Αγγελιόσημο: Ασφαλιστική (εργοδοτική) εισφορά και όχι κοινωνικός πόρος
Οι οφειλέτες εκδότες έχουν δικαίωμα στις 100 δόσεις!
Το Αγγελιόσημο αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά, δηλαδή ασφαλιστική εισφορά και όχι κοινωνικό πόρο και επομένως υπόκειται στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών του πρόσφατου νόμου 4321/2015 (100 δόσεις). Πράγμα που σημαίνει ότι -εκτός των άλλων- διευκολύνονται να εξοφλήσουν οφειλές άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ, κάποιοι εκδότες…
Τέλος στη συστηματική υπονόμευση και αμφισβήτηση του αγγελιοσήμου ως «οιονεί εργοδοτικής εισφοράς με ανταποδοτικό χαρακτήρα» βάζει με έγγραφό του το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (09/04/2015 αρ. πρωτ. 12691), αποδεχόμενο πλήρως τη γνωμοδότηση του λέκτορα Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Ακρίτα Καϊδατζή.
Η γνωμοδότηση είχε ζητηθεί με πρωτοβουλία της προέδρου του Ταμείου Γιώτας Αντωνοπούλου και ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, τον Ιούνιο του 2013, ώστε να αντικρουστεί εμπράκτως και επί της ουσίας η απόπειρα να ενταχθεί στους «φόρους υπέρ τρίτων» και να απειλείται με κατάργηση, με βάση τα συνιστώμενα στην περίφημη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.
Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των “Αδέσμευτων Δημοσιογράφων“, πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, καθώς είναι η πρώτη φορά που το Αγγελιόσημο χαρακτηρίζεται επισήμως de facto ως εργοδοτική εισφορά. Και τούτο σε αντίθεση με τον Ασφαλιστικό Ν. 3655/2008 (Νόμος Πετραλιά), στον οποίο το Αγγελιόσημο προσδιορίζεται ως κοινωνικός πόρος. Και είναι ορθή η νέα αυτή θέση του υπουργείου με το ως άνω έγγραφο, αφού το Αγγελιόσημο που προβλέπεται από τον Ν. 2328/1995 (Άρθρο 12) δεν επιβαρύνει σε καμία περίπτωση το Δημόσιο.
Πρακτική σημασία της ως άνω νέας θέσης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ότι με τη ρύθμιση των οφειλών από το Αγγελιόσημο είναι βέβαιο ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία του Τύπου (ΕΤΑΠ/ΜΜΕ,ΕΔΟΕΑΠ) θα εισπράξουν διάφορα ποσά από τις οφειλές του Αγγελιοσήμου ενώ θεμελιώνεται η άρνηση του ΕΔΟΕΑΠ να παρακρατεί το 10% του εισπραττομένου Αγγελιοσήμου υπέρ του ΑΚΑΓΕ, αφού όπως ελέχθη, δεν αποτελεί κοινωνικό πόρο. Επομένως, εναπόκειται τώρα στις διοικήσεις των Ταμείων και των Δημοσιογραφικών Ενώσεων να αξιοποιήσουν τη νέα αυτή εξέλιξη.
Τέλος, στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι στις 16 Φεβρουαρίου 2015 κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, οι δύο υπουργοί είχαν δεσμευτεί για την ενίσχυση και στήριξη τού ΕΔΟΕΑΠ και τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης των Ταμείων του Τύπου.