ΕΕΣ: Μοναδική “περίπτωση” το παραιτηθέν δ.σ. του ΕΚΚ
Ανοικτή επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού με επισημάνσεις, αιτήματα και υποδείξεις
|> Με αφορμή το παραιτηθέν Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών κάνει τις παρακάτω επισημάνσεις για τον αρνητικό του ρόλο έως σήμερα.
- Δεν έλυσε σοβαρές χρόνιες εκκρεμότητες αξιολόγησης και έγκρισης παραγωγικών προτάσεων όλων των κατηγοριών έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος σε εκκρεμότητες του παρελθόντος που έχουν εξελιχθεί σε γάγγραινα.
- Δεν προχώρησε στην σύνταξη και εφαρμογή ενός νέου χρηματοδοτικού κανονισμού που θα ανταποκρίνεται σε ένα σύγχρονο και ευέλικτο εργαλείο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών.
- Δεν προχώρησε στη σύνταξη και εφαρμογή του κανονισμού του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που εκκρεμεί από το 2010.
- Κυρίως όμως δεν επέδειξε την απαιτούμενη ευαισθησία πάνω στα ζητήματα ενότητας των φορέων της κινηματογραφικής κοινότητας λειτούργησε διχαστικά και μετέτρεψε το Ε.Κ.Κ. το σπίτι των Κινηματογραφιστών, σε απαγορευμένη πόλη για αυτούς.
Αντίθετα, δίκην εισαγγελίας, άνοιξε παράτυπους οικονομικούς ελέγχους για 100 παραγραμμένες παλιές υποθέσεις. Για όλα αυτά μάλιστα όρισε ελεγκτική εταιρεία δικής της επιλογής με δύο δικηγορικά γραφεία της επιλογής τους και συνολικές αμοιβές που πλησιάζουν το ποσό των 80.000 ευρώ χωρίς προκήρυξη και όλα αυτά ποινικοποιώντας αναίτια τους ανθρώπους του Κινηματογραφικού χώρου.
- Το παραιτηθέν Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου απόδειξε μια σπάνια αναποτελεσματικότητα και προχειρότητα στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ COVID-19. Επικαλούμενο ελλιπή οργανωτικό μηχανισμό στο Κέντρο δεν προχώρησε στο αυτονόητο να δημιουργήσει, δηλαδή επιτροπή από έγκυρους αξιολογητές σχεδίων σεναρίων και σεναρίων με διαφανή κριτήρια που μέσα σε ένα μήνα θα είχαν φέρει σε πέρας τη πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών που στηρίζει διαχρονικά τα συμφέροντα όλων των μελών και μη μελών της επιδιώκει με τις παρεμβάσεις της αυτά να εξυπηρετούνται μέσα σε πνεύμα ισονομίας και διαφάνειας, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε πάντα ένας αξιόπιστος, άτυπος σύμβουλος για όλους τους Υπουργούς Πολιτισμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο τη Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών από την αρχή στήριξε τον διαγωνισμό της Υπουργού Πολιτισμού για την ενίσχυση των Κινηματογραφικών δημιουργών και τους εργαζόμενους στο Κινηματογράφο σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.
Σήμερα ζητάμε από την κυρία Υπουργό να ανοίξει έναν διάλογο ουσίας πάνω σε τρία σημεία.
- Άμεσο διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου το οποίο θα απαρτίζεται από πρόσωπα με εμπειρία στα Κινηματογραφικά θέματα, με προσωπικότητα, αποφασιστικότητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα αλλά και που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τους το ενωτικό πνεύμα του χώρου και την αγάπη για τους συναδέλφους τους και την τέχνη τους.
- Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός του Απριλίου και να προκηρυχθεί νέος προβλέποντας όλες τις νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες και λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετοχών να προβλέπει στη πρώτη φάση τη χρηματοδότηση 200 σχεδίων σεναρίων και σεναρίων και στη δεύτερη φάση τη χρηματοδότηση της παραγωγής 100 σεναρίων. Η διαδικασία αυτή μπορεί συνολικά να διεκπεραιωθεί αν ξεκινήσει άμεσα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου οπότε μπορούν να εκταμιευθούν τα χρήματα.
- Το Υπουργείο Πολιτισμού να ξεκινήσει άμεσα έναν ειλικρινή διάλογο με την Κινηματογραφική Κοινότητα πάνω στο θέμα της δημιουργίας ενός νέου ριζοσπαστικού μεταρρυθμιστικού Κινηματογραφικού Πλαισίου για την οργάνωση επιτέλους μιας Εθνικής Κινηματογραφίας την οποία έχει ανάγκη ο Ελληνικός λαός και η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους σε αυτήν, που για χρόνια χειμάζονται από ανεργία ανασφάλεια και μαρασμό που ξεπερνούν το 90% να δημιουργούν με ασφάλεια και να ζουν από την αμοιβή της εργασίας τους.
Κυρία Υπουργέ, κανείς δε γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες και τα προβλήματα των κινηματογραφιστών από τους ίδιους τους φορείς του κινηματογράφου.