προόδους της βασικής και της μεταφραστικής έρευνας που γίνεται αυτή η αποκλιμάκωση ρεαλιστική. Ωστόσο, επιμένει η υστέρηση των ψυχοκοινωνικών συνιστωσών της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας παρά τα σημαντικά βήματα των τελευταίων δεκαετιών. Παραμένουν άλυτα τα προβλήματα του τελικού σταδίου (π.χ. ξενώνες, κατ’ οίκον νοσηλεία) ενώ σημαντικό βήμα πρόσω αποτελεί η κατ’ οίκον αντινεοπλασματική θεραπεία και το πρωτοποριακό πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ του Αγίου Σάββα.
Όλα αυτά αποτελούν κάποιες από τις συνιστώσες της Αποκλιμάκωσης. Υπάρχουν βέβαια πάντα εμπόδια που υψώνονται μπροστά μας, όπως το συναμφότερον της Ψηφιακής Γραφειοκρατίας που περιπλέκει κάθε ευγενή πρόθεση και προσπάθεια των λειτουργών της Υγείας, λειτουργώντας ως υπονομευτής και ταυτόχρονα ως αποτροπέας της κατάχρησης. Ένα πολυπλόκαμο Τέρας που πρέπει η διεθνής Κοινότητα να χειραγωγήσει προς θετικότερα πρόσημα στην Ογκολογική Πράξη. Είναι αδιαμφισβήτητο πως η Ογκολογία, όπως άλλωστε ολόκληρη η Ιατρική εξακολουθεί ανελικτική.
Η περιλάλητη Τεχνητή Νοημοσύνη ελπίζουμε πως θα συμβάλει αποφασιστικά στη συνάρθρωση όλων των συνιστωσών της σύγχρονης Ογκολογίας προς το βέλτιστο. Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζουμε στην 11η συνάντηση «καθ’ οδόν προς το βέλτιστο στην Ογκολογία» με την προσδοκία μιας γόνιμης αλληλεπίδρασης για όλους».
Πρόεδροι της Επιστημονικής Επιτροπής είναι οι: Χ. Αδάμ, Κ. Δουκάκη, Μ. Καραμούζης, Μ. Νικολάου, Α. Τζοβάρας και μέλη οι: Γ. Αρδαβάνης-Λουκέρης, Χ. Αυγερινού, Χ. Βέρος, Χ. Γεωργαντά, Μ. Γιαννακάκου, Α. Δαματοπούλου, Μ. Δέδε, Ν. Δεσσές, Χ. Ζαμπάτης, Ν. Ζήρας, Α. Θεοχάρης, Γ. Ιωαννίδου, Μ. Α. Καλογερίδη, Ν. Καλογερόπουλος, Ε. Καρατράσογλου, Σ. Κόκκαλη, Γ. Κουκουράκης, Π. Λιακοπούλου, Ε. Μάγγου, Χ. Μαραγκός, Μ. Νικολάου, Α. Ντόκου, Δ. Ξεσφύγγη, Ν. Περγαντάς, Κ. Περδικάρη, Σ. Ταλαγάνη, Γ. Ρηγάτος, Ε. Σ. Τριποδάκη, Ν. Χολής, Χ. Χουντής, Ε. Χριστοδουλής.